Η “αμόρφωτη” Έλενα Παπαρίζου

Η “αμόρφωτη” Έλενα Παπαρίζου
Έλενα Παπαρίζου papadakispress

Η Έλενα Παπαρίζου δεν έχει τελειώσει το σχολείο, αλλά μάς διδάσκει τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις εκπαίδευση και παιδεία.

Η Έλενα Παπαρίζου, στην πολυετή πορεία της έχει αποδείξει πως -πέρα από χαρισματική και ταλαντούχα- είναι μια γυναίκα που στέκεται πάντα στο πλάι των μειονοτήτων, των αδυνάμων και των δακτυλοδεικτούμενων.

Από τα πρώτα ακόμη βήματά της, και ενώ κανείς άλλος δεν μιλούσε για αυτά τα ζητήματα, η Έλενα Παπαρίζου είχε το θάρρος να υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, να μιλά για το δικαίωμα των γυναικών να ντύνονται όπως επιθυμούν, να είναι όσα κιλά θέλουν, να εκφράζονται όπως τους αρέσει, προτρέποντας αυτά τα άτομα να μην σκύβουν ποτέ το κεφάλι και να αντιδρούν όταν δέχονται υποτίμηση.

Όταν στα 00s’ οι κίτρινες φυλλάδες έγραφαν ότι η τραγουδίστρια είναι μπάι ή λεσβία, η ίδια απαντούσε ότι “είναι καλλιτέχνιδα και μπορεί να είναι ό,τι γουστάρει”, όπως άλλωστε και ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη σεξουαλικότητά του. Ως σύμμαχος της κοινότητας, με πολλές παρουσίες σε Pride, δείχνει έμπρακτα πως για την ίδια δεν είχε και δεν έχει σημασία ποιον αγαπάμε και ποιοι είμαστε.

Την ίδια εποχή, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ήταν που αναρωτιόντουσαν “μα πότε θα γίνει μάνα η Έλενα Παπαρίζου;”, μιας και για αυτούς ένας από τους βασικούς στόχους της γυναίκας θα πρέπει να είναι η απόκτηση παιδιού και οικογένειας.

“Δεν είναι ωραίο να ρωτάς μονίμως μια γυναίκα άνω των 30 πότε θα κάνει παιδί, γιατί μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να το αποκτήσει. Ευτυχώς, εγώ δεν αντιμετωπίζω κάποιο τέτοιο πρόβλημα, αλλά δεν μου αρέσει να ακούω αυτή την ερώτηση… Δεν είναι ωραίο!”, είχε δηλώσει σχετικά.

Όταν το 2021, η τραγουδίστρια ερμήνευσε το My Number One στην Ολλανδία, όπου βρέθηκε καλεσμένη στον τελικό της Eurovision, οι ίδιοι πάλι άνθρωποι, για ακόμη μια φορά εξαπέλυσαν το φατφοβικό τους μίσους, κρίνοντας την εξωτερική εμφάνιση και τα κιλά της. Σε αυτόν τον οχετό, η ίδια αρκέστηκε να απαντήσει πως “στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που έφαγε ένα μπέργκερ”, επιλέγοντας να μην δώσει καμία απολύτως αξία στα σχόλια μίσους.

“Δεν πειράζει. Να σου πω την αλήθεια; Να σου πω ακριβώς πώς νιώθω; Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ, που εχθές πήγα και έφαγα ένα μπέργκερ. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το πράγμα. Είναι κρίμα να ασχολούμαστε με λάθος πράγματα”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η Έλενα Παπαρίζου δέχεται ακόμη μια άδικη επίθεση, μιας και τόλμησε να μιλήσει για το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν την σεξουαλικότητά τους και να επιλέγουν οι ίδιοι ποια είναι η ταυτότητα φύλου τους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο podcast “Pop Revolution” του ραδιοφωνικού σταθμού Pride 98.6, η καλλιτέχνιδα δήλωσε μεταξύ άλλων πως “όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα”.

“Θα κάτσω να κρίνω γιατί ένας άνθρωπος νιώθει και είναι αυτό που είναι; Όχι βέβαια. Όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα, ας ξεκινήσουμε από αυτό το πράγμα. Ξέρουμε τι κάνει ένα straight ζευγάρι όταν κλείνουν οι πόρτες;”, αναρωτήθηκε, ενώ δεν έκρυψε πως και εκείνη είχε αμφιβολίες για τη σεξουαλική της ταυτότητα σε ηλικία 13 ετών.

Στην ίδια συζήτηση, η Έλενα Παπαρίζου δήλωσε πως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το σχολείο, ενώ αναφερόμενη στην εκπαίδευση που έλαβε στη Σουηδία, υποστήριξε πως στο σχολείο της, οι μαθητές στην ηλικία των 13, διδασκόντουσαν πώς να τοποθετούν το προφυλακτικό και τι σημαίνει σεξ.

Τις τελευταίες, λοιπόν, ώρες, οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που εδώ και τόσα χρόνια την κρίνουν για τις πεποιθήσεις της, τα κιλά της, τα ρούχα της και την επιλογή της να μην κάνει παιδιά, τώρα την αποκαλούν και αμόρφωτη, επειδή είπε όσα είπε για τα “άφυλα παιδιά”, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρώσει το σχολείο.

Μπορεί η “αμόρφωτη” Έλενα Παπαρίζου να μην χρησιμοποίησε πέρα για πέρα σωστή ορολογία, αλλά εδώ και 25 περίπου χρόνια καριέρας, έχει αποδείξει ποια είναι, τι πρεσβεύει και σε ποια πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται.

Μπορεί η “αμόρφωτη” Έλενα Παπαρίζου να μην έχει τελειώσει το σχολείο, αλλά έχει αποδείξει ότι τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο, τα πτυχία δεν δίνουν απαραίτητα τις αξίες, θυμίζοντάς μας πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις λέξεις εκπαίδευση και παιδεία.

Η Έλενα Παπαρίζου ήταν πάντα μπροστάρισσα και δεν κώλωσε ποτέ. Δεν την ένοιαζε να κερδίσει τους πάντες και δεν έκανε δημόσιες σχέσεις. Η Έλενα Παπαρίζου ήθελε να την αγαπούν μόνο όσοι αγαπά και η ίδια. Και σίγουρα τα κατάφερε.

Άλλωστε, η Έλενα Παπαρίζου ήταν, είναι και θα είναι Number One, σε όλα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα