Διάσπαση και διάλυση της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανία – Οι αποχωρήσαντες καλπάζουν δημοσκοπικά

Διαβάζεται σε 4'
Διάσπαση και διάλυση της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανία – Οι αποχωρήσαντες καλπάζουν δημοσκοπικά
AP

Σάρα Βάγκενκνεχτ το όνομά της. Εφυγε με 9 βουλευτές και ανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος με εξόχως
αιρετικές θέσεις για το Μεταναστευτικό, την Οικολογία και το ταυτοτικό.

Τις μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε ραγισμένος καθρέφτης, στο αδελφό Die Linke στη Γερμανία άρχιζε η αντίστροφη μέτρησή για την διάλυσή του: στις 23 Οκτωβρίου 2023 η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επιφανές στέλεχος της Αριστεράς δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα στις 6 Δεκεμβρίου παίρνοντας μαζί της 9 βουλευτές.

Θα δούμε λεπτομερώς τις εξελίξεις, αλλά πρωτεύει η είδηση: Η Σάρα Βάγκενκνεχτ που δηλώνει κομμουνίστρια και άθεη θα ιδρύσει κόμμα τον Ιανουάριο υψώνοντας σημαία αντιμεταναστευτική!

«Πιθανόν σε δέκα χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας», δήλωσε την ημέρα της αναγγελίας για αποχώρηση. Σιβυλλική δήλωση που θα μπορούσε ερμηνευτικά να σημαίνει την ανησυχία της για το Μεταναστευτικό αλλά και για την ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς(AFD), άνοδο που φιλοδοξεί να αναχαιτίσει με το υπο σύστασιν κόμμα της.

«Να περιορίσουμε την μετανάστευση»

Πάντως ως κορυφαίο στέλεχος του Die Linke είχε επικρίνει σφοδρά την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ και απέδιδε την άνοδο του AFD στις επιλογές της τότε Καγκελαρίου.

Το 2019 παραιτήθηκε από την θέση της Συμπροέδρου στο Die Linke και άρχισε να ασκεί αυστηρή κριτική στο κόμμα της. Του καταλόγιζε «υπερβολική επικέντρωση» στις πολιτικές υπέρ των μειονοτήτων- κυρίως προσφύγων και μεταναστών- κι όχι στην οικονομική δικαιοσύνη για την πλειονότητα και δη για την εργατική τάξη.

«Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την μετανάστευση», επαναλαμβάνει σταθερά η Βάγκενκνεχτ, αλλά δεν περιορίζεται σε γενικές δηλώσεις.

Iδού τι δήλωσε προσφάτως:

«Πολλοί δήμαρχοι αναφέρουν ότι οι κοινωνικές κατοικίες καταλαμβάνονται από πρόσφυγες. Οποιος χρειάζεται μια τέτοια στέγη επειδή το εισόδημά του είναι μικρό, αδικείται με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς ή ένα καλό μάθημα στο σχολείο, που είναι αδύνατο όταν το 80% των παιδιών σε μια τάξη δημοτικού δεν μιλάει καν γερμανικά. Αυτά δεν αφορούν τις μοδάτες γειτονιές, αλλά τις φτωχότερες συνοικίες»,

«Πετάει» δημοσκοπικά

Παθιασμένη εναντίον των ελίτ, απεχθάνεται την συζήτηση για ταυτοτικά θέματα (πιστεύει ότι «συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα των ανισοτήτων»), μέμφεται την «τυφλή οικολογική πορεία» της χώρας της, τάσσεται εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και υπέρ των συνομιλιών με τον Πούτιν, χαρακτηρίζει την Γάζα «υπαίθρια φυλακή εδώ και χρόνια», αλλά θεωρεί ότι «Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στις επιθέσεις της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής της Χαμάς».

Επικοινωνιακά «σκίζει» η Βάγκενκνεχτ. Αλλά και δημοσκοπικά: σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση το 24% θα μπορούσε να ψηφίσει το κόμμα της! Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης και προετοιμάζει μεθοδικά την ίδρυση του νέου κόμματος (τον Ιανουάριο).

Στόχος της να μετάσχει στις εκλογές τριών κρατιδίων το 2024, στις Ευρωεκλογές και στις γενικές το 2025. Λέει και ξαναλέει ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναχαιτίσει την επέλαση της Ακροδεξιάς. «Ελα μαζί μας», δήλωσε σκωπτικά προ καιρού ένα στέλεχος του AFD (υπαινιγμός για ταύτιση στο Μεταναστευτικό),αλλά λίγο αργότερα, βλέποντας την εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδο της Βάγκενκνεχτ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της.

Διαλύεται το Die Linke

Η προαναγγελθείσα για τις 6 Δεκεμβρίου αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ (μαζί με τους 9 βουλευτές) σημαίνει την επίσημη διάλυση του Die Linke, καθώς θα μείνει με 27 βουλευτές (απαιτούνται 37 βουλευτές για να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα).

Διάλυση σημαίνει ότι το Die Linke χάνει τα γραφεία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), θα μείνει χωρίς συνεργάτες, βοηθούς και χρηματοδότηση, ενώ δεν θα μπορεί πλέον να κάνει επίκαιρες Ερωτήσεις και να καταθέτει Τροπολογίες.

Ματαίως το κόμμα ζητεί από την Βάγκενκνεχτ και τους βουλευτές που φεύγουν να παραδώσουν τις έδρες τους. Εκείνη, με τον δημοσκοπικό αέρα στα πανιά της ούτε που το συζητάει. Βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και βλέπει το κόμμα της να διεκδικεί προσεχώς θέση μεταξύ των μεγάλων στην Γερμανία.

Δεν αποκλείεται να πετύχει τον στόχο της η σύζυγος του αποσυρμένου Οσκαρ Λαφοντέν, ιδρυτή και επικεφαλής του Die Linke (μαζί με τον Λόταρ Μπίσκι). Ποντάρει κυρίως στις αιρετικές θέσεις της (για μεταναστευτικό, ταυτοτικό, οικολογικό κλπ).

Αυτή, η αριστερή. Η κόρη Ιρανού και Γερμανίδας, που γεννήθηκε στην τότε Ανατολική Γερμανία και σήμερα όλοι μιλούν γι’ αυτήν. Την χαρακτηρίζουν ταλαντούχα και επικοινωνιακό αστέρι. Σύντομα θα φανεί αν θα λάμψει στον πολιτικό στίβο ανεβάζοντας το νέο κόμμα της στα ύψη ή θα σβήσει σαν φωτοβολίδα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα