Πλεονέκτημα του Μητσοτάκη το σκορποχώρι των αντιπάλων του…

Πλεονέκτημα του Μητσοτάκη το σκορποχώρι των αντιπάλων του…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikononou / SOOC

Τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης δεν προσφέρουν εχέγγυα για κυβερνητική συνεργασία και αυτό δίνει το πλεονέκτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ΝΔ θα υποστεί στις εκλογές της 21ης Μαίου μεγάλη μείωση του ποσοστού της. Το πιστοποιούν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι πιο ευνοϊκές γι’ αυτήν.

Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση αδυνατεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη ζημιά που θα πάθει η ΝΔ. Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, το μεγαλύτερο κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ και δέκα χρόνια το δεύτερο κόμμα εξουσίας, δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από το βάρος των αρνητικών συνεπειών που άφησε πίσω της η κυβερνητική θητεία του της περιόδου 2015-2019. Επιπλέον, αντιφατικές επιλογές στην αντιπολιτευτική του θητεία (σε πολιτικές και πρόσωπα) το κρατούν καθηλωμένο και δεν του επιτρέπουν να αποκτήσει «αέρα» νίκης.

Δεύτερον, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν συμφέρον να εκμεταλλευθούν το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ουσιαστικά το υπονομεύουν αρνούμενα να συμπράξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει ότι επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει πλήθος αντιφατικών δηλώσεων. Τη μια ότι θέλει να σχηματίσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση χωρίς, όμως, να λέει με ποιον συνεταίρο. Την άλλη ότι θέλει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, χωρίς να το προσδιορίζει και χωρίς να λέει τι θα κάνει αν οι ψηφοφόροι δεν του κάνουν το χατίρι. Την τρίτη φορά λέει ότι, αν οι ψηφοφόροι δώσουν ικανοποιητικό ποσοστό στο κόμμα του, θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Πρόκειται για επίδειξη μικρομεγαλισμού και αλαζονικής συμπεριφοράς. Διότι το τρίτο κόμμα μπορεί να είναι ρυθμιστικός παράγοντας, αλλά απέχει έτη φωτός από τη φιλοδοξία να στείλει τους αντιπάλους τους στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όταν το έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αίσθηση των μεγεθών, τα ποσοστά του (τότε) ΠΑΣΟΚ ήταν περί το 45% και όχι περί το 10%, όπως είναι του σημερινού.

Με αυτά τα δεδομένα, το πλεονέκτημα βρίσκεται στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι γιατί επισείει το μπαμπούλα της «κυβέρνησης των ηττημένων». Αυτή δεν υφίσταται. Αν σχηματισθεί, θα έχουν ηττηθεί ο ίδιος και η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλεονέκτημα ακριβώς διότι οι αντίπαλοί του κάνουν ό,τι (δεν) πρέπει για να υπονομεύσουν το μήνυμα που δίνει η απλή αναλογική. Αυτό το μήνυμα είναι «συνεργασθείτε». Όμως, τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης δεν προσφέρουν εχέγγυα για κυβερνητική συνεργασία. Οι ψηφοφόροι δυσκολεύονται να δουν πώς μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας από κόμματα που δεν καλλιεργούν το έδαφος προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, η ευκαιρία μπορεί να μην αξιοποιηθεί.

Και όπως έχει πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης «στην πολιτική, όπως και στον πόλεμο, η χαμένη στιγμή δεν ξανάρχεται»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα