Εκλογές: Όλοι γνωρίζουν το "μυστικό", καιρός να σταματήσει η κωμωδία…

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Η κωμωδία-έτσι έχει καταντήσει- με τον τίτλο "εκλογές-όχι εκλογές" έχει πάψει πια να κόβει εισιτήρια. Γι’ αυτό είναι καιρός να κατεβεί από το πολιτικό μας θέατρο.

Μέχρι πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τους πάντες ότι είναι «θεσμικός» και γι’ αυτό οι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας». Όμως, η «διαβεβαίωση» αυτή ήταν προσχηματική. Διότι πρώτος ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι, αν δεν ανακύψει εθνική κρίση, θα κάνει τις εκλογές το φθινόπωρο του 2022 και όχι την άνοιξη του 2023.

Για έναν πολύ απλό λόγο: ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται εφιαλτικός και η κυβέρνησή του δεν μπορεί να τον βγάλει χωρίς να υποστεί μεγάλες, ίσως και ανεπανόρθωτες, βλάβες.

ADVERTISING

Εσχάτως ο πρωθυπουργός το έχει, ελαφρώς, γυρίσει. Μετά από κάθε «διαβεβαίωση» για το «τέλος της τετραετίας», προσθέτει ένα «αλλά». Το οποίο «γεμίζει» με το «τοξικό κλίμα», που-όπως λέει-δεν θέλει να επικρατήσει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ως ειλικρινή την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, πρώτος ο ίδιος γνωρίζει ότι ο ντόρος με τις πρόωρες εκλογές, που έχει ήδη αρχίσει, δεν μπορεί παρά να φουντώσει και να γίνει «τοξικός». Διότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί παρά να αντιδρά κάθε μέρα σε όσα προεκλογικά θα κάνει η κυβέρνησή του και ήδη έχουν αρχίσει: δεν περνάει εβδομάδα που να μην ανακοινώνει μια παροχή.

Επειδή, λοιπόν, οι πάντες είναι πλέον υποψιασμένοι, άρα ουδείς θα αιφνιδιαστεί.

Επειδή η κυβερνητική-και εν μέρει η κρατική- μηχανή θα υπολειτουργούν, αν δεν παραλύσουν κιόλας.

Επειδή η αντιπολίτευση διευκολύνει τον πρωθυπουργό, ζητώντας πρώτη εκείνη εκλογές

Δια ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να «παίζει» με το θέμα των εκλογών. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Η κυβέρνησή του έτσι κι αλλιώς είναι προεκλογική και οι υπουργοί του ασχολούνται περισσότερο με την επανεκλογή τους. Το κόμμα του είναι προσανατολισμένο σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το να συνεχίζει το «θέατρο» με αμφίσημες δηλώσεις δεν προσφέρει πια τίποτα σε κανέναν.

Η πιο «θεσμική» στάση θα ήταν να δηλώσει από τώρα ανοιχτά ότι προτίθεται να προκηρύξει εκλογές για το φθινόπωρο. Η προκήρυξή τους θα γίνει στα τέλη του καλοκαιριού, υπό το όρο-τον οποίο όλοι κατανοούν- ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίζει εθνικό πρόβλημα.

Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ειλικρινής ότι δεν θέλει «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης», ας κάνει το αυτονόητο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι υπεκφυγή και υποκρισία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Πρόωρες Εκλογές
SHARE:

24Media Network