Καλά έκανε ο Δένδιας και πήγε στην Άγκυρα κι ας έμεινε “νηστικός”…

Καλά έκανε ο Δένδιας και πήγε στην Άγκυρα κι ας έμεινε “νηστικός”…
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς σχολιάζει το on camera καυγά του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τονίζει ότι οι επαφές Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Αντιπαράθεση σαν κι αυτήν που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είναι πολύ ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά. Επί της ουσίας, όμως, δεν αλλάζει τίποτα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν συνέβη κάτι που δεν ξέραμε. Απλώς επιβεβαιώθηκε πόσο δύσκολη (θα) είναι οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης των προβλημάτων. Αλλά ούτε κι αυτό μας ήταν άγνωστο.

Η προηγούμενη, ανάλογου ύφους, αντιπαράθεση είχε γίνει-τότε σε επίπεδο κορυφής-κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και πάλι μπροστά στις κάμερες είχαν γίνει «αψιμαχίες» κατά τις συναντήσεις του με Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα. Και τότε είχαν εκφραστεί, από ορισμένες πλευρές, ισχυρές αντιδράσεις για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι «του δώσαμε βήμα για να περάσει την προπαγάνδα του». Φυσικά, το επιχείρημα δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Καλώς ήρθε τότε ο Ερντογάν.

Δεν γνωρίζουμε αν όσα διημείφθησαν χτες μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου ήταν μια, ανάλογη, συνέχεια εκείνης της επίσκεψης. Αν, δηλαδή, ο Τούρκος υπουργός το είχε σχεδιάσει έτσι ή απλώς προέκυψε πάνω στις δηλώσεις και είχαμε συνεχείς απαντήσεις και ανταπαντήσεις στα επίμαχα θέματα. Η εκδοχή του σχεδιασμού μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή, με δεδομένο ότι λίγη ώρα πριν ο Ελληνας υπουργός είχε γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο.

Όποια εκδοχή κι αν ισχύει, η Ελλάδα δεν έχασε τίποτα. Ισα-ίσα που ο Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει, μέσα στην Τουρκία, τις ελληνικές θέσεις. Μπορεί να βρεθούν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία να πουν ότι «δώσαμε την ευκαιρία στον Ελληνα υπουργό να κάνει προπαγάνδα μέσα στο σαράι μας»; Λίγο δύσκολο να το τολμήσει κάποιο με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Αλλά κι αυτό δεν είναι η ουσία του προβλήματος. Καλώς πήγε ο Δένδιας στην Τουρκία κι ας κόντεψε να μείνει…νηστικός, όπως ο ίδιος «παραπονέθηκε» στον ομόλογό του.

Ας το πούμε καθαρά. Καλώς ήρθε ο Ερντογάν το 2017, καλώς πήγε ο Δένδιας σήμερα, καλά θα κάνει και ο Μητσοτάκης αν αποδεχθεί την πρόσκληση του Ερντογάν και πάει αργότερα εκεί. Από το να έχουμε κάθε τόσο επεισόδια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύτερα να «καβγαδίζουν» οι ηγέτες των δύο χωρών σε ζωντανή σύνδεση. Αλλά ακόμα κι αν τα επεισόδια δεν σταματούν, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να σταματήσουν οι εκατέρωθεν επισκέψεις και συνομιλίες. Ετσι συμβιώνουμε με την Τουρκία εδώ και 47 χρόνια (για να πάρουμε μόνο την περίοδο της Μεταπολίτευσης) και με όλες τις κυβερνήσεις.

Δεν γνωρίζουμε αν θα φτάσουμε ποτέ κοντά στην λύση κάποιου προβλήματος, για παράδειγμα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν διαφαίνεται, επί του παρόντος, κάτι τέτοιο στον ορίζοντα και θα χρειαστεί ισχυρή διεθνής-επί της ουσίας, ας μην αυταπατώμεθα, αμερικανική-πίεση. Κάτι που, επίσης, επί του παρόντος δεν είναι πιθανό. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εκπέμπει αρνητικά μηνύματα και, αν έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της, έχει και συμφέρον να επιδιώξει λύση προβλημάτων, όπου είναι εφικτή.

Κατά τούτο το χτεσινό «επεισόδιο» στην Αγκυρα δεν αλλάζει τα δεδομένα. Αυταπάτες δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια για την σταθερή τουρκική πολιτική. Από την άλλη, κάθε απόπειρα συνεννόησης, ακόμα και οι απλές επαφές, είναι αυτονοήτως θετική εξέλιξη.

Διότι, σύμφωνα με μια γαλλική ρήση, «είναι καλύτερα να συζητήσεις ένα θέμα χωρίς να καταλήξεις κάπου, παρά να καταλήξεις χωρίς να συζητήσεις»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα