Ελληνοτουρκικά: Και όμως ο “ελέφαντας” είναι μέσα στο δωμάτιο!

Ελληνοτουρκικά: Και όμως ο “ελέφαντας” είναι μέσα στο δωμάτιο!
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα Eurokinissi

Μπορεί κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, να μην είχαμε "ρεβάνς" για τη σύγκρουση της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο η αιτία δεν είναι ότι η Τουρκία αποφάσισε ξαφνικά να "μαζευτεί".

Αν δεν υπήρχε η επίσκεψη στην Θράκη με τις γνωστές προκλητικές κορώνες και τα tweet πριν το ταξίδι την Ελλάδα, η επίσκεψη Τσαβούσογλου θα πέρνανε κυριολέκτικά στο «ντούκου», διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών ερχόταν στην Αθήνα για να πάρει τη ρεβάνς από τον Νίκο Δένδια!

Όχι γιατί η Τουρκία έβαλε, επιτέλους, μυαλό και κατάλαβε ότι το συμφέρον της είναι να πάψει να είναι ο ταραχοποιός της γειτονιάς, αλλά γιατί μια σειρά από αιτίες την υποχρεώνουν να μαζευτεί προσωρινά…

Ποια είναι αυτά τα γεγονότα;

Ο Ερντογάν πρέπει «να το παίξει καλό παιδί», γιατί έχει να δώσει «εξετάσεις» στον Μπάιντεν -με τον οποίον θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ- και στους Ευρωπαίους -οι οποίοι θα έχουν την Σύνοδο Κορυφης τον Ιούνιο. Ένα από τα τεστ, στα οποία θα «εξεταστεί» ο Τούρκος πρόεδρος, είναι και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, πρέπει να κλείσει τα μέτωπα, που άνοιξε με άλλες περιφερειακές δυνάμεις στην περιοχή, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, κλπ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, πρέπει να κρατήσει ισορροπίες με τη Ρωσία και το Ιράν. Δύσκολη, πραγματικά, η εξίσωση για τον Τούρκο Πρόεδρο..!

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Τσαβούσογλου έκανε ότι δεν είδε τον «ελέφαντα» μέσα στο δωμάτιο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, που είχε με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα!

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έθεσε τα κεντρικά διμερή ζητήματα, αλλά χωρίς να πάρει -όπως ήταν αναμενόμενο- το παραμικρό, καταλήγοντας -για μια ακόμα φορά- ότι οι απόψεις μας με την Άγκυρα παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Τον «ελέφαντα» δεν τον είδαν ούτε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έμειναν στον θερμό εναγκαλισμό Δένδια-Τσαβούσογλου στον «Διόνυσο», την κίνηση φιλίας Μητσοτάκη να καλέσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο πατρικό του στα Χανιά, (που δεν έγινε λόγω της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη) και τέλος στην συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού..!

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στον διπλωματικό «πόλεμο» με την Τουρκία υπάρχει και η παράμετρος του blame game, δηλαδή ποιος θα χρεωθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ελλάδος-Τουρκίας, εμείς δεν είχαμε -σ’ αυτή τη φάση- κανένα λόγο να αρχίσουμε να φωνάζουμε για τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο!

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο «ελέφαντας», φαίνεται, ότι για λίγο καιρό δεν θα μας απασχολήσει…

Όμως, δεν θα μπορούν να πουν το ίδιο και οι Κύπριοι. Εκεί ο «ελέφαντας» υπάρχει και αναμένεται να μας απασχολήσει σοβαρά. Ήδη ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει στις προκλήσεις του στα μαρτυρικά Βαρώσια, ενώ η βάση των επιθετικών drones στα Κατεχόμενα είναι απειλή για τη περιοχή.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα National Interest η μετακίνηση των επιθετικών τουρκικών drones στην βάση Geçitkale στα Κατεχόμενα είναι εξίσου απειλητική για τη Δυτική συμμαχία, όσο και η αγορά των ρωσικών αντιεροπορικών πυραύλων S-400 το 2019!

Και βέβαια η πιθανότητα να δούμε, για μία ακόμα φορά, τουρκικά ερευνητικά σκάφη στη κυπριακή ΑΟΖ παραμένει εξαιρετικά πιθανή.

Και τότε όλοι θα δούμε και πάλι τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο! Και εμείς και οι Τούρκοι. Οι Κύπριοι θα τον έχουν καταλάβει από το πάτημά του..!

Το ζήτημα είναι αν θα τον δουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι! Και κυρίως οι τελευταίοι, μας ενδιαφέρει, όχι απλώς να τον δούν, αλλά αν θα κάνουν κάτι γι’ αυτό!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα