Τσίπρας και Ανδρουλάκης κάνουν ό,τι (δεν) πρέπει για να ξανακυβερνήσει ο Μητσοτάκης…

Τσίπρας και Ανδρουλάκης κάνουν ό,τι (δεν) πρέπει για να ξανακυβερνήσει ο Μητσοτάκης…
Νίκος Ανδρουλάκης Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Τσίπρας και Ανδρουλάκης κάνουν ό,τι (δεν) χρειάζεται για να επιδεινώνονται οι σχέσεις τους και να απομακρύνεται κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας, αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιτρέψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα οποία (έπρεπε να) έχουν δύο στόχους. Πρώτον, να κάνουν αντιπολίτευση. Και, δεύτερον, να διώξουν την παρούσα κυβέρνηση και να έλθουν εκείνα στη θέση της, με όποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό(αυτοδυναμία ή συνεργασία).

Αυτά στη θεωρία. Τι κάνουν στην πράξη; Ας δούμε ορισμένα γεγονότα και επιλογές τους.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ώστε να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο των τελευταίων ετών, που ευνόησε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Πάντως, όχι με την ένταξη στα ψηφοδέλτιά του προσώπων συνδεδεμένων με την πάλαι ποτέ καραμανλική Δεξιά.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι συμπαθής άνθρωπος, ευπρεπής δεξιός και σφοδρός πολέμιος του σημερινού πρωθυπουργού. Όμως, η τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τι θα αποφέρει στο κόμμα αυτό; Θα κουβαλήσει στην αριστερή κάλπη στρατιές καραμανλικών δεξιών ψηφοφόρων; Αυτό συνέβη εν μέρει το 2015. Όμως, ας μην κάνουν λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι αυτοί πήγαν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακοί, από αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Γι’ αυτό και το 2019, όταν εξέλιπε αυτός ο λόγος, επανήλθαν στο κόμμα τους, μολονότι στην ηγεσία του ήταν ένας Μητσοτάκης.

Αν υποθέσουμε ότι σήμερα θελήσουν αν αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μάλλον αποχή θα κάνουν-αυτό το σήμα πήραν από την «έξοδο» του πρώην πρωθυπουργού. Επομένως, άμεσο εκλογικό όφελος από τέτοιες εντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει. Επιπλέον, προκαλεί περαιτέρω ζημιά στις όποιες σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί την καραμανλική περίοδο υπαίτια για τη χρεοκοπία.

Δεύτερον, ας δούμε τώρα τις αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ. Εξανίστανται -θεμιτό εν μέρει- τα στελέχη του με την υποψηφιότητα Αντώναρου, αλλά «ξεχνούν» ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε συγχωροχάρτι στη διακυβέρνηση της ΝΔ που οδήγησε στη χρεοκοπία, συγκυβερνώντας μαζί της την περίοδο 2011-2014 (κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά). Ειδικά η απευθείας συγκυβέρνηση με τη ΝΔ προκάλεσε τους γαλουχημένους με αντιδεξιό πνεύμα ψηφοφόρους του, οι οποίοι το εγκατέλειψαν μαζικά και οδηγήθηκε στην εκλογική καταστροφή. Τι άλλο κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το να εξανίσταται με την υποψηφιότητα Αντώναρου; Αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ, αρκεί να παραμεριστεί ο κ. Μητσοτάκης από την πρωθυπουργία. Έτσι λέει Νίκος Ανδρουλάκης. Υπάρχει, όμως, πολιτική λογική πίσω από αυτά; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί ξανά με τη ΝΔ, με όποιον πρωθυπουργό, όταν ξέρει πολύ καλά ότι η προηγούμενη συνεργασία τους ωφέλησε μόνο τη ΝΔ και έστειλε το ίδιο στα τάρταρα;

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Τσίπρας και Ανδρουλάκης κάνουν ό,τι (δεν) χρειάζεται για να επιδεινώνονται οι σχέσεις τους και να απομακρύνεται κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας, αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιτρέψει. Δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για την περιχαράκωση των χώρων τους και όχι για την προοπτική διακυβέρνησης, αφήνοντας έτσι το πλεονέκτημα στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Η απλή αναλογική-την οποία δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα ομνύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας- επιβάλλει επιλογές και συμπεριφορές που δεν εμποδίζουν τις συνεργασίες. Διαφορετικά, θα επιστρέψουμε στη λογική της ενισχυμένης αναλογικής, η οποία ευνοεί τη ΝΔ ανεξάρτητα από το ποιόν έχει στην ηγεσία της.

Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξανακυβερνήσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν μια σίγουρη οδό: να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος και να συγκρούονται μεταξύ τους…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα