Η γκάφα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την πληρότητα και τον εμβολιασμό

Η γκάφα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την πληρότητα και τον εμβολιασμό
Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. eurokinissi

Σε πρωινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού συνέδεσε την πληρότητα σε θέατρα και σινεμά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκατένευσε σε δημοσιογράφο που πρότεινε "όσοι είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να μπουν σε περισσότερες δραστηριότητες".

«Η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συναρτηθεί με τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Δηλαδή όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας και όταν αρχίσουμε να αποκτούμε αυτά τα πιστοποιητικά ή διαβατήρια εμβολιασμού, αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πληρότητα». Καλεσμένος σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στην εκπομπή της Μαρίας Γεωργίου και του Γιώργου Πίκουλα, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συνέδεσε την πληρότητα στα θέατρα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Από τους δημοσιογράφους που άκουσαν όσα είπε ο κος Γιατρομανωλάκης, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση. Αντιθέτως η συνομιλήτριά του άνοιξε τη «βεντάλια» επισημαίνοντας ότι αυτό «θα έπρεπε να το σκεφτεί η Κυβέρνηση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες με το πιστοποιητικό τους μόνο και ίσως αυτό να αποτελέσει κίνητρο για να εμβολιαστούν και όσοι είναι σκεπτικοί. Όσοι είναι εμβολιασμένοι δηλαδή να μπορούν να μπουν σε περισσότερες δραστηριότητες και να ζουν περισσότερο ελεύθερα από τους άλλους», είπε. «Ναι εμείς θα το προτείνουμε και θεωρώ ότι έχει μια λογική», συγκατένευσε και ο Υφυπουργός. Και μόνον ο Γιώργος Πίκουλας έσωσε, έστω ψελλίζοντας, την τιμή της Δημοκρατίας, παρατηρώντας πώς «αυτό λίγο διαχωρίζει τα πράγματα».

Αλήθεια ο κος Γιατρομανωλάκης δεν έχει ακούσει πώς το Ελληνικό Σύνταγμα είναι κατά των διακρίσεων; Δεν σκέφτηκε πώς μιλά για τον Πολιτισμό που είναι κατεξοχήν ο χώρος της Δημοκρατίας και της απουσίας διαχωρισμών; Είναι δυνατόν να χωριστούν οι υποψήφιοι θεατές σε εμβολιασμένους με πιστοποιητικό και σε μη εμβολιασμένους και να μην επιτρέπεται η είσοδος στα θέατρα και στα σινεμά στους δεύτερους; Αλλά αντίθετα να επιτρέπεται στους πρώτους «να ζουν περισσότερο ελεύθερα» όπως είπε επιπόλαια η δημοσιογράφος; Ποια δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας με το barcode (του εμβολιασμού) χτυπημένο tattoo, ενέπνευσε αυτού του είδους τα σχέδια; Υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση να τα δεχτούν οι άνθρωποι στον Πολιτισμό; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επρόκειτο απλώς για μία επιπολαιότητα της κουβέντας και για μία γκάφα της στιγμής εκ μέρους του Υφυπουργού που ανέφερε μία σύλληψη της στιγμής και όχι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Αλλιώς τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα στο ζόφο μίας σκοτεινής βιοπολιτικής που θα χωρίζει τους πολίτες σε «περισσότερο ελεύθερους» και λιγότερο.

Κατά τα άλλα ο κος Γιατρομανωλάκης αναλύοντας τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού στην επιτροπή των επιδημιολόγων, η σχετική συνεδρίαση της οποίας εξελίσσεται τώρα με την παρουσία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, διευκρίνισε:

  • Για τα μουσεία η πρόταση είναι να επαναδραστηριοποιηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού την επόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου, γιατί «σ΄αυτά δεν υπάρχει συνεχής ροή κόσμου και συγκέντρωση και είναι ασφαλή»
  • Για το άνοιγμα των θερινών σινεμά έδωσε ως πιθανότερη ημερομηνία την 21η Μαΐου. Γιατί όχι νωρίτερα; Διότι όπως τόνισε εκκρεμούν τρία ζητήματα: α) Η πληρότητα που θα δεχτεί η Επιτροπή και εάν αυτή θα καταστήσει τους κινηματογράφους βιώσιμους, β) το γεγονός ότι τα θερινά σινεμά κάνουν δύο προβολές, «ο χρονικός περιορισμός όμως στις 23:00 πέφτει πάνω στη δεύτερη προβολή, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι αυτό του περιορισμού», γ) Η διανομή των ταινιών. «Επειδή ο κλάδος έχει πληγεί διεθνώς και πρέπει να υπάρχουν επαρκείς ταινίες, δίνουμε δυο εβδομάδες για να προετοιμαστούν τα σινεμά», είπε.
  • Για το θέαμα και ακρόαμα, η επανεκκίνηση θα γίνει στις 28 Μαΐου εάν η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» και «με την προϋπόθεση ότι μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους» και «για καθήμενους».
  • Σε ερώτηση τέλος για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο σχεδιάζει να ενισχύσει οικονομικά τους εργαζομένους στον Πολιτισμό, ο υφυπουργός απάντησε ότι «υπάρχει μία δέσμη μέτρων, κάποια είναι ήδη σε εφαρμογή και κάποια ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τα ανακοινώσουμε σύντομα. Από το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων που ήδη τρέχει κοιτάζουμε να βοηθήσουμε οικονομικά στην προμήθεια εξοπλισμού όπως οι πύλες θερμομέτρησης και ο εξαερισμός αλλά και να δούμε θέματα σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης ακόμα και κίνητρα για το κοινό για να πάει να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες και παράλληλα να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τον κλάδο μία διαφημιστική εκστρατεία στην οποία θα λέμε ότι ο πολιτισμός είναι ασφαλής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα