Κορονοϊός: Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στους επιστήμονες

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στους επιστήμονες
Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλευρής Eurokinissi

Ο Γιάννης Αλμπάνης υποστηρίζει ότι είναι πολύ ανησυχητική η τάση τις κυβέρνησης να αγνοεί τις επιστημονικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας εξελίσσονται ολοένα και πιο ανησυχητικά. Χτες είχαμε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 8.613 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι τραβάνε την ανηφόρα, φτάνοντας τους 486, ενώ 46 συμπολίτες έχασαν της μάχη με τον κορονοϊό.

Τη ίδια στιγμή η κατάσταση του ΕΣΥ φαίνεται οριακή. Ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, τα ράτζα γεμίζουν τα νοσοκομεία, οι ασθενείς εκτός COVID δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Επιπλέον, για πρώτη φορά φαίνεται να κάμπτεται το ηθικό των υγειονομικών. Μετά από δύο χρόνια εξοντωτικής εργασίας, γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν πια τη σωματική δύναμη να αντεπεξέλθουν στις τρομακτικές απατήσεις της πανδημίας, ενώ αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από την κυβέρνηση.

Αγνοούν τους επιστήμονες

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη της στους επιστήμονες. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, ακόμα και αν το ζητήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Εξίσου κατηγορηματικός και ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown».

Προφανώς κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει νέο lockdown. Το lockdown βλάπτει την οικονομία, πλήττει την ψυχική υγεία, διαλύει την κοινωνική ζωή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Βεβαίως, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει κατάχρηση των περιοριστικών μέτρων το προηγούμενο διάστημα, κλείνοντας τα… περίπτερα και δέρνοντας τους διαδηλωτές της 17ης Νοέμβρη. Επίσης, η κυβέρνηση ήταν που δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ στο βαθμό που απαιτείται για να αντιμετωπίσει με επάρκεια τόσο τον κορωνοϊό όσο και τις άλλες ασθένειες.

Το lockdown δεν είναι λοιπόν επιλογή κανενός. Εντούτοις, μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο αν η διασπορά της πανδημίας συνεχιστεί και το ΕΣΥ απειληθεί με κατάρρευση. Γι’ αυτό, οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Για την ακρίβεια, αρκετοί εκφράζουν πια δημόσια την ανησυχία τους για το πού μπορεί να οδηγήσει η εξέλιξη της πανδημίας. Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση αν το ΕΣΥ απειληθεί με κατάρρευση; Θα ακολουθήσει το παράδειγμα Μπολσονάρο, επιλέγοντας στην πράξη την ανοσία της αγέλης, παρά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές;

Οι εμβολιασμένοι

Στο δεύτερο πεδίο όπου η κυβέρνηση αγνοεί τους επιστήμονες είναι αυτό των μέτρων για τους εμβολιασμένους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σήμερα: «Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς».

Το εμβόλιο είναι αναμφίβολα το μεγάλο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό. Και είναι ασφαλές ως προς τις παρενέργειες. Ο εμβολιασμός αποτελεί στοιχειώδες μέσο αυτοπροστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πανάκεια. Από τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν (σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια από τους ανεμβολίαστους) και ασθενούν (αποφεύγοντας όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τη βαριά ασθένεια), πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις. Αυτή άλλωστε είναι η οδηγία του ΠΟΥ.

Με μια παράξενη λογική, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προστατευτικά μέτρα ως τιμωρίες. Κάνοντας λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων», κόντρα σε όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Το αποτέλεσμα είναι οι εμβολιασμένοι να μην προσέχουν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση και να σπεύδουν με καθυστέρηση στα νοσοκομεία όταν έχουν εκδηλώσει πια την ασθένεια. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η κυβέρνηση μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων, ουσιαστικά έχει σταματήσει εδώ και μήνες την καμπάνια για τον εμβολιασμό.

Τα πράγματα θα είναι χειρότερα

Η κυβέρνηση επιμένει να συντηρεί μια εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, ερήμην της πραγματικότητας. Η στάση της έχει ολέθριες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, ενδεχομένως υπό την πίεση των γεγονότων, θα αναγκαστεί να κάνει κυβίστηση σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, μιας και θα έχει χαθεί κάθε ίχνος αξιοπιστίας των υγειονομικών οδηγιών προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα