Ξέρουμε τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι

Ξέρουμε τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρσι τον Ιούνιο ανακοινώνει το άνοιγμα του τουρισμού από την Σαντορίνη Eurokinissi

Ακόμη και σήμερα, μερικές εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου , η κυβέρνηση αρνείται την περσινή συμβολή του «ανοίγματος» στην διασπορά της νόσου.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα θα έλθει στις 14 Μαϊου. Το διαμηνύει εδώ και καιρό σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός όμως πως αυτό το καλοκαίρι υφίσταται ο καθοριστικός παράγοντας του εμβολιασμού, ουδείς νοιώθει ασφαλής ότι στο τέλος του δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι και πάλι με μια έξαρση της πανδημίας. Ούτε οι επιστήμονες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε και οι πολίτες.

Ένας βασικός λόγος είναι το ότι όλοι διαθέτουν …μνήμη. Θυμούνται πώς το μόνο πραγματικό γεγονός που μεσολάβησε ανάμεσα στις ανοιξιάτικές και θερινές μέρες του 2020 που καταγράφαμε 25 κρούσματα την ημέρα έως και αυτές που είχαμε 3 και 4 χιλιάδες ήταν το άνοιγμα του τουρισμού. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί αυτό που για όλους είναι προφανές.

Δυστυχώς η απαντήσεις που έδωσε χθες στην Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το επιβεβαιώνουν: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδεχθεί ποτέ την καθοριστική συμβολή των επιλογών της στην έξαρση της πανδημίας που ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 2020. Ώς εκ τούτου δεν πείθει ότι αυτή την φορά τα πράγματα θα ειναι διαφορετικά.

Ο υπουργός Τουρισμού αντιμετώπισε με απαξίωση τις σχετικές αναφορές που έκανε στο θέμα η αντιπολίτευση. Απορώντας π.χ για το αν «τα εκατόν ογδόντα κρούσματα του Αυγούστου που είχαμε τότε, με όλο τον τουρισμό, με τα τρία εκατομμύρια φιλοξενουμένων μέσα στη χώρα, ήταν η υγειονομική καταστροφή;».

Αναρωτήθηκε επίσης «πού είναι οι τουρίστες οι οποίοι θα πήγαιναν σε ξενοδοχεία καραντίνας γιατί είχαν συμπτώματα και έπρεπε να απομονωθούν ή ζήτησαν βοήθεια; Δύο χιλιάδες μαζί με τους συνοδούς τους. Αυτοί είναι». Ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι «δεν ξεκίνησε τον Αύγουστο το δεύτερο κύμα, ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Επισήμανε τέλος πως «η φιλολογική συζήτηση, η δυσφημιστική συζήτηση, περί της αποτυχίας της προστασίας ή της υποτιθέμενης υγειονομικής επιδείνωσης λόγω του τουρισμού δεν έχει καμία βάση».

Όχι ότι ο υπουργός Τουρισμού μπορούσε να πει διαφορετικά πράγματα. Ιδίως αν θέλει να παραμείνει σε αυτή την κυβέρνηση. Το αφήγημα του ότι «δεν έφταιγε το άνοιγμα του τουρισμού» δεν αποτελεί επιλογή του Χάρη Θεοχάρη. Είναι η (μη συζητήσιμη) κεντρική θέση του Μεγάρου Μαξίμου. Την έχει υποστηρίξει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ την συμβολή της περσινής τουριστικής σεζόν στην διασπορά του Covid 19 έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως η διάψευση αυτού του αφηγήματος έχει επέλθει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτό συνέβη στις 20 Αυγούστου πέρυσι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε σε συνέντευξή του στο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ πως ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και το άνοιγμα του τουρισμού υπήρχε σαφέστετη σχέση. Όπως είχε δηλώσει τότε «είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 200 ημερησίως, και όντως περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό». Ο πρωθυπουργός είχε επίσης αναφέρει πως «όταν ανοίγει η οικονομία και οι άνθρωποι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων. Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Όπου υπήρχε έντονη διασκέδαση και μεταμεσονύχτια νυχτερινή ζωή, εκεί είδαμε τη συγκέντρωση των κρουσμάτων».

Αν καταλάβαμε καλά το πνεύμα της κυβέρνησης, οποιαδήποτε ανακίνηση αυτού του ζητήματος είναι απαγορευτική. Ο πρώτος λόγος ειναι πως αντικειμενικά αποδομεί το κυβερνητικό succes story. Επίσης όμως δεν κάνει να συζητάμε για τις πιθανές υγειονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος του τουρισμού διότι μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Όπως άλλωστε είπε χθες στην Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «αν νομίζετε ότι δεν παρακολουθούν οι tour operators, οι παράγοντες της αγοράς όλα αυτά τα οποία συζητάμε εμείς εδώ, νομίζω ότι είμαστε όλοι γελασμένοι. Ζούμε στην εποχή στην οποία όλοι ακούγονται από παντού και όλα τα πράγματα που λέμε καταγράφονται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα