Το υπερόπλο Φώτης Κουβέλης

Το υπερόπλο Φώτης Κουβέλης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης Eurokinissi

Πανικό έχει σπείρει στους αντιπάλους της χώρας ένας “στρατηγός” παλαιάς κοπής που με τους χειρισμούς του μπορεί να θεωρηθεί όπλο μαζικής καταστροφής

Το παροιμιώδες αλαλούμ που επικρατεί στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αλλά και στην γαλλική Κυβέρνηση εν συνόλω, ανέδειξε με την επιμονή του ο Φώτης ο Κουβέλης. Παρά τις διαψεύσεις των Γάλλων περί leasing φρεγατών, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας τους ξεμπρόστιασε φανερώνοντας το σχέδιο που “κάποιοι” τεχνηέντως έκρυβαν “για τους δικούς τους λόγους” απ’ τον υπερήφανο γαλλικό λαό.

Σε αυτό το σημείο να πούμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο Φώτης ο Κουβέλης αφιέρωσε τη ζωή του στο αντιπολεμικό κίνημα και στην προσπάθεια για παγκόσμιο αφοπλισμό και παγκόσμια ειρήνη. Τον Σεπτέμβρη του 2001 για παράδειγμα είχε συμμετάσχει και σε αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα με αφορμή τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, όπου μαζί με άλλους συντρόφους ζητούσαν να μην απαντήσουν με αίμα οι ΗΠΑ για την επίθεση που δέχθηκαν. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο νεαρός τότε Αλέξης Τσίπρας ως γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του με τους -πάντα- επίκαιρους στίχους των magic de spell: “ο θάνατος διακοπές στο Σαράγεβο πάει, στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως”.  Ο Φώτης ο Κουβέλης είχε διατρανώσει τότε ότι: “Πρέπει να πορευτεί, η παγκόσμια κοινότητα, με ειρήνη, με συνεργασία των λαών, χωρίς ανισότητες ανάμεσα σε λαούς και σε ανθρώπους”.

 Μπορεί λοιπόν να είναι γνωστός ειρηνιστής με περγαμηνές αλλά ως υπαρχηγός του στρατού έχει πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο του και αξιολογεί επίσης το ιδανικό της δημοσιότητας ως πολύ σοβαρό για να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Έτσι όταν άκουσε κάποια μισόλογα περί φρεγατών δεν έχασε χρόνο, φοβούμενος μήπως ο Πάνος ο Καμμένος προλάβαινε και του έκλεβε την είδηση. Επιβεβαίωσε λοιπόν διά τηλεοράσεως την υπόθεση και σαν γνήσιος οραματιστής έβαλε και λίγη σάλτσα για να δείξει ότι κατέχει το θέμα.

Η απρέπεια της Γαλλίδας υπουργού άμυνας Φλοράνς Παρλί να αδειάσει τον Φώτη τον Κουβέλη δεν είχε προηγούμενο. Δήλωσε μάλιστα -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα συνάψει συμφωνία χρονομίσθωσης για τις δύο φρεγάτες, τύπου FREMM, που θέλει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο, καθώς σε αντίθεση περίπτωση η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Φώτης ο Κουβέλης δεν πτοήθηκε. Εφαρμόζοντας το μυστικό σχέδιο με την κωδική ονομασία “σουπιά”, θόλωσε τα νερά και διέρρευσε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών διαψεύδοντας με τη σειρά του τη συντρόφισσα τη Φλοράνς την Παρλί. Για να ισχυροποιήσει το αφήγημά του, διέρρευσε επίσης ότι  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στις 3 Μαΐου (την άλλη Πέμπτη δηλαδή) θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Αλλά η Φλοράνς η Παρλί δεν το ήξερε προφανώς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς τραβούσαν τα μαλλιά τους με την αμετροέπεια του Φώτη του Κουβέλη. Διότι δεν έχει σημασία αν και τι ακριβώς έχει συζητηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου για το θέμα. Έχει όμως μεγάλη σημασία να καταλαβαίνουν οι Υπουργοί, τι πρέπει να λένε και τι όχι. Ιδίως αν βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις. Το να μιλούν με τόση ελαφρότητα για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας είναι κάτι που σίγουρα δεν βοηθά και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Πρωθυπουργό.

Τη δύσκολη δουλειά της -όσο γίνεται- αποκατάστασης του κύρους της Κυβέρνησης ανέλαβε ο Δ. Τζανακόπουλος. Με όσο πιο θεσμικό τρόπο γινόταν, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: “το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ”. Με μεγάλη ευγένεια και σεβασμό στους αγώνες του Φώτη του Κουβέλη, ο κ. Τζανακόπουλος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τόσο σοβαρά θέματα, συζητώνται στο ΚΥΣΕΑ και όχι στα κανάλια. Πρόσθεσε δε το αυτονόητο. “αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά”.

Το σφυροκόπημα στον γνήσιο αγωνιστή της ειρήνης συνεχίστηκε σήμερα το πρωί. Ο Πάνος ο Καμμένος που θα ήθελε να ήταν αυτός που θα κόμιζε την μεγάλη είδηση, διοργάνωσε πρωινή συνέντευξη Τύπου για να ξεκαθαρίσει η ήρα απ’ το σιτάρι και να δει όλη η ελληνική κοινωνία ποιος γνωρίζει την υπόθεση και ποιος προσποιείται ότι μετέχει στις αποφάσεις. Άδειασε τον αναπληρωτή Υπουργό και είπε ότι οι συζητήσεις του Κυβερνητικού του εταίρου με τον Μακρόν αφορούσαν στην κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα και όχι στην ενοικίαση. Τόνισε και αυτός ότι: “Όταν και αν έρθει η ώρα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού”.

Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό και σχετικό με την εθνική άμυνα, όσα συνέβησαν με τον Φώτη τον Κουβέλη θα ήταν πραγματικά αστεία. Στην πραγματικότητα θα εντάσσονταν σε ότι ονομάζουμε “απλή φιγούρα”. Ο Φώτης ο Κουβέλης, ήθελε να δείξει ότι δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ήθελε να κλέψει λίγη από τη δόξα του Υπουργού Πάνου Καμμένου. Το μόνο που κατάφερε ήταν να γελοιοποιήσει μόνος του τον ρόλο που με τόσο κόπο κατέκτησε. Υπάρχει βέβαια και μια θετική σκοπιά από την οποία μπορεί να δει κανείς την υπόθεση. Με όσα συμβαίνουν, η χώρα δεν χρειάζεται όπλα για να εξοντώσει τους εχθρούς της. Βλέποντας όλ’ αυτά οι Τούρκοι στρατηγοί θα πεθάνουν από τα γέλια. Υπ’ αυτή την έννοια ο Φώτης ο Κουβέλης είναι ένα υπερόπλο που διαθέτει η χώρα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα