Με τους “γύφτους” είσαι ρε; Εσύ ρε, με τους “μπάτσους” είσαι;

Με τους “γύφτους” είσαι ρε; Εσύ ρε, με τους “μπάτσους” είσαι;
Δυνάμεις των ΜΑΤ στο σημείο όπου οδηγήθηκαν οι αστυνομικοί από το περιστατικό του Περάματος Eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για το αιματηρό γεγονός που δίχασε για μία ακόμη φορά την κοινωνία και θέτει ορισμένα ερωτήματα γύρω από τα αίτια θανάτου του 18χρονου.

-Με τους «γύφτους» είσαι ρε;

-Εσύ ρε, με τους «μπάτσους» είσαι;

Το αιματηρό γεγονός το βράδυ του Σαββάτου, στο Πέραμα, δίχασε για μια ακόμα φορά την κοινωνία. Και για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, η κόντρα πήρε “οπαδικό” χαρακτήρα.

Απλά πράγματα, για να μην μπερδευόμαστε… Άσπρο, μαύρο… Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός… Κάτι τέτοιο!

Στην υπόθεση αυτή, αν θα υποστηρίξεις επιχειρήματα από την πλευρά των αστυνομικών θα κατηγορηθείς ότι είσαι με τους “μπάτσους”. Αν θα στηρίξεις επιχειρήματα από την αντίθετη άποψη θα κατηγορηθείς ότι είσαι με τους “γύφτους”!

Κάπως έτσι θα «χαθεί η μπάλα» και άκρη δεν πρόκειται να βγάλουμε και θα χαθεί η ευκαιρία να διορθώσουμε, πιθανά, «κακώς κείμενα», για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλους νεκρούς, ούτε από την πλευρά της αστυνομίας, ούτε από την πλευρά όσων μπορεί να εμπλακούν -εκούσια ή ακούσια- σε κάποια παραβατική πράξη.

Υπάρχουν «κακώς κείμενα»; Όπως αποδείχθηκε από την τραγωδία της απώλειας ενός νέου ανθρώπου, το περασμένο Σάββατο, στο Πέραμα, ναι, υπάρχουν!

Ποια είναι αυτά;

Πρώτον: Μου ακούγεται αδιανόητη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η εντολή του κέντρου της Άμεσης Δράσης, προς τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, να σταματήσουν την καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου!

Με ποια λογική δίνεται τέτοια εντολή, (αν βέβαια η πληροφορία, που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί, ισχύει).

Ήξερε το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ ποιοι ήταν μέσα στο ύποπτο όχημα; Ότι δηλαδή, δεν βρισκόντουσαν μέσα σ΄αυτό ή ληστές, ή δολοφόνοι, ή τρομοκράτες, ή έμποροι ναρκωτικών, ή κάποιος καταζητούμενος επικίνδυνος κακοποιός;

Και σίγουρα η εντολή αυτή δεν νομίζω να ήταν… «έμπνευση» της στιγμής. Θα έχει ξαναδοθεί!

Σε ποιες περιπτώσεις, λοιπόν, η αστυνομία την κάνει με… «ελαφρά πηδηματάκια»; Είμαι δε, περίεργος να μάθω και το σκεπτικό της λογικής, πίσω από την εντολή αυτή, ποιους κακοποιούς κυνηγάμε και ποιους αφήνουμε ανενόχλητους..!

Δεύτερο: Γιατί μετά από κυνηγητό αρκετής ώρας δεν έσπευσαν προς ενίσχυση των δικυκλιστών αστυνομικών στην καταδίωξη και περιπολικά, που θα μπορούσαν αποτελεσματικότερα να εγκλωβίσουν το όχημα των υπόπτων; Από την εξέλιξη, της αιματηρής αυτής υπόθεσης, αποδείχθηκε ότι εύκολα, το κλεμμένο όχημα, χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από τους υπόπτους, οι οποίοι εμβόλισαν τις μηχανές των αστυνομικών, με αποτέλεσμα αυτοί να νιώσουν απειλή και να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, με τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε!

Τρίτο: Πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες εμπλοκής; Δύσκολα λες «όχι»… Αλλά το πρόβλημά μας, είναι η πιθανή έλλειψη κανόνων ή το γεγονός ότι οι κανόνες που υπάρχουν μπορεί να μην εφαρμόζονται;

Για την ιστορία, στο Φύλλο 189, της 24ης Ιουλίου 2003, της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δημοσιεύεται ο νόμος 3169 για την οπλοφορία και τη χρήση πυροβόλων οπλών από αστυνομικούς, καθώς και την εκπαίδευσή τους.

Από μια πρώτη ανάγνωση, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ύπαρξης νόμων ή κανόνων, αλλά, πιθανόν, πρόβλημα εφαρμογής τους, που ίσως έχει να κάνει θέματα εκπαίδευσης.

Ερωτήματα, όμως, αλλά και «κακώς κείμενα» υπάρχουν και από την άλλη πλευρά.

Για παράδειγμα, η κοινωνία πρέπει να κλείνει τα μάτια στην παραβατική συμπεριφορά κοινωνικών ομάδων; Να μην αντιδρά και η όποια -αυτονόητη- εφαρμογή του νόμου, να χαρακτηρίζεται ως «ρατσιστική»;

Η δε, κοινωνία των Ρομά πρέπει να θεωρεί αποδεκτή την οποία παραβατική συμπεριφορά και -όχι μόνο να μην κάνει κάτι γι’ αυτό- αλλά και να καλύπτει τους παραβάτες;

Και θα ρωτήσει κάποιος, τι μπορεί να κάνει;

Αρκετά πράγματα!

Μια καλή αρχή θα ήταν να μην ανέχεται μέλη της κοινωνίας τους να αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο..!

Να αντιδρούν όταν μετατρέπονται οι χώροι που ζουν σε άντρο συμμοριών!

Να μην επιτρέπουν στους «κακούς» να δυσφημούν την κοινωνία τους.

Γιατί δεν υπάρχουν μόνο κακοί Ρομά! Όπως δεν υπάρχουν μόνο κακοί αστυνομικοί!

Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες. Όταν δε, γίνονται εκ του πονηρού, κυρίως για πολιτική εκμετάλλευση, γίνονται και διαβρωτικές για τα θεμέλια μιας κοινωνίας!

Ας μην «χαθεί η μπάλα» και σ’ αυτή την περίπτωση! Δυστυχώς, η τραγική κατάληξη της υπόθεσης αυτής δεν αλλάζει. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να την εκμεταλλευτούμε για να μην ξαναζήσουμε τραγικά περιστατικά..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα