Υστερόγραφα…

Υστερόγραφα…
Γαλλικές εκλογές Hans Lucas via AFP

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για τις εκλογές στη Γαλλία, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το λειμώνα των μίντια και άλλα τινά εν συντομία.

Γαλλία (1): Πως ερμηνεύουν οι Γάλλοι διανοούμενοι το αδιανόητο ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα τους; Αβαθείς και ρατσιστικές βρίσκει τις θέσεις της κατεστημένης γαλλικής διανόησης, ο επιφανής στοχαστής Αλαίν Μπαντιού.

Σε κείμενό του υπο τον τίτλο «Ο ρατσισμός των διανοουμένων», ο αιρετικός Μπαντιού ξιφουλκεί κατά (της πλειονότητας) των διανοουμένων, και σημειώνει ότι επισείοντας το φάντασμα της Ακροδεξιάς καλλιεργούν στερεότυπα σαν αυτό:

«Η Γαλλία των από κάτω, των αποπροσανατολισμένων επαρχιωτών, των εργατών, των αμόρφωτων, τρομαγμένη από την παγκοσμιοποίηση, την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης, την κοινωνική αποδόμηση, την παρουσία ξένων στην πόρτα τους, αναδιπλώνεται στον εθνικισμό και στην ξενοφοβία».

Ετσι, λοιπόν. Στο πύρ το εξώτερον οι επαρχιώτες, οι αμόρφωτοι, οι εργάτες, οι φτωχοί. Οι λαμπερές πέννες της διανόησης δεν εξετάζουν εις βάθος ποια πολιτική ευθύνεται για την κοινωνική αποδόμηση και τη φτώχεια, τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και ποιες οι επιπτώσεις από το μεταναστευτικό-επιπτώσεις και για τους μετανάστες/πρόσφυγες και για τους Γάλλους- αλλά επιρρίπτουν την ευθύνη στα θύματα, στους φοβισμένους και στους απόκληρους.

Σημειωτέον, ότι το εν λόγω κείμενο του Μπαντιού γράφτηκε με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 2012. Όμως ισχύει απολύτως και για τις σημερινές.

Γαλλία (2): Φαντάζεστε να εμφανίζονταν προεκλογικά οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, όπως εμφανίστηκε προσφάτως ο Μακρόν, δασύτριχος με ανοιχτό πουκάμισο, σαν μάγκας σε παλιές ελληνικές ταινίες; Θα χαλούσαν τον κόσμο οι καθωσπρέπει του ευρωπαϊσμού μυκτηρίζοντας την…καθυστερημένη χώρα μας και τους πολιτικούς της.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα είπαν όλα οι συνάδελφοι, εδώ στο ΝEWS 24/7, για το Συνέδριο. Να μην τα ξαναλέμε. Απλώς μια σημείωση: αν οι ιθύνοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η κοινωνία είδε με ενδιαφέρον τις αντεγκλήσεις, τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς στελεχών, τις αντιεμβολιαστικές ανοησίες ορισμένων και τα φρικώδη σχόλια στα σόσιαλ μίντια από οργισμένους «αριστερούς» εναντίον της Ομπρέλας, τότε, ναι, το Συνέδριο ήταν πετυχημένο…

ΜΜΕ (1): Να πεις ότι απέτυχε ο Νίκος Ξυδάκης ως διευθυντής του «Κόκκινου», και γι΄αυτό τον διώχνεις, είναι λογική εξέλιξη. Όμως το «Κόκκινο» ανέβηκε επί Ξυδάκη, προσπερνώντας σε ακροαματικότητα ιδιωτικά ραδιόφωνα με απείρως μεγαλύτερο μπάτζετ.

Δικαίως εξερράγη ο Νίκος Φίλης για την απομάκρυνση του Ξυδάκη (εξαναγκάστηκε σε παραίτηση). Αλλά ματαίως ζητεί εξηγήσεις για την ακατανόητη αυτή εξέλιξη. Εν πάση περιπτώσει, νέα εστία έντασης-και δή αμέσως μετά το Συνέδριο- δεν είναι ο,τι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την φιλοδοξία του για (επ)ανάκαμψη.

ΜΜΕ (2): Ενοχλημένος από την όντως σκληρή κριτική του συναδέλφου Γιώργου Λακόπουλου («Ανοιχτό Παράθυρο»), ο Πάνος Σκουρλέτης τον απειλεί με μήνυση. Δεν πρόκειται απλώς για άστοχη ενέργεια. Είναι απαράδεκτη.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμπαθής, εμμονική και ίσως άδικη στα σημεία η κριτική του Λακόπουλου. Όμως είναι πολιτική κριτική και όχι ανάπτυγμα συκοφαντιών για επιλήψιμη συμπεριφορά του κ. Σκουρλέτη. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό ο πρώην Γραμματέας και νύν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΜΕ (3): Ηχηρές αποκαλύψεις από τον Κώστα Βαξεβάνη για Μανιαδάκη/Νοβάρτις, αλλά σχεδόν τίποτε δεν πέρασε από τα γρηγορούντα σε άλλες περιπτώσεις μίντια. Εδώ που τα λέμε έχουν δίκιο: με τόση Πισπιρίγκου που να βρεθεί χώρος για ήσσονος σημασίας θέματα όπως η Νοβάρτις…

ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Όχι, μωρέ. Δεν έχει νόημα να σχολιάσεις τις χυδαιότητες και τα εμέσματά του(τελευταίος στόχος του η Έλενα Ακρίτα). Απλώς, έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν…

…Αυτά τα λίγα για σήμερα. Καλά να είμαστε και θα ΄χουμε την ευκαιρία να πούμε για την εξοντωτική ακρίβεια, την υπαναχώρηση του πανικόβλητου Μητσοτάκη στα Ενεργειακά, το νέο τοπίο στη Γαλλία, την απίστευτη παρερμηνεία του συνθήματος «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», τον Νίκο Ανδρουλάκη, τις εκλογές κλπ.

Καλή Ανάσταση!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα