Από το “νόμος και τάξη” στην… άγρια δύση – Οι 10 μήνες του τρόμου στην Ελλάδα

Από το “νόμος και τάξη” στην… άγρια δύση – Οι 10 μήνες του τρόμου στην Ελλάδα
Άνδρας της αστυνομίας Eurokinissi

Πώς το προεκλογικό αφήγημα περί ασφάλειας των πολιτών κατέρρευσε με κρότο. Τα μεγάλα λάθη στο Πέραμα, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι μαφιόζικες εκτελέσεις και η ανεπάρκεια της "ενισχυμένης" αστυνομίας.

Το δόγμα “νόμος και τάξη” αποτέλεσε μία από τις πλέον ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, που ευαγγελιζόταν την αποκατάσταση της τάξης και την ασφάλεια των πολιτών, ως βασική προτεραιότητα και αλλαγή από το πρώιμο κιόλας στάδιο διακυβέρνησης.

“Είναι αδιανόητο ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, με πολίτες οι οποίοι αισθάνονται καθημερινά ότι κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια, καθώς και οι περιουσίες τους. Δυστυχώς, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας βαίνει επιδεινούμενη. Οι πολίτες είναι όμηροι ομάδων γνωστών–αγνώστων, οι οποίοι, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης, εξακολουθούν να «αλωνίζουν» στο κέντρο της Αθήνας.

Για τη Νέα Δημοκρατία, τα ζητήματα νόμου και τάξης είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει ελευθερία, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια των πολιτών. Τα δε Σώματα Ασφαλείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου και της τάξης, βρίσκονται, δυστυχώς, σήμερα, σε μια τραγική κατάσταση. Με πεπαλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με χαμηλό το ηθικό, διότι δεν απολαμβάνουν ούτε καν της πολιτικής στήριξης για το εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο επιτελούν.

Δεσμεύομαι προσωπικά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα”.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ιούλιος 2016

Στα δύο -και κάτι- χρόνια διακυβέρνησης, το αφήγημα για τη διασφάλιση της τάξης, οι εξαγγελίες που έθεταν τον πήχη, μαζί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε πολύ υψηλά επίπεδα γκρεμίζονται από τα επαναλαμβανόμενα, σχεδόν καθημερινά, περιστατικά ακραίας βίας στη χώρα, αυξάνοντας εκθετικά τη λίστα των θυμάτων και δίνοντας όλο και περισσότερο χώρο στον “σκοτεινό” και ανεξέλεγκτο κόσμο των θυτών.

Η εγκληματικότητα έχει διεισδύσει στις γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων, σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της επικράτειας: Μαφιόζικες εκτελέσεις υπό το φως της ημέρας, πολλές φορές μπροστά στα βλέμματα των τρομαγμένων πολιτών, ένοπλες ληστείες, σοβαρά οπαδικά επεισόδια ακόμα και με πυροβολισμούς, φαινόμενα που, ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, με την “ενισχυμένη” χάρη στις προσλήψεις και την αναβάθμιση του στόλου ελληνική αστυνομία να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Το περιστατικό στο Πέραμα, με τον θάνατο του 20χρονου από αστυνομικά πυρά (θυμίζουμε πως σε διάστημα λίγων ωρών σημειώθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς και έναν εργάτη νεκρό στη Νέα Ερυθραία) προστέθηκε σε μία σειρά σοβαρών αιματηρών επεισοδίων, όχι κάποιου αστυνομικού σίκουελ, αλλά μίας τεταμένης περιόδου στυγερών εγκλημάτων και εν ψυχρώ δολοφονιών. Η περιοδικότητά τους, κυρίως στην πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει εικόνα “Φαρ Ουέστ”, μαζί και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, σε αυτό το 10μηνο του τρόμου, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την κυβέρνηση, εκθέτοντας την Ελληνική Αστυνομία ως προς την επάρκεια και την τεχνογνωσία σε οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα πλέον σοκαριστικά περιστατικά ακραίας βίας του 2021:

Η δολοφονία Καραϊβάζ που συγκλόνισε τον κόσμο

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Γιώργος Καραϊβάζ, εκ των παλαιότερων και πλέον έμπειρων αστυνομικών ρεπόρτερ, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, σε μία επαγγελματικού τύπου εκτέλεση με 10 σφαίρες από δύο άτομα που είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια και του είχαν στήσει καρτέρι θανάτου.

Η είδηση της εκτέλεσης του δημοσιογράφου (μεσημέρι Παρασκευής 9 Απριλίου) έκανε τον γύρο του διεθνούς Τύπου, απασχολώντας την ειδησεογραφία γνωστών Μέσων του πλανήτη.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του πρακτορείου Reuters, με άρθρο που έφερε τίτλο “Ένοπλοι μοτοσικλετιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο”. Να σημειωθεί μάλιστα πως, στο αρχικό του τηλεγράφημα, που αναπαρήχθη από πολλά Μέσα ανά τον πλανήτη, το πρακτορείο Reuters χαρακτήριζε “σύνηθες φαινόμενο” τις γκανγκστερικές δολοφονίες στην Αθήνα.

Μάλιστα, για τη δολοφονία του υπήρχαν αντιδράσεις και από την ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει ανάρτηση στο Twitter (στα ελληνικά), γράφοντας: “Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη”.

Την είδηση είχαν σχολιάσει επίσης η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Μέχρι σήμερα πάντως, οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ παραμένουν ελεύθεροι.

Μαφιόζικες εκτελέσεις μέρα μεσημέρι…

Τα περιστατικά της “νύχτας” και των μαφιόζικων εκτελέσεων, όπως η εκτέλεση του 60χρονου με το προσωνύμιο “Απάτσι” τον Οκτώβριο του 2020, που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς λίγο μετά την αποφυλάκισή του, έχουν αρχίσει να “μονοπωλούν” σχεδόν την ειδησεογραφία και να προβληματίζουν την ελληνική αστυνομία, με τις εν ψυχρώ δολοφονίες να συντελούνται πλέον ακόμη και υπό το φως του ήλιου ακόμα και σε πολυσύχναστες περιοχές.

Τον περασμένο Μάιο, στις 11μιση το πρωί της 7ης του μήνα σημειώθηκε η μαφιόζικη δολοφονία του 55χρονου Ντίμη Κορφιάτη, στο κέντρο της Ζακύνθου, στο ισόγειο γραφείο ενός πολιτικού μηχανικού τον οποίο είχε επισκεφθεί το θύμα για προσωπικές του εργασίες.

Ο 55χρονος, μάλιστα είχε γίνει και πέρυσι στόχος, όπου στην επίθεση που είχε γίνει τότε, έχασε την ζωή της η γυναίκα του και εκείνος τραυματίστηκε σοβαρά.

Τον ίδιο μήνα, 9 το πρωί, άγνωστοι εκτέλεσαν τον 39χρονο πυγμάχο Τάσο Μπερδέση, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 22, στην Βάρη, έξω από αθλητικό κέντρο. Ο γνωστός αθλητής, σωριάστηκε νεκρός δίπλα από το αυτοκίνητό του από την θέση του συνοδηγού με ανοιχτή την πόρτα και ενδεχομένως σε μία προσπάθειά του να αποφύγει την ενέδρα θανάτου.

Το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία της Ασφάλειας Πατρών για υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας σε καταστήματα.

Μάιος και πάλι (16 Μαΐου), νέα μαφιόζικου τύπου εκτέλεση, αυτή τη φορά στη Μεταμόρφωση. Στην οδό Ιφιγένειας 3-5, έξω από καντίνα, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν 58χρονο,επίσης γνωστό στις αρχές.

Οι δράστες, που επέβαιναν σε μηχανή, αφού σταμάτησαν έξω από την καντίνα, πυροβόλησαν απανωτές φορές προς την πλευρά του θύματος το οποίο και εκτέλεσαν. Αμέσως μετά ανέπτυξαν ταχύτητα και κατάφεραν να διαφύγουν.

Προσοχή-Σκληρές εικόνες:

Τον περασμένο Μάιο επίσης, απόγευμα Κυριακής 30 του μήνα, σημειώθηκε και επεισόδιο με πυροβολισμούς σε καφετέρια στα Σεπόλια, κατά το οποίο θαμώνας του καταστήματος, σεσημασμένος κακοποιός, δέχτηκε πυρά στο κεφάλι και έπεσε νεκρός. Πρόκειται για τον Α. Π. από την Αλβανία, γνωστό στις αρχές για τις σχέσεις του με τη μαφία. Λίγους μήνες νωρίτερα μάλιστα, είχε πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας από ομοεθνείς του, με τους δράστες, τότε, να φεύγουν από το σημείο της επίθεσης με ταξί.

Προσοχή-Σκληρές εικόνες:

Λίγους μήνες νωρίτερα, το αίσθημα του φόβου στις γειτονιές της Αθήνας είχε εντείνει περιστατικό με πυροβολισμούς, έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στον Άγιο Σώστη, στην Λ. Συγγρού, με καταιγισμό πυρών σε ένα κατάμεστο από διερχόμενους πεζούς και αυτοκίνητα σημείο της Αθήνας.

Eurokinissi


Μεταξύ δραστών και θυμάτων φαίνεται πως προηγήθηκε έντονος διαπληκτισμός ενδεχομένως για οικονομική διαφορά. Μετά από έντονη λογομαχία οι 4-5 δράστες έβγαλαν όπλα. Ο πατέρας αποπειράθηκε να σώσει τους γιους του που ήταν μαζί του και μάλιστα προσπάθησαν να βρουν κάλυψη μέσα σε διπλανό take away cafe, όταν οι σφαίρες άρχισαν να πέφτουν “βροχή”.

Στην πλατεία επικράτησε πανδαιμόνιο το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες και κατάφεραν να διαφύγουν με αυτοκίνητο.

Τα παραπάνω ήταν απλά μερικά από τα πλέον συγκλονιστικά σκηνικά βίας που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει μία μακρόσυρτη λίστα περιστατικών που “ωχριούν” ως προς τη φύση ή την έκταση, αλλά αποτελούν καθημερινά φαινόμενα και ενδεχομένως να είχαν επίσης μία θέση δίπλα τους, αν η εξέλιξή τους ήταν διαφορετική.

Θυμίζουμε για παράδειγμα το συμβάν του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν στις 6 το πρωί της 12ης του μήνα στο Γκάζι, στην περιοχή της Πλατείας, δίπλα από την είσοδο του ΜΕΤΡΟ κατέληξαν αδέσποτες σφαίρες από πυροβολισμούς με αποτέλεσμα τον ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό τριών ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι αδέσποτες σφαίρες κατέληξαν σε δύο Δανούς τουρίστες που τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά και σε έναν Έλληνα που τραυματίστηκε στον μηρό.

Την ίδια ώρα βέβαια, μαζί με την έξαρση της αστικής εγκληματικότητας, εύλογος είναι ο προβληματισμός και για τα αυξανόμενα βίαια περιστατικά της επαρχίας, όπως το παράδειγμα της Κυπαρισσίας, γεννώντας ερωτηματικά σχετικά με την επάρκεια της αστυνόμευσης, της πρόληψης και φυσικά το γνωστό ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν ένας 72χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 39χρονο υπάλληλο καταστήματος κινητής τηλεφωνίας μετά από διαπληκτισμό τους για έναν λογαριασμό.

Ο ηλικιωμένος άνδρας αφού διαπληκτίστηκε κατά την πρώτη επίσκεψή του στο κατάστημα με το θύμα για έναν λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας, έφυγε από το μαγαζί απειλώντας τον 39χρονο ότι θα επιστρέψει αργότερα έχοντας μαζί του το όπλο του.

Λίγο αργότερα, επέστρεψε με ένα ταξί και κρατώντας ένα περίστροφο στα χέρια κατευθύνθηκε προς το κατάστημα. Εντός του μαγαζιού βρίσκονταν ο 39χρονος και δύο γυναίκες υπάλληλοι, ενώ στην είσοδο περίμενε ένας πελάτης.

Σκληρές εικόνες:

“Καπνισμένες κάννες” και στα οπαδικά

Μεγάλη ανησυχία έχει παράλληλα προκύψει και για τις διαστάσεις που συχνά έχουν πάρει οι οπαδικές κόντρες, καθώς σε αρκετά επεισόδια, είτε με οπαδικά κίνητρα, είτε για “επίλυση λογαριασμών”, έχουν βγει ακόμη και όπλα.

Πιο τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα οι πυροβολισμοί στους Αμπελόκηπους στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν, ένας 32χρονος, καθώς περπατούσε επί της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος του ΙΚΑ, δέχτηκε επίθεση από άγνωστους δράστες οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά στην πλάτη.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, ύστερα από ταυτόχρονες οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές τις Αττικής (Γλυφάδα, Μαρούσι, Ζωγράφου) τρείς Έλληνες και ένας Αλβανός.

Ο ένας εκ των δραστών είναι παλιός γνώριμος των Αρχών αφού το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στην μεγάλη δικογραφία του 2015 με τους μαφιόζους και τους μπράβους της νύχτας και ήταν μέλος μίας εκ των μεγάλων συμμοριών της Greek Mafia. Το 2019 είχε πυροβολήσει και πάλι οπαδό της ίδιας ομάδας.

Ανάλογα περιστατικά, έστω και με διαφορετικά κίνητρα έχουν σημειωθεί και μάλιστα όχι μόνο μία φορά τον τελευταίο χρόνο και στη Θεσσαλονίκη. Πιο χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο, μέρα μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Κ. Καραμανλή, στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου, με πυροβολισμούς σε βάρος δύο οπαδών του ΠΑΟΚ. Μετά από την ταυτοποίηση των δραστών αποδείχτηκε πως ήταν οργανωμένοι οπαδοί του Άρη, που είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για περιπτώσεις οπαδικής βίας τις αρχές, κάτι που ίσχυε και για τα δύο θύματα της επίθεσης.

Ληστείες με βαριά οπλισμένους δράστες

Ανάλογης κλιμακούμενης έντασης, όμως, είναι και οι ένοπλες ληστείες, σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, περίπτερα, πρατήρια καυσίμων ακόμη και ψιλικατζίδικα ή περίπτερα.

Στις 14 του περασμένου μήνα, δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλαν με απειλή όπλων εντός υποκαταστήματος τράπεζας επί της οδού Μητροπόλεως και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους αφαίρεσαν όσα χρήματα είχαν τα ταμεία και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή για να συλληφθούν στη συνέχεια και να αποδειχτεί πως ήταν σεσημασμένοι έχοντας απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για άλλες ληστείες, κλοπές, ακόμη και απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ένοπλες ληστείες, ωστόσο, σημειώθηκαν κατά κόρον και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο (25 του μήνα) σημειώθηκε ληστεία σε τράπεζα λίγο πριν τις δύο μεσημέρι, επί της Λ. Δεκελείας 90, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο δράστης, κρατώντας πιστόλι στο χέρι, εισέβαλε στο υποκατάστημα και ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους. Μάλιστα άρπαξε από το χέρι μία πελάτισσα, την πήγε μέχρι το γκισέ και της έβαλε το όπλο στην πλάτη για να αναγκάσει την ταμία να του δώσει όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο.

Δύο περιστατικά σε διάστημα ενός μήνα σημειώθηκαν το καλοκαίρι στη Μεταμόρφωση, με ληστείες σε ένα σούπερ μάρκετ και μία τράπεζα. Στο πρώτο μάλιστα, υπήρξε συμπλοκή με τους ληστές, με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σούπερ μάρκετ, αλλά ήταν εκτός Υπηρεσίας, να καλεί τους ληστές να παραδοθούν με δυο εκφοβιστικές βολές.

Ένοπλη ληστεία είχε σημειωθεί τον Ιούλιο και σε σούπερ μάρκετ της Καισαριανής, κατά την οποία μάλιστα ένας νεαρός πολίτης τραυματίστηκε έπειτα από πυροβολισμό. Οι δύο δράστες εισέβαλαν στο κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία.

Κατά την αποχώρησή τους, ωστόσο, ένας 20χρονος πολίτης επιχείρησε να τους σταματήσει, με τους δράστες να πυροβολούν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του από θραύσμα.

Ανεπάρκεια απέναντι στη μαφία, αδιαφορία (;) στη “διπλανή πόρτα”

Τη στιγμή που τα ερωτήματα για τα αίτια του θανάτου του 20χρονου στο Πέραμα, για την εντολή που υπήρχε από το κέντρο Άμεσης Δράσης και για το αν υπάρχει πρωτόκολλο που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν αναπάντητα, μαζί με τον προβληματισμό για την ικανότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει και να προλαμβάνει φαινόμενα βίας στους δρόμους, υπάρχει και δικαιολογημένη ανησυχία για την έξαρση βίας στη χώρα μας.

Η ασφάλεια των πολιτών πολλές φορές μοιάζει να έχει αφεθεί στην… τύχη τους, ενώ το αφήγημα περί νόμου και τάξης αποδεικνύεται διάτρητο. Παρά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η αστυνομία δείχνει να παρουσιάζει τις ίδιες παθογένειες, η μαφία εξακολουθεί να δρα ανεξέλεγκτη, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις ευκολότερων υποθέσεων, η προληπτική επέμβαση των αρχών απέτυχε.

Όπως στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στη Δάφνη, που θα είχε αποτραπεί αν οι δύο αστυνομικοί που κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας μετά από καταγγελία γειτόνισσας έκαναν απλά τη δουλειά τους, αντί να έφευγαν άπραγοι. Αποτέλεσμα; 19 μέρες μετά, η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα