Πανδημία: Η μεγάλη αποτυχία Μητσοτάκη

Πανδημία: Η μεγάλη αποτυχία Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την αδράνειά της και την προσπάθειά της να ρίξει την ευθύνη στους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με ένα… παλιό κινέζικο γνωμικό, η τέχνη της διοίκησης διέπεται από τρεις βασικούς κανόνες:

Πρώτον, η επιτυχία στην τέχνη της διοίκησης κρίνεται από τα απτά αποτελέσματα και όχι από τις προθέσεις.

Δεύτερον, εκείνος που διοικεί είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή ευθύνης του, είτε αυτό είναι αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων του είτε συνέβη ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά του.

Τρίτον, αν ο διοικητής δεν πάρει τη στιγμή που πρέπει έναν περιορισμένο αριθμό δύσκολων πλην αναγκαίων μέτρων, θα αναγκαστεί να πάρει αργότερα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ακόμα πιο δυσάρεστων μέτρων.

Η αποτυχία

Αν τώρα προσπαθήσουμε να κρίνουμε την επίδοση της κυβέρνησης με βάση τους… κινέζικους κανόνες, σίγουρα θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκκωφαντική αποτυχία. Κάθε μέρα σπάμε τα ρεκόρ κρουσμάτων, έχοντας ήδη φτάσει στο εξωφρενικό 6.700. Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι τραβάνε την ανηφόρα, έχοντας ξεπεράσει τους 400 και καθημερινά θρηνούμε δεκάδες συμπολίτες μας -59 χτες. Ακόμα πιο αρνητική είναι η επίδοση στον εμβολιασμό που παραμένει παγωμένος στο 59,5%, την ώρα που στην Πορτογαλία είναι στο 86%, στην Ισπανία στο 78,8% και στην Ιταλία στο 72,5%. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ είναι και πάλι στο κόκκινο, αφού στη Βόρεια Ελλάδα διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Η κυβερνητική αποτυχία που αναδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν κάνουμε τις συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, που αφήνουν την πανδημία πίσω τους.

Εν ολίγοις, το αποτέλεσμα είναι ολωσδιόλου αρνητικό.

Οι ανεμβολίαστοι

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στους ανεμβολίαστους, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πανδημία ανεμβολίαστων». Όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο θέτει τον εαυτό του και τους γύρω του σε πολύ αυξημένο κίνδυνο. Αναμφίβολα, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στη χώρα μας συνιστά βασική (αλλά όχι μοναδική) αιτία της νέα έξαρσης της πανδημίας.

Ωστόσο, για το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη. Δεν έπεισε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να εμβολιαστεί, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ τα κατάφεραν καλύτερα. Το να πείσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί συνιστά τμήμα της δουλειάς που πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις μια σοβαρή κρίση δημόσιας Υγείας. Όπως ακριβώς δουλειά σου είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους, τον ανορθολογισμό ακόμα και τη δημαγωγία. Το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων δεν συνιστά δικαιολογία αλλά απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης.

Κι επειδή το ζήτημα επανέρχεται κατά καιρούς, ας το ξαναπούμε. Όπως λέει και ο δεύτερος… κινέζικος κανόνας, η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική ευθύνη. Ο κυβερνήτης έχει πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα όρια της δικαιοδοσίας του. Δεν μπορεί να αποποιείται αυτήν την ευθύνη.

Τα μέτρα

Πέρα από το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, η νέα έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην κυβερνητική αδράνεια. Η κυβέρνηση καλλιέργησε τον εφησυχασμό, στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουμε τελειώσει την πανδημία. Επιπλέον, τα μέτρα που πήρε, είχαν μόνο χαρακτήρα πίεσης προς τους ανεμβολίαστους. Στην ουσία δεν έπραξε τίποτα μέχρι τώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Κάτι που ήταν απαραίτητο όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων, αλλά και γιατί οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό -σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια.

Η κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει τεχνηέντως μια εικόνα πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα, την ώρα που η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Αλλά επειδή η πραγματικότητα είναι επίμονη, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί τώρα να πάρει πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα και να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Το πρόβλημα βέβαια είναι το ΕΣΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χειρότερη φάση του, οπότε εγείρονται σοβαροί φόβοι για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, ακόμα και αν ληφθούν εγκαίρως αυτή τη φορά τα αναγκαία μέτρα.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει λοιπόν στη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτήν την αποτυχία δεν μπορεί παρά να τη χρεωθεί ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα