Άρχισαν οι παρενέργειες για την Novartis

Άρχισαν οι παρενέργειες για την Novartis

Η διαγραφή του Αντώναρου δείχνει ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται τα ζόρια στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να θάψουν το σκάνδαλο το ταχύτερο δυνατόν

Θεωρητικά τα πράγματα είναι απλά. Η Novartis έκανε τα υπόγεια παιχνίδια της και εξασφάλιζε τις τιμές αναφοράς που ήθελε ώστε να τα οικονομήσει από τις διεθνείς αγορές, αλλά και τα ελληνικά συμβόλαια που της κάθονταν. Και αυτά τα υπόγεια παιχνίδια δεν αμφισβητούνται.

Είναι δηλαδή δεδομένο ότι μιλάμε τουλάχιστον για ένα πολύ μεγάλο διεθνές σκάνδαλο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρέπει να ερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις. Εδώ όμως οι εμπλεκόμενοι και οι διάφοροι διαπλεκόμενοι μαζί τους, επιχειρούν να περιορίσουν την έρευνα “πυροβολώντας” τους μάρτυρες. Επειδή... πρακτικά τα πράγματα είναι ζόρικα για αυτούς και τον κύκλο τους.

Για αυτό άλλη μια φορά προσπαθούν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: να υποβιβάσουν το θέμα σε επίπεδο τηλεοπτικής συζήτησης με σημαδεμένα χαρτιά. Εφαρμόζουν δηλαδή, πάλι, την (τηλεοπτική) συνταγή των συζητήσεων για τα μνημόνια, που εξοβέλιζε κάθε ουσία επιτρέποντας στους υπαίτιους να κουνούν το δάχτυλο.

Ενδεικτικό της ακραίας γελοιότητας είναι ότι το “πράσινο” σκέλος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος, μιλά για “νέο βρώμικο ΄89”. Και το κάνει αυτό σε συνεργασία με τη μητσοτακική Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 έγινε (και) από την μητσοτακική ΝΔ.

Και είναι επίσης ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύονται ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ότι ο έτερος αστέρας της συγκυβέρνησης, ο Λοβέρδος, ο άνθρωπος που οργάνωσε την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, διαμαρτύρεται τώρα γιατί θίγεται “η τιμή και η υπόληψή του”. Επειδή προφανώς άλλη (υψηλότερη) τιμή έχει ένα βασικός στυλοβάτης του συστήματος που έστειλε τη χώρα στα βράχια και άλλη (ασήμαντη) τιμή όποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

Και απόλυτη ένδειξη ενός πανικού που γενικεύεται είναι η διαγραφή του Αντώναρου επειδή δεν έτεινε ευήκοον ους στις κραυγές του Άδωνι Γεωργιάδη. Γιατί αυτές οι (τηλεοπτικές) οιμωγές των γνωστών και μη εξαιρετέων συστημικών παραγόντων είναι το “κλειδί” της υπόθεσης, καθώς έχουν τελικά έναν απλό στόχο: Να μην απαντηθούν τα βασικά πολιτικά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν, ώστε να έχουμε και αυτή τη φορά ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Φωνάζουν λοιπόν για να μείνουν στο ημίφως αυτοί που έστησαν το πάρτι των δισεκατομμυρίων με τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές, καθώς δεν φτάνει να θέλει η Novartisπρέπει να υπάρχουν και “άλλοι” διατεθειμένοι να... χορέψουν μαζί της. Και παριστάνουν τους αγανακτισμένους για να μην βγει στο φως τι παίχτηκε με τις “Επιτροπές” και τους “ειδικούς”, τους “συμβούλους” και τους αποδέλοιπους παρατρεχάμενους που κάποιοι τους επέτρεψαν να κάνουν παιχνίδι.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο άλλωστε. Αυτό έκαναν και με τα Ναυπηγεία και με την Siemens και γενικότερα με τα εξοπλιστικά. Τότε που ο Βενιζέλος “μπέρδευε” τους λογαριασμούς του ξεπλύματος με τηλεφωνικούς αριθμούς και ο Λοβέρδος δήλωνε μέσα στη Βουλή ότι “ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμιγμένο και θα το δείξει αυτό το μέλλον”.

Τι έδειξε, τότε, το μέλλον, το είδαμε όλοι όταν τούς έμεινε ο Άκης στο χέρι. Για το τι θα δείξει τώρα θα χρειαστεί λίγη υπομονή και μερικά έγγραφα από τις ΗΠΑ.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος

SHARE:

24Media Network