Ελληνοτουρκικά: Τι θέλουν οι Ροζάκηδες

Ελληνοτουρκικά: Τι θέλουν οι Ροζάκηδες
ΑΟΖ - Φωτό αρχείου

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για την επίμαχη παρέμβαση του Χρήστου Ροζάκη και τον ξεκάθαρο στόχο της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η νέα, απροκάλυπτα υπονομευτική για τα ελληνικά συμφέροντα, παρέμβαση του κ. Χρήστου Ροζάκη, υφυπουργού των εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, έδωσε ένα ακόμα όπλο στην τουρκική προπαγάνδα.

Η δήλωσή του, ότι η Ελλάδα στην προσπάθειά της να «αναθερμάνει το διάλογο με την Τουρκία», πρότεινε η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια να ισχύσει μόνο για την ηπειρωτική χώρα και όχι για τα νησιά, έγινε πρώτο θέμα στον τουρκικό τύπο και η «μονταζιέρα» του Ερντογάν κάνει πάρτι στα διεθνή φόρα..!

Η πρώτη απορία: Έγινε ή όχι τέτοια πρόταση στους Τούρκους…

Και αν έγινε, από ποιον έγινε και πότε!

Όμως, η απαράδεκτη αυτή δήλωση του κ. Ροζάκη -που δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε θα είναι και η τελευταία και έχει πάψει, πλέον, να μας εκπλήσσει- ανοίγει για μια ακόμα φορά το θέμα του κατά πόσον η κατευναστική πολιτική κατά της Τουρκίας εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Η πατρίδα μας μέχρι σήμερα ακολουθεί κατά γράμμα τη πολιτική αυτή. Τι έχει όμως κερδίσει;

Από την εποχή του Κώστα Σημίτη, του πρωθυπουργού-θιασώτη της κατευναστικής πολιτικής, που με την υπογραφή του, στη Συμφωνία της Μαδρίτης, «γκριζάρισε» το Αιγαίο- η χώρα μας, όχι μόνο δεν κέρδισε το παραμικρό, αλλά αντίθετα άνοιξε η όρεξη των Τούρκων για περισσότερα!

Έτσι, από τις «γκρίζες ζώνες» του κ. Σημίτη και του υφυπουργού του, κ. Ροζάκη, φθάσαμε η Τουρκία να αμφισβητεί απροκάλυπτα την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου!

Θυμηθείτε, ότι με την διαβόητη «Συμφωνία της Μαδρίτης» η χώρα μας έσπευσε να αναγνωρίσει «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο! Με τι αντάλλαγμα; Μια έωλη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αναφορά στην «αποφυγή χρήσης βίας» και τον… «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε πλευράς»!!!

Και που βρισκόμαστε σήμερα μετά την… «κατευναστική» Μαδρίτη των κυρίων Σημίτη και Ροζάκη; Η Τουρκία να αμφισβητεί, όχι τα δικαιώματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο -ΑΟΖ, αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, κλπ- αλλά αυτή καθ’ εαυτή την εθνική κυριαρχία στα νησιά μας!!!

Και την ώρα, που αυτοί εξοπλίζονται σαν αστακοί, να απαιτούν από εμάς να σταματήσουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας! Την ώρα, που αυτοί έχουν φτιάξει τη στρατιά του Αιγαίου με τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο, να απαιτούν από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασικό στοιχείο του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού του Ερντογάν είναι η επικράτηση με όπλο τον φόβο!

Για να μην θρέφουμε όμως ψευδαισθήσεις, οι προκλητικές διεκδικήσεις με την ταυτόχρονη απειλή χρήσης βίας δεν είναι… στρατηγική επιλογή, μόνο του Ερντογάν… Το casus belli ήταν έργο των κεμαλιστών, της αντιπολίτευσης του Ερντογάν, όχι των φονταμενταλιστών του Τούρκου Προέδρου..!

Για αυτό και όσοι πιστεύουν ότι η απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία είναι η λύση, είναι μακριά νυχτωμένοι..! Τον Ακάρ θα τον διαδεχθεί ένας άλλος «Ακάρ» που θα λέει τα ίδια και χειρότερα με τον σημερινό Ακάρ… Και τον Τσαβούσογλου ένας άλλος «Τσαβούσογλου» που δεν θα διαφέρει στο παραμικρό από τον τωρινό Τσαβούσογλου..! Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές!!!

Και στην Άγκυρα τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά οι επεκτατικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι!

Όσοι είναι οπαδοί του κατευνασμού των Τούρκων, έχουν ως βασικό επιχείρημα, ότι ο άλλος δρόμος -από την πολιτική τους- είναι ο πόλεμος…

Όμως, η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί πιο κοντά στον πόλεμο… Δεν το λέω εγώ αυτό, ο Μακιαβέλι το έχει πει!

«Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κάποιος να συνεχίζεται μια ανωμαλία για να αποφύγει έναν πόλεμο, γιατί δεν τον αποφεύγει, αλλά μόνο αλλάζουν οι συνθήκες προς όφελος των αντιπάλων του».

Και στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό συμβαίνει… Δείτε τι κάνουν στο πεδίο οι Τούρκοι: Άνοιξαν τα Βαρώσια, έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, προκλήσεις στο Καστελλόριζο, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, κλπ.

Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, όποτε η χώρα μας αντιμετώπισε δυναμικά τις προκλήσεις οι Τούρκοι δεν τόλμησαν! Δεν τόλμησαν μετά την σύγκρουση της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική, όταν η τελευταία προσπάθησε να την εμβολίσει, δεν τόλμησαν στην κρίση του Έβρου, όταν προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό!

Βέβαια, ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτό είναι να υπάρχει αποτρεπτική ισχύς.

Είναι το μόνο, που θα φρενάρει τον νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό των γειτόνων μας.

«Αν μια χώρα, μεταξύ ενός πολέμου και μιας ατιμωτικής συμφωνίας, διαλέξει την ατιμωτική συμφωνία, δεν είναι σίγουρο, ότι παρ’ όλα αυτά, θα γλιτώσει και τον πόλεμο» έλεγε ο Τσώρτσιλ..!

Την φράση αυτή ο βρετανός πρωθυπουργός την είχε πει μετά την «Συμφωνία του Μονάχου», (κάτι σαν την Συμφωνία της Μαδρίτης του κ. Σημίτη) όταν οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας και της Γαλλίας, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ, με την πολιτική του κατευνασμού, που εφάρμοσαν στον Χίλερ, εξέθρεψαν ένα τέρας, που αιματοκύλισε την Ευρώπη.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι ένας και ξεκάθαρος και όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν: Θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο και την Ελλάδα «φινλανδοποιημένη»!!!

Το ζήτημα είναι οι Ροζάκηδες τι θέλουν..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα