Rapid test, “λαγοί” και αποφάσεις για τη ζωή μας στην τύχη

Rapid test, “λαγοί” και αποφάσεις για τη ζωή μας στην τύχη
Rapid test σε φαρμακείο Aris Oikonomou / SOOC

Τα μέλη της Επιτροπής δηλώνουν και πάλι πως έμαθαν από την τηλεόραση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, παρότι η ίδια διατείνεται πως ακολουθεί ευλαβικά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Στην αρχή είπαν ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους. Μετά είπαν δύο δωρεάν self test για όλους μέσα στις γιορτές.

Τη Δευτέρα έλεγαν υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με δικα τους μάλιστα έξοδα. Τη Τρίτη ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κατέθετε την κάθετη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο μέτρο. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η συζήτηση είχε μείνει στα δωρεάν, καταχωρημένα, σελφ τεστ υποστηρίζοντας ότι αυτά αρκούν για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδαση.

Τη Δευτέρα επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέφερε ότι “ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα”.

Λίγο μετά, μέλη της Επιτροπής δήλωναν ότι η ίδια, δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Εκτός από τον κ. Εξαδάκτυλο που αναφέραμε παραπάνω, και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόταση της Επιτροπής, καθώς δεν είχε παρθεί τέτοια απόφαση, ούτε υπήρξαν σχετικές σκέψεις πριν τη συνεδρίαση της Τρίτης. Είπε δε, πως τις σκέψεις περί υποχρεωτικών rapid, τις πληροφορήθηκε από την… τηλεόραση. Κοινώς, δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και λοιμωξιολόγων, παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο υπουργικό ότι δέχθηκε πρόταση για υποχρεωτικά rapid.

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξέφρασε επίσης ενστάσεις για μέτρο σε εμβολιασμένους, που έχουν κάνει μάλιστα και τις τρεις δόσεις, εκτιμώντας ότι φτάνει μια ισχυρή σύσταση για αυτοδιαγνωστιακό τεστ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως όλες οι κινήσεις για την υγειονομική κρίση εγκρίνονταν και εγκρίνονται στο Μαξίμου. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να περάσει την εικόνα του ανθρώπου που παίρνει τις “καταλυτικές” αποφάσεις.

Τι είδαμε στο νέο επεισόδιο των κυβερνητικών κυβιστήσεων;

Είδαμε το κυβερνητικό επιτελείο σε απόλυτο πανικό μπροστά στη μετάλλαξη Όμικρον, να αντιμετωπίζει τη πανδημία με την ίδια εμμονική ατολμία, χωρίς να θέλει να επωμιστεί το κόστος της κοινωνικής προστασίας. Για να αποποιηθεί την ευθύνη της έκρηξης των κρουσμάτων, αποφάσισε να “τεστάρει” τη κοινή γνώμη με διαρροές σκέψεων για υποχρεωτικό rapid test από τη τσέπη του πολίτη, και όταν οι άνθρωποι του Μαξίμου είδαν τις αντιδράσεις στα social media αλλά και τις αιτιάσεις των ειδικών, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναδίπλωση. Είναι άλλωστε παραπάνω από προφανές, πως το υποχρεωτικό rapid test θα έπληττε και τους εργαζόμενους στην εστίαση, καθώς ο μέσος πολίτης που δεν θα ήθελε να επωμιστεί το κόστος θα αποφάσιζε να μείνει στο σπίτι του.

Η λογική της κυβέρνησης είναι η ίδια από την αρχή της πανδημίας: Με κάθε τρόπο να περιορίσει το κόστος ελέγχου της, με κάθε τρόπο να αρνηθεί τις έκτακτες αλλά και τακτικές παροχές προς τον πολίτη. Είτε όταν αποτάσσεται με κάθε τρόπο “το ΕΣΥ πολυτελείας”, είτε όταν “αδειάζει” ένα εξέχον στέλεχός της όπως ο κ. Τσιόδρας στη περίπτωση της περιβόητης μελέτης, είτε όταν μαζεύει αποφάσεις που αφορούν την Εκκλησία και τις μονιμοποιήσεις ιερέων εν μέσω πανδημικής κρίσης, ο γνώμονας παραμένει κοινός. Κοινωνική ατολμία και ασυνέπεια.

Κοινωνική ατολμία στο να αυξηθούν οι τάξεις στα σχολεία και να “σπάσουν” οι μαθητές, στο να αλλάξει το παράλογο μέτρο του 50%+ κρουσμάτων στα σχολεία, του να πολλαπλασιαστούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε σώματα ασφαλείας και ομάδες εργαζομένων πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με πολίτες, να αυξηθούν με ουσιαστικό τρόπο οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης και στα μεγάλα κλαμπ, να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην υγεία και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια, και τέλος, να δοθούν περισσότερα δωρεάν self test προς όλους, με παράλληλη ένταση της καμπάνιας για τους εμβολιασμούς.

Δυστυχώς, η διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνεται μέσα από τα social media, και κυρίως, δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τις δίκαιες αντιδράσεις εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Όσο απαξιώνονται οι επιτροπές των ειδικών, κάνοντάς τες να φαίνεται πως λειτουργούν διακοσμητικά, τόσο θα πέφτει νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται εντός των πυλών.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Βορίδης και Πλεύρης, απορρίπτουν με κάθε τρόπο το γενικό κλείσιμο, όμως αν δεν πράξουν τα παραπάνω, έτσι όπως οδεύουμε, το lockdown φαντάζει ίσως αναπόφευκτο για την περίοδο μετά της Γιορτές. Με τις καταστροφικές του συνέπειες, να είναι γνωστές. (και αν φτάσουμε εκεί, λέτε πάλι να φταίνε όλοι οι άλλοι;)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα