Ο “κυρανακισμός” δεν είναι εξαίρεση στη ΝΔ, απλώς χαλάει την “κεντρώα” μόστρα της…

Ο “κυρανακισμός” δεν είναι εξαίρεση στη ΝΔ, απλώς χαλάει την “κεντρώα” μόστρα της…
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την φαινομενικότητα στην πολιτική, για το "είναι" και το "φαίνεσθαι".

Την ώρα που το εύρημα μια δημοσκόπησης(το 92% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής κρίνουν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό) δίνει πάτημα στη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα για να αποθεώσει την «κεντρώα» ΝΔ, έρχεται ένα βουλευτής της να χαλάσει τη σούπα. Με αφορμή την επέτειο των Ιμίων ο Κ. Κυρανάκης έπεμψε ένα τουίτ που έλεγε ότι το βράδυ εκείνο «κάποιοι ήταν ανεκτικοί σε μια μικρότερη πατρίδα».

Τι λέει με απλά λόγια ο υπερπατριώτης φέρελπις βουλευτής; Ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί του(Θ. Πάγκαλος κ.α) διέπραξαν ένα είδος μειοδοσίας, αφού με την επιλογή που έκαναν «μίκρυναν» την πατρίδα. Ο Πάγκαλος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σημίτης πρόσφατα επικρότησε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έψεξε την αντιπολίτευση. Σήμερα ουδείς από την κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδοκιμάσει το «πατριωτόμετρο» που έθεσε σε λειτουργία ο Κυρανάκης. Περιέργως δεν το έκανε ούτε το Κίνημα Αλλαγής, το διάδοχο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, μια κυβέρνηση του οποίου ο Κυρανάκης κατατάσσει στην κατηγορία των εθνικών μειοδοτών.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο περί ου ο λόγος βουλευτής είναι μια γραφική φιγούρα και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμεθα μαζί του, πόντους του προσφέρουμε. Ο ισχυρισμός αυτός εμπεριέχει μια δόση αλήθειας. Όμως, ο Κυρανάκης, όπως ο Μπογδάνος και ο Πλεύρης και τινές άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, πότε με υπερπατριωτικές κορώνες και πότε με απεχθείς τοποθετήσεις πχ κατά των μεταναστών, απεικονίζουν αυτό που συμβαίνει μέσα στην κυβερνώσα ΝΔ. Η οποία δεν είναι «κεντρώα», όπως κανοναρχεί από πρωίας μέχρι νυκτός η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.

Διότι ο Κυρανάκης, ο Μπογδάνος, ο Πλεύρης δεν είναι οι εξαιρέσεις. Και αυτό που είπε σήμερα για τους «μειοδότες» των Ιμίων του 1996 επαναλήφθηκε πρόσφατα(2019) για άλλους «μειοδότες», αυτούς της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το 1996 ήταν ο Σημίτης και οι συν αυτώ, το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας και οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και το 2019 δεν τα έλεγαν μόνο οι «γραφικοί» ΚυρανακηδοΜπογδανοΠλευρηδες. Η μισή ΝΔ ήταν στα συλλαλητήρια. Επομένως, ο «κυρανακισμός», όπως και ο «μπογδανισμός» και ο «πλευρισμός», δεν είναι μια περιθωριακή πλευρά της ΝΔ, δεν είναι μια απόφυση σε ένα «κεντρώο» σώμα. Όταν χρειάζεται έρχονται στην επιφάνεια τα παλαιοδεξιά, «εθνικοπατριωτικά» χαρακτηριστικά της. Όποιος θυμάται ποιοι κραύγαζαν «προδοσία» το 1996 για τα Ιμια και ποιοι κατέβαιναν στα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες θα καταλάβει τι σημαίνει πατριδοκαπηλία.

Μια που σήμερα έχει προεξοφληθεί η κυριαρχία που έχει στο «Κέντρο» ο Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίζεται ως κάτι διαφορετικό από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, με αποτέλεσμα να τον «προτιμούν» ακόμα και οι πάλαι ποτέ αντιδεξιοί ΠΑΣΟΚοι, ξανάρχεται στην επιφάνεια η συζήτηση για την φαινομενικότητα στην πολιτική, για το «είναι» και το «φαίνεσθαι».

Εν προκειμένω, μια εξήγηση είναι αυτό που έχει πει ο Μακιαβέλι: « Ολοι βλέπουν αυτό που φαίνεσαι, λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα