2017: Στον δρόμο της ελπίδας

2017: Στον δρόμο της ελπίδας

Η κατάσταση είναι δύσκολη και η ανηφόρα συνεχής, αλλά και αγωνία και η προσπάθεια ενός ολόκληρου λαού που ακόμα ελπίζει

Ο χρόνος που φεύγει ήθελε να κρύψει την ντροπή του για όσα κακά έφερε στον Κόσμο και την Πατρίδα μας και έτσι μας έστειλε πλούσιο χιόνι να σκεπάσει τις πληγές που άνοιξε.

Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του χρόνου που πέρασε, στο διεθνές περιβάλλον  ποτέ άλλοτε μετά την κρίση της Κούβας  η παγκόσμια ασφάλεια δεν βρίσκεται σε τέτοια άθλια κατάσταση, για να μην πω πως δεν υπάρχει πια. Η  Ευρώπη στενάζει με τα δικά της πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που οι κάλπες του 2017 στις περισσότερες χώρες της θα προσπαθήσουν να βρουν απάντηση με αμφίβολα αποτελέσματα.

Τήν ώρα που η χώρα συνεχίζει την επτάχρονη πια «μνημονιακή» δοκιμασία, καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από εφιαλτικές συνθήκες και όλοι μας αναζητούμε ένα φώς, μιαν ελπίδα, ένα χαμόγελο.

Ο χρόνος που πέρασε ήταν δυστυχώς και ανεξαρτήτως των συγκυριών, ένας δύσκολος χρόνος στη πορεία του εθνικού μας Γολγοθά, άλλος ένας κρίκος χαμένων ευκαιριών και αυτό γιατί συνεχίζουμε να κρυβόμαστε ως άλλοι στρουθοκάμηλοι νομίζοντας ότι κοροϊδεύοντας έτσι προστατεύουμε τα συμφέροντας μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη και η ανηφόρα συνεχής, αλλά και αγωνία και η προσπάθεια ενός ολόκληρου λαού που ακόμα ελπίζει στην Ανάσταση.

Από τους παναρχαίους χρόνους που η μνήμη σβήνει μέσα στο θρύλο, ως τις μέρες μας η Ελλάδα υπήρξε έπαλξη του πνεύματος  και «σημείον αντιλεγόμενον». Η ιστορία επαλήθευσε την θέση αυτή. Η γεωγραφική της θέση ,στο θαλάσσιο σταυροδρόμι της έταξε την ιστορική μοίρα να δέχεται πρώτη αυτή τις επιδρομές  και τώρα τα κύματα των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Σήμερα και ιδίως το χρόνο που πέρασε , η Ελλάδα κατέστη η προφυλακή της Ευρώπης που δέχεται μέσα στην κρίση  τις στρατιές των πονεμένων, αλλά και  την άμεση  απειλή του «κακού» μας γείτονα  που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ζητά τα νησιά μας, την αξιοπρέπεια μας, την εκβιαστική επίλυση του Κυπριακού. Πόσον παραστατικά αποδίδει την «δίψα» του κακού μας γείτονα ο Καβάφης: «το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην· υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προχωρήσουμε οι Έλληνες στον επόμενο χρόνο…

Υπάρχει ο δρόμος της αλήθειας και της εθνικής  συμφιλίωσης. Όχι της ανάγκης για συμφιλίωση των ανθρώπων. Αυτή πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Για μιαν άλλη συμφιλίωση μιλάω. Για τη συμφιλίωση με το παρελθόν, με τα όσα πράξαμε. Να τα δούμε κατάματα, για να συμβεί το δεύτερο, χρειάζεται το πρώτο: Η αλήθεια.

Τα προβλήματα μας  αγγίζουν, σχεδόν όλους.

Συνάντησα σήμερα στην χιονισμένη Αθήνα αρκετούς πολίτες με τις οικογένειες τους  που με γέλια και χαρές απολάμβαναν το χιόνι στην πόλη τους. Χάρηκα αληθινά να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα.

Συνάντησα  τις μέρες αυτές κάποιους που ενώ στην ζωή τους υπηρέτησαν με αυταπάρνηση την αρετή, την εντιμότητα  και το δίκαιο βρίσκονται στην έσχατη απόγνωση από την αδικία που δέχτηκαν, την κρίση και την κρατική αναλγησία  και περιμένουν απελπισμένοι ακόμα τα  χειρότερα.

Συνάντησα στο χρόνο που πέρασε κάποιους που ελπίζουν ακόμη και μου δωσαν και μένα ελπίδα γιατί την χρειάζομαι.

Είδα  μετά λεβέντες νέους , να αγωνιούν  δικαιολογημένα για αύριο τους Άκουσα και  τα συνήθη μηνύματα,  τα μηνύματα τους  χαιρετισμούς αλλά και   τις κραυγές, περιμένω πάντα  ένα αληθινά  καλό λόγο, ένα χάδι στην γιαγιά τον παππού, στον άπορο, στον σκηνίτη που περνάνε μαύρες γιορτές. Καλά τα πανηγύρια  υπάρχουν όμως  και οι πονεμένοι που χρειάζονται στοργή ,ένα χάδι και την αγάπη μας.

Μια συγγνώμη βρέ παιδιά, από κάποιον που θεωρεί ότι την οφείλει

Λίγες ώρες απέμειναν για τον καινούργιο χρόνο . Κάποιος μας θύμισε τους αδερφούς Ταβιάνι και την περίφημη φράση: «Θα ήθελα να ήταν κιόλας αύριο για να ξέρω πώς πήγαν τα πράγματα».

ΥΓ «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα»

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα» τιτλοφορείται αποκλειστική συνέντευξη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα», με την οποία- λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη- έστειλε σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, όσο και προς τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας  μας.

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα