Ο μαγικός αριθμός 193

Ο μαγικός αριθμός 193
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 193 νομοσχέδια "περάσε" εν μέσω Covid η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Μια κυβέρνηση που νομοθετούσε ενώ η κοινωνία παράδερνε από lockdown σε lockdown

Το νούμερο που αναφέρεται στον τίτλο, αφορά τα νομοσχέδια που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια. Παρατέθηκε από την Αριστοτελεία Πελώνη, με αφορμή την αυριανή επέτειο των εκλογών της 7ης Ιουλίου που έφεραν την Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αριθμός αυτός, από μόνος του, δεν αποτελεί κάποιο είδος «ρεκόρ». Κινείται στο μέσο όρο της νομοθετικής παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών. Αν συνυπολογίσουμε τουλάχιστον το καταγεγραμμένο στατιστικό στοιχείο σύμφωνα με το οποίο από το 2001 έως και το 2015 οι κυβερνήσεις της Νέα Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονταν στην εξουσία, ψήφισαν συνολικά 1478 νόμους, από τους οποίους 729 ήταν κυρώσεις διεθνών συμβάσεων η ευρωπαϊκών οδηγιών και οι υπόλοιποι πρωτογενής νομοθετική παραγωγή.

Το εντυπωσιακό στοιχείο των κοινοβουλευτικών επιδόσεων της παρούσας κυβέρνησης αφορά τις συνθήκες στις οποίες αυτές επιτεύχθηκαν. Δηλαδή το ξέσπασμα και την κορύφωση της πανδημίας. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορεί να έκανε τις οικονομίες και τις κοινωνίες να «παγώσουν», φαίνεται πως «ζέστανε» τις εγχώριες κυβερνητικές μηχανές ώστε να παράγουν νομοθετήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο μέρος των νομοσχεδίων αυτών, 113 στον αριθμό, ψηφίστηκε μέσα στο 2020. Δηλαδή την χρονιά που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid 19 και οι πολίτες παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις, παραδέρνοντας από το lockdown της Άνοιξης στα lockdown του Φθινοπώρου. Μέσα στο 2021 η κυβέρνηση φαίνεται πώς διατήρησε την ίδια ταχύτητα, με τα lockdown να συνεχίζονται για όλους τους χειμερινούς μήνες. Έτσι λοιπόν είτε με τα 30 και πλέον νομοσχέδια του 2019, είτε με τα 113 του 2020, είτε με τα 50 του 2021, ψηφίζονται σχεδόν 2 νομοσχέδια την εβδομάδα, περίπου 8 ανά μήνα.

Αυτά έγιναν σε μία διετία που η Βουλή δεν λειτουργούσε κανονικά. Σε κάποιες περιόδους γίνονταν μία συνεδρίαση την εβδομάδα. Ακόμη και όταν οι συνεδριάσεις αυξήθηκαν, ελάχιστοι βουλευτές επιτρέπονταν να παραβρεθούν. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (οι ερωτήσεις των βουλευτών) περικόπηκαν επίσης. Οι ονομαστικές ψηφοφορίες γίνονταν με επιστολές δίνοντας την ευχέρεια στους μηχανισμούς των κοινοβουλευτικών ομάδων (ιδίως της κυβερνητικής) να ελέγχουν τι ψηφίζουν τα μέλη τους.

Όσο για τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν δεν μπορούν να διεκδικήσουν …δάφνες κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής. Αυτά που εισηγήθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (μείωση εισακτέων, αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ξεσήκωσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο. Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του πτωχευτικού και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ανάγκασε την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων προκάλεσε και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Το εργασιακό νομοσχέδιο του Κ.Χατζηδάκη καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για όσα νομοθετήθηκαν, ήταν το ότι αυτά περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όμως στο μέλλον, μάλλον θα μιλάμε για μία κυβέρνηση που είδε την πανδημία ως ευκαιρία, για να «περάσει» ρυθμίσεις που ίσως δεν θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα