Ο αδερφός (μας) Τσιόδρας, βραχυκλώνει ρατσιστές και κομματόσκυλα

Ο αδερφός (μας) Τσιόδρας, βραχυκλώνει ρατσιστές και κομματόσκυλα
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επικεφαλής κλιμακίου του ΕΟΔΥ, κατά την επίσκεψη στον οικισμό Ρομά Ν.Σμύρνης στην Λάρισα Eurokinissi

Το σπουδαίο στη στάση του Σωτήρη Τσιόδρα δεν είναι ο ανθρωπισμός του, αλλά ότι παρά τις προσπάθειες να τον σύρουν σε άλλα μονοπάτια, παραμένει ένας επιστήμονας ταγμένος σε έναν ιερό σκοπό.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, τι θα είχε συμβεί στη χώρα, αν το κρούσμα κορονοϊού σε οικισμό ρομά, δεν ερχόταν τόσο αργά.

Ήδη μέσα σε λίγες ώρες και ενώ ο ιός χτυπά αδιακρίτως, επιχειρήθηκε να στηθεί το σκηνικό των δαιμόνων, που θα φέρουν την καταστροφή.

Βίντεο τραβηγμένα από τα μαλλιά, ένταση εκεί που δεν υπάρχει, στερεότυπα και ανθρωποειδή που αφαιρούν από τον αριθμό των κρουσμάτων τους ρομά, που κατά την άποψή τους, προφανώς δεν αξίζουν να μπουν σε μια καταμέτρηση.

Χρειάστηκε μια κίνηση του Τσιόδρα και του Χαρδαλιά – επίσκεψη επί τόπου στη Νέα Σμύρνη Λάρισας και λίγα λόγια για να γκρεμιστεί το αφήγημα που είχε αρχίσει να στήνεται.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Οι περισσότεροι υποκλιθήκαμε και σωστά για τον ανθρωπισμό του, ωστόσο το σπουδαίο στη στάση του δεν είναι η ευαισθησία του, αλλά ότι τα λόγια του και οι πράξεις του απορρέουν από το ότι είναι ένας επιστήμονας ταγμένος σε έναν ιερό σκοπό: Να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Η επίσκεψη στη Λάρισα, δεν ήταν απλώς μια κίνηση ανθρωπισμού. Ήταν μια ενέργεια τη στιγμή που έπρεπε να γίνει. Δηλαδή αμέσως. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έπρεπε να πάνε και να εξηγήσουν στους ανθρώπους του οικισμού, ότι είναι θέμα ζωής ή θανάτου να πειθαρχήσουν, ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση.

Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε ανάμεσά τους και τους είπε “είμαστε όλοι αδέρφια, μαζί σε αυτό, αδέρφια είμαστε αλλά πρέπει να τηρείτε τα μέτρα και να μένετε σπίτι 14 ημέρες μέχρι να το ξεπεράσετε. Είχαμε κάτι κρούσματα, να βοηθήστε τον κόσμο για να μην έχουμε νεκρούς”, το ύφος του δεν ήταν αυτό του μειλίχιου καθηγητή που μας ενημερώνει τα απογεύματα, ούτε του επιστήμονα που διαβάζει στοιχεία και παραθέτει αναλύσεις. Ήταν διαφορετικός.

 Είχε το ύφος και τον λόγο, που χρειαζόταν τη συγκεκριμένη στιγμή για να δείξει σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να τους αγνοεί η Πολιτεία και που είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να ακούσουν και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Ήταν αδερφός τους και επειδή το ένιωθε, αλλά κυρίως γιατί ήταν κρίσιμο για τη δημόσια υγεία να τους έχει μαζί του στον κοινό σκοπό.

Ο Τσιόδρας είναι πρώτα επιστήμονας που υπηρετεί  τον ιερό στόχο και μετά όλα τα άλλα και γι’αυτό προκαλεί νευρική κρίση σε αυτούς που ψάχνουν και σκέφτονται κυρίως “όλα τα άλλα”, ακόμα και στις μέρες του κορονοϊού.

Κάποιοι τον ονειρεύονται υπουργό και άλλοι ψειρίζουν μέχρι και το “και” στις απογευματινές ενημερώσεις για να ανακαλύψουν πόσο βλάπτει τη χώρα. Βλάπτει τη χώρα γιατί “αφού δεν είναι με μας, θα είναι με τους άλλους και αν πετύχει θα πετύχουν οι άλλοι”.

Οι μεν τον προσθέτουν στην κομματική τους δύναμη, οι δε εκτοξεύουν ραδιενεργά ζαρζαβατικά και προσπαθούν με μεγάλη αγωνία να τον παρουσιάσουν ως φερέφωνο, επειδή κάνει τη δουλειά του.

Αν από τη στάση του την Παρασκευή, υπάρξει τελικά αποτέλεσμα, θα είναι ένα τεράστιο μάθημα, σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις ομάδες του πληθυσμού που διαχρονικά το κράτος τις κρατάει στο περιθώριο για να έχει όταν χρειάζεται αποδιοπομπαίους τράγους.

Θα είναι μια τεράστια συνεισφορά του καθηγητή Τσιόδρα στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που ουδόλως θα αποτρέψει διάφορα κομματικά τρολ, να συνεχίσουν να τον βρίζουν.

Αλλά τα κομματόσκυλα έτσι ήταν και έτσι είναι. Και η Μητέρα Τερέζα να τους ενημέρωνε κάθε απόγευμα, αν δεν ηταν με το κόμμα, θα έλεγαν ότι δεν είναι καλή μητέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα