Ο τραμπούκος Πολάκης και ο λογοκριτής Αθανασίου: Ο ένας χειρότερος από τον άλλον…

Ο τραμπούκος Πολάκης και ο λογοκριτής Αθανασίου: Ο ένας χειρότερος από τον άλλον…
Στιγμιότυπο από το περαστατικό ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Χαράλαμπο Αθανασίου KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τη μετωπική Πολάκη - Γεωργιάδη και τη λογοκριτική πρακτική του Χαράλαμπου Αθανασίου που καταρράκωσε το κύρος του Κοινοβουλίου.

Για τον Παύλο Πολάκη όλα είναι πλέον γνωστά. Είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του τραμπούκου πολιτικού, που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να καπνίζει ως υπουργός Υγείας, να κάνει τραπέζια εν μέσω πανδημίας, να κουτσαβακίζει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι γιατί σιωπούν οι περισσότεροι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, γιατί συνεχίζει πεισματικά να τον καλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, νομίζουν ότι τους κάνει καλό κάθε τρεις και λίγο ο Πολάκης να γίνεται πανελλήνιο θέαμα και ακρόαμα. Είναι βουλευτής αριστερού κόμματος αυτός ο τύπος που “συνομιλεί” με αντίπαλό του με εκφράσεις του τύπου “βάλε τσίγκινο σωβρακάκι”;

Όμως, παρά την απεχθή συμπεριφορά του Πολάκη, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές πράξεις σαν κι αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής Χ. Αθανασίου, που του έκλεισε το μικρόφωνο, με την προσχηματική δικαιολογία ότι “μιλούσε εκτός θέματος”. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Ο Πολάκης μιλούσε για την υπόθεση Novartis, όχι για κάποιο προσωπικό θέμα. Ακόμα κι αν ήταν “εκτός θέματος” (σιγά που όλοι οι άλλοι μιλάνε πάντα “εντός θέματος”), έπρεπε να ακουστεί. Άλλωστε, ο θιγόμενος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ήταν παρών και μπορούσε να απαντήσει.

Η πεισματική εμμονή του προεδρεύοντος να σταματήσει την ομιλία του Πολάκη -με απεχθείς εκφράσεις, όπως “σας αφαιρώ το λόγο” και “σας κλείνω το μικρόφωνο”- ήταν χειρότερη και από την “κατάληψη” του βήματος από τον πρώην υπουργό. Η Βουλή είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων.

Ο κ. Αθανασίου είναι αντιπρόεδρος του Σώματος και όχι λογοκριτής. Η δικαιολογία ότι ο Πολάκης ήταν “εκτός θέματος” είναι αστεία. Το “πείσμα” του προεδρεύοντος να αφαιρέσει το λόγο από τον πρώην υπουργό δεν προστάτεψε το κύρος του Κοινοβουλίου. Το καταρράκωσε. Δεν τιμώρησε τον “καταληψία” Πολάκη, εφάρμοσε λογοκριτική πρακτική σε βάρος του.

Κι έκανε πολύ άσχημα ο πρόεδρος του Σώματος Κ. Τασούλας, που δεν αποδοκίμασε αυτήν την ενέργεια του αντιπροέδρου. Τι θα συνέβαινε, δηλαδή, αν ο Πολάκης έλεγε για λίγα λεπτά όσα ήθελε να πει για τη Novartis και απαντούσε ο θιγόμενος υπουργός; Τίποτα απολύτως.

Αν ο Πολάκης παραβίαζε τον Κανονισμό, ας τον τιμωρούσαν με το να μην καταγραφεί η ομιλία του στα Πρακτικά. Η αφαίρεση του λόγου αποτελεί απαράδεκτη μέθοδο τιμωρίας για Κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας. Η λογοκρισία είναι χειρότερη από την “κατάληψη” του βήματος που έκανε ο Πολάκης.

Ο Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι το έχει πει έτσι: “Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης για τους ανθρώπους που περιφρονούμε, δεν πιστεύουμε σ’ αυτήν καθόλου”.

ΥΓ: Όσο για την εξοργιστικά ανεκτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Πολάκη, ταιριάζει η γνωστή αρχαιοελληνική ρήση: “Μωραίνει Κύριος ον(ους) βούλεται απολέσαι…”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα