Ο Μητσοτάκης πέρασε άνετα τις “στροφές”, αλλά κινδυνεύει στην “ευθεία”…

Ο Μητσοτάκης πέρασε άνετα τις “στροφές”, αλλά κινδυνεύει στην “ευθεία”…
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Η φθορά της κυβέρνησής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η προσωπική του, μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Βλέπει τον κίνδυνο να ξεμείνει από δυνάμεις λίγο πριν φτάσει στο νήμα του τερματισμού.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα μεγάλο λάθος τακτικής, το οποίο μπορεί να του στοιχίσει ακριβά σε λίγους μήνες. Ποιο ήταν αυτό το λάθος; Το ότι άλλαξε την απόφασή του και δεν έκανε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αλλά τις μετέθεσε για το τέλος της προσεχούς άνοιξης.

Αν είχαν γίνει οι εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι θα τις κέρδιζε. Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, αν θα κατάφερνε να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση, αλλά τότε οι πιθανότητες ήταν αρκετές. Σήμερα όλα αυτά βρίσκονται στον αέρα. Η φθορά της κυβέρνησής του, αλλά και η προσωπική του, μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Τα ποσοστά της ΝΔ, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, βαίνουν μειούμενα και κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν ότι θα πετύχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Επιπλέον, υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς (πχ ακρίβεια και αισχροκέρδεια, στήριξη εισοδήματος πολιτών και μεσαίας τάξης) οι ψηφοφόροι θεωρούν, για πρώτη φορά, τον Αλέξη Τσίπρα ικανότερο από τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, εδώ και μερικούς μήνες κυριαρχεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και ήδη ο κ. Μητσοτάκης υπολείπεται του κ. Τσίπρα σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι οι υποκλοπές «δεν ενδιαφέρουν»( το «δόγμα Άδωνη») τους ψηφοφόρους, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο «η τσέπη τους», μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. Διότι ήδη εκδηλώνεται μεγάλη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα ενταθεί στη διάρκεια του χειμώνα που πλησιάζει. Η κυβερνητική άμυνα σ’ αυτό είναι ότι έχουμε εισαγόμενη ακρίβεια («ακρίβεια Πούτιν», κατά τη έκφραση του πρωθυπουργού). Όμως, οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν μπορούν να «μαυρίσουν» τον Πούτιν στις εκλογές, άρα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύουν να πληρώσουν τα σπασμένα.

Σε όλους αυτούς τους κινδύνους έχει προστεθεί ακόμα ένας. Μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του απολάμβαναν πολύ μεγάλη υποστήριξη από τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Ομως, οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει μεταβάλει αυτόν τον συσχετισμό, όπως φάνηκε από την τελευταία, πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύγκρουσή τους με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη πολλών ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός και του απάντησε σαν πολιτικό πρόσωπο.

Το συμπέρασμα από τα προεκτεθέντα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν χάσει πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι πρότινος. Και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Πάντως, η βεβαιότητα που είχαν μέχρι πρόσφατα πως, ότι και να γίνει, έχουν διασφαλισμένη την εκλογική νίκη και τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει πια.

Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει με δρομέα, ο οποίος από την αφετηρία είχε πάρει μεγάλη διαφορά και πέρασε όλες τις στροφές πρώτος. Όμως, τώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία, βλέπει μπροστά του απρόβλεπτα εμπόδια και τον κίνδυνο να ξεμείνει από δυνάμεις λίγο πριν φτάσει στο νήμα του τερματισμού.

Και έτσι όπως είναι η κατάσταση μοιάζει πολύ δύσκολο να μπορέσει να κάνει αυτό που προτρέπει ο στίχος του ποιητή: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα