Μιχάλης Κατρίνης: Η δημοκρατία, η καθημερινότητα και η ελπίδα της ευημερίας

Μιχάλης Κατρίνης: Η δημοκρατία, η καθημερινότητα και η ελπίδα της ευημερίας
Μιχάλης Κατρίνης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης αρθογραφεί στο NEWS 24/7 με αφορμή την έρευνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, 47 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

Η ποιότητα της δημοκρατίας είναι μια έννοια πολύπλευρη και πολυδιάστατη, διαφέρει ανάλογα με την οπτική του καθενός, τη θεματολογία και τις υπό μέρους κατηγορίες που αυτή εμπεριέχει.

Ποτέ και κανένας δεν θα πετύχει ομοφωνία! Αυτή όμως είναι και η ουσία της δημοκρατίας. Το δικαίωμα στη διαφωνία και η αποδοχή της πλειοψηφίας.

Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές κατηγορίες, στις οποίες κάθε κυβέρνηση πρέπει να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρώτη είναι η ισονομία. Σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7, οι πολίτες δεν αισθάνονται ίσοι απέναντι στο νόμο. Και αυτό είναι λογικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε θέματα διαφθοράς, ενώ παράλληλα η αίσθηση των σκανδάλων δημιουργεί δυσπιστία στους πολίτες.

Η δεύτερη είναι τα δικαιώματα μειονοτικών κοινωνικών ομάδων. Ομάδες που δέχονται ακόμη ρατσιστικές, σεξιστικές, θρησκευτικές και πολλών άλλων ειδών επιθέσεις, λεκτικές, ψυχολογικές ή και σωματικές. Και σε αυτό το σημείο, η χώρα μας φαίνεται να μη μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα εμπρός. Δυστυχώς, η ρητορική μίσους και διχασμού φαίνεται να έχει μεγάλο ακροατήριο και οι μειονότητες αποτελούν ιστορικά το εύκολο θύμα για όλα τα δεινά που προκύπτουν.

Η τρίτη είναι η γενικότερη ποιότητα ζωής. Το βιοτικό επίπεδο, το οποίο με τη σειρά του καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία. Εκτός όμως από τους σκληρούς δείκτες, όπως η οικονομία ή η ανεργία, υπάρχει και ο πάντοτε σημαντικός ψυχολογικός δείκτης. Η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι καλά ή ότι προχωρούν προς το καλύτερο. Η ελπίδα για το μέλλον.

Εδώ, το μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα της έρευνας, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι εμείς στο Κίνημα Αλλαγής διατυμπανίζουμε τα τελευταία χρόνια. Ότι παρά τον πόλεμο λάσπης και την απίστευτη επικοινωνιακή προσπάθεια ισοπέδωσης των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες της χώρας πιστεύουν ότι η καλύτερη στιγμή της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν η δεκαετία του 80’.

Ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου που έδωσε πνοή στην αγοραστική δύναμη και το Ελληνικό νοικοκυριό, ανέβασε το βιοτικό επίπεδο σε επίπεδα δυσθεώρητα για τις παλαιότερες γενιές, δημιούργησε ένα σύστημα υγείας σημείο αναφορά για όλους τους πολίτες, έκανε τεράστιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις προς την ισότητα των δυο φύλων, εξομάλυνε τις εργασιακές ανισότητες, εκτίναξε το τουριστικό προϊόν, ανέπτυξε την αγροτική παραγωγή, αντιστάθηκε στον Τουρκικό επεκτατισμό που μόλις μερικά χρόνια πριν είχε εισβάλει στην Κύπρο, οδήγησε τη χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη και το Ευρώ!

Και κυρίως έδωσε φωνή και ελπίδα στο λαό!

Η μεγάλη νίκη της δημοκρατίας είναι ότι, παρά την επίμονη προσπάθεια εκ δεξιών και αριστερών διαγραφής των πεπραγμένων της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, οι πολίτες της χώρας έχουν μνήμη και κρίση. Τιμούν τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, παρά τα λάθη και τις αστοχίες του, διότι εκτιμούν την πραγματική προσπάθεια για την ευημερία των πολλών, έναντι των συμφερόντων των λίγων!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα