Ο εξ-αιρετικός Βαρουφάκης απέναντι στο ποταπό και απεχθές

Ο εξ-αιρετικός Βαρουφάκης απέναντι στο ποταπό και απεχθές
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης eurokinissi

Εντυπωσιακή η αποκάλυψη, συγκεκριμένα τα στοιχεία, βαριά η μομφή για τον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Πώλ Μέισον :Συνεργάτης των Μυστικών Υπηρεσιών! Ο μόνος που αντέδρασε από τους εν Ελλάδι φίλους του ήταν ο αρχηγός του ΜέΡΑ25. Υποδειγματική αντίδραση, ανθρώπινα και πολιτικά.

Είναι δυνατόν αυτός ο ριζοσπάστης και αντισυστημικός Μέισον, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο πλευρό της αντιμνημονιακής Ελλάδος και δεν έπαυσε ποτέ να ενδιαφέρεται για την πορεία της, είναι δυνατόν να συμφύρεται με δυσώνυμες Υπηρεσίες;

Η είδηση ανατριχιαστική: Το αμερικάνικο ιστολόγο Grayzone αποκάλυψε ότι ο Μέισον ήρθε σε επαφή με επιτελείς του Φόρεϊν Οφις και άλλων Υπηρεσιών προκειμένου να καταγράψει βρετανικά μίντια και πολιτικούς που διάκεινται φιλικά προς την Ρωσία και τον Πούτιν.

Υπάρχουν σχετικά μέιλ τα οποία ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε ο Μέισον. Αρκέστηκε να πει ότι «είτε πρόκειται για αλλοιωμένα είτε για πλαστά στοιχεία». Κατ΄ουσίαν παραδέχεται ότι «κάτι υπάρχει». Γιατί αν δεν είχε καμία σχέση, θα τα διέψευδε μετά βδελυγμίας και αμέσως θα προσέφευγε στην Δικαιοσύνη εναντίον των σκευωρών.

Βέβαια, γεννάται μια απλή απορία: Χρειάζονται τον Μέισον οι ποικιλώνυμες Υπηρεσίες της Βρετανίας για να έχουν τον χάρτη φιλορωσικών Μέσων και πολιτικών; Σιγά το δύσκολο. Εκτός κι αν η καταγραφή συνοδεύεται με πληροφορίες ή συκοφαντίες για τα interna corporis κομμάτων (π.χ. των Εργατικών), καθώς και για δραστηριότητες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο.

Επίσης, μήπως το ιστολόγιο διαθέτει στοιχεία για βαθύτερη εμπλοκή του δημοσιογράφου σε δραστηριότητες των περιώνυμων Υπηρεσιών και γι’ αυτό η αντίδρασή του υπήρξε χλωμή και αμήχανη;

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής ο Μέισον δεν έχει προβεί σε άλλη δήλωση, αφήνοντας έτσι τις βάσιμες υποψίες να κρυσταλλώνονται σε στοιχεία πιθανής πραγματικότητας. Παγερής, αποκαρδιωτικής και μελαγχολικής.

Η ελληνική πτυχή

Ο Πώλ Μέισον υπήρξε στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη και θερμός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι όταν ο Τσίπρας υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο. Ο Βρετανός διαφώνησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και μετέπειτα αρχηγό του «ΜέΡΑ25», θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλο δρόμο, αλλά δεν επήλθε ρήξη στη σχέση τους. Παρέμειναν φίλοι διαφωνώντας.

Ναι. Η αποκάλυψη για τον Μέισον ήταν βόμβα ως γεγονός καθαυτό. Πόσω μάλλον που ο διάσημος Βρετανός είχε και διατηρεί δεσμούς με τη χώρα μας. Συνάφειες παγκοίνως γνωστές, συχνές παρεμβάσεις και αμέριστο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική Αριστερά.

Ωστόσο, επικράτησε μια παράξενη σιωπή στα καθ΄ημάς(ΣΥΡΙΖΑ, φιλικά μίντια κλπ). Καμία αντίδραση, κανένα σχόλιο. Ούτε καν καταγραφή της είδησης από ΜΜΕ και δημοσιογράφους που φιλοξενούσαν και εγκωμίαζαν τον Μέισον. Σαν να μην έγινε ποτέ η αποκάλυψη.

Κατανοητός ο αιφνιδιασμός, αναπόφευκτη η πικρή γεύση και φυσιολογική η αμηχανία. Τι να πεις γι΄αυτό το σοκ. Τι γραμμές να σύρεις μετά απ΄ αυτό το παγωμένο νερό στην πλάτη…Κι όμως, υπήρχε τρόπος. Τον έδειξε με την υποδειγματική αντίδρασή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και όντως είναι, ανθρώπινα και πολιτικά υποδειγματική. Με σκληρές κουβέντες, αν αποδειχθεί αληθής η αποκάλυψη, αλλά με ευαισθησία και συντριβή που σπανίζει στους κύκλους της ενεργού πολιτικής. Έτσι για την ιστορία, παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του «ΜέΡΑ25». Αξίζει τον κόπο.

Ποταπό και απεχθές, αν…

«Για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Paul Mason ρωτήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του Guardian, Owen Jones. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στη διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Paul Mason, την αυθεντικότητα της οποίας ο ίδιος ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει, και στην οποία φέρεται να έχει χαρτογραφήσει διάφορες αριστερές οργανώσεις στις οποίες χρεώνει φιλο-Πουτινική στάση, και τις οποίες βάζει στο στόχαστρο προσεγγίζοντας για το σκοπό αυτό μέχρι και τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε λέγοντας πως ένα από τα πράγματα που τον κάνουν να χάνει τη θέλησή του για ζωή είναι ο εμφύλιος πόλεμος εντός της Αριστεράς, και ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι μέρος αυτού του εμφύλιου πολέμου. Όπως είπε ,τον Paul Mason τον γνωρίζει χρόνια, τον έχει υποδεχτεί στο κτήριο της ελληνικής βουλής, δούλεψαν μαζί, έκλαψαν μαζί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας εδώ στην Ελλάδα και είχαν διαφωνήσει έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών γιατί ο Paul Mason υποστήριξε την παράδοση του Τσίπρα, θεωρώντας ότι ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτική. Από την άλλη, o Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε αυτό που έκανε ο Τσίπρας ασυγχώρητο, γι’ αυτό και είχαν με τον Paul Mason μια ευγενική μεν, διαφωνία δε.

Έχοντας διαβάσει τα email που διέρρευσαν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως αν αυτά τα email είναι πραγματικά, τότε το απεχθές ανταγωνίζεται το ποταπό. Γιατί είναι απεχθές και ποταπό να χαρτογραφήσεις τους συντρόφους σου με έναν τρόπο που παραπέμπει σε τακτικές της CIA και της NSA όταν χαρτογραφούν ανατρεπτικά στοιχεία που δημιουργούν προβλήματα στις δυνάμεις εξουσίας, και μάλιστα τοποθετώντας τον Jeremy Corbyn στο επίκεντρο, ως την αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη αυτό είναι αρκετό. Γιατί γνωρίζει τον Jeremy Corbyn, έχουν ασκήσει ο ένας στον άλλον κριτική, αλλά είναι σύντροφοι, και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζει καλά: ότι ο Jeremy δεν είναι υποστηρικτής του Πούτιν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εύχεται ο Paul Mason να μην είναι μέρος μιας σκοτεινής προσπάθειας δαιμονοποίησης συντρόφων του. Ιδίως όταν είναι τόσο πρόδηλο ψέμα.

Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και δεν είναι πολλά αυτά που του δημιουργούν αυτή την αίσθηση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα