Η προεκλογική Ελλάδα σε μια φωτογραφία

Η προεκλογική Ελλάδα σε μια φωτογραφία
cool_crips

Μια εξέδρα επισήμων, τα εγκαίνια μιας αθλητικής εγκατάστασης σε προεκλογική περίοδο και ο αποκλεισμός ενός συνανθρώπου μας. Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα του 2022, δυστυχώς με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

“Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί! Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί. H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας”

Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για να μην αδικήσουμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, που εκπροσωπήθηκε σε μια “ιερή” για προεκλογική περιόδο διαδικασία (εγκαίνια), από τον Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκινάμε από τη συγγνώμη του υπουργού για μια εικόνα ντροπής.

Και ξεκινάμε από αυτή τη συγγνώμη, διότι ξέρουμε πολύ καλά την αξία των λόγων πολιτικών με εξουσία, όταν αναφέρονται στα άτομα με αναπηρία.

Πολλά λόγια, καμία αξία.

Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω προέρχεται από τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε αυτή την εικόνα παρατηρούμε:

  • Μια εξέδρα με δυο σκαλάκια, άνευ ράμπας.
  • Πέντε παπάδες – ένας βασικός και οι άλλοι για δεύτερες φωνές
  • Αξιωματούχους και τοπικούς παράγοντες
  • Τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη
  • Πιθανούς ψηφοφόρους να παρακολουθούν
  • Τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργο Καπελλάκη κάτω από την εξέδρα μόνο του.
  • Τη δύση του ελληνικού πολιτισμού στο φόντο

Λογικά, οι αξιωματούχοι, θα είχαν και παρατρεχάμενους για να κάνουν τις απαραίτητες αναρτήσεις για τα εγκαίνια. Ένας δεν σκέφτηκε όχι το πόσο άδικη και σκληρή είναι αυτή η εικόνα (μην είμαστε και πλεονέκτες), αλλά έστω από πολιτικό κυνισμό, πόσο επιζήμια είναι για τους κυρίους της εξέδρας; Ένας δεν βρέθηκε να πει, ότι αντε δεν σκεφτήκαμε να τον βάλουμε πάνω στην εξέδρα τον κ. Καπελλάκη, ας κατέβουμε να είμαστε δίπλα του;

Αυτό δείχνει το πόσο δεν έχουμε καν στη σκέψη μας τη συμπερίληψη των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, ακόμα και ως προς διαχείριση μιας εικόνας. Αυτή είναι η αλήθεια και ας πουν όσα λόγια και όσες συγγνώμες θέλουν.

Τα ίδια τα ΑμεΑ γνωρίζουν καλά τα προβλήματα πρόσβασης στην καθημερινότητά τους, τις “συναντήσεις” με ανάλγητους οδηγούς που παρκάρουν όπου τους καπνίσει, τα περίεργα βλέμματα, τα εμπόδια της διεκδίκησης αυτονόητων δικαιωμάτων, τους αποκλεισμούς.

Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την “παράλειψη” στα εγκαίνια ως μεμονωμένο περιστατικό. Με τα όσα ισχύουν και δυστυχώς δεν αλλάζουν στην ελληνική κοινωνία, η εικόνα αυτή είναι αντιπροσωπευτική της σάπιας νοοτροπίας που κυριαρχεί παντού.

Όταν συχνά λέμε ότι η Παιδεία μελλοντικά είναι η λύση, αλλά μέχρι τότε η Πολιτεία θα πρέπει με νόμους και συμβολικές πράξεις να σταματήσει τον υπαρκτό αποκλεισμό των συνανθρώπων μας, είναι προφανές ότι είμαστε αιθεροβάμονες.

Οι πολιτικοί που αδιαφορούν, ψηφίζονται από ψηφοφόρους που αδιαφορούν και όλοι μαζί παρευρίσκονται σε εγκαίνια με παπάδες και εξέδρες σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Βαυκαλιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια πως ισχύει η ρήση του Ελύτη ότι “αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.

Κρίμα που στην πραγματικότητα, την Ελλάδα του 2022 θα την ξαναφτιάχναμε άνετα κοιτώντας την φωτογραφία της ντροπής και της ψεύτικης συγγνώμης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα