Το τεστ της Πρωτοχρονιάς: Προς rapid και σε εμβολιασμένους 

Το τεστ της Πρωτοχρονιάς: Προς rapid και σε εμβολιασμένους 
Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς ISTOCK

Η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και προσανατολίζεται σε rapid test στην εστίαση και για εμβολιασμένους την Πρωτοχρονιά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στη στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις αμέσως επόμενες ώρες, όμως ο κύβος φαίνεται ότι έχει πλέον ριφθεί για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με rapid test και για τους εμβολιασμένους.

Το κόστος μάλιστα, όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναμένεται να το επωμίζονται οι ίδιοι οι εμβολισμένοι πολίτες που θέλουν να υποδεχθούν το 2022 σε κάποιο κλειστό χώρο εστίασης και διασκέδασης.

Στο τραπέζι είχε πέσει και το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου ήδη από τα Χριστούγεννα, ωστόσο αυτό δεν κρίνεται εφικτό τελευταία στιγμή, ενώ οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν αυτοέλεγχο καλύπτονται από τα self test που είχαν διατεθεί δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται σε διαφορετική λογική από τη μέχρι τώρα στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να προωθήσει τον εμβολιασμό είχε επενδύσει στην επιχειρηματολογία πως οι εμβολιασμένοι θα πάρουν πίσω τις ζωές τους και δεν θα πρέπει να πληρώνουν για rapid test.

Όμως η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα, για αυτό άλλωστε και η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα και ορισμένες μπαίνουν άρον άρον σε lockdown λίγο πριν τις γιορτές.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν θέλει να επιβάλλει ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα, εξ ου και καταφεύγει στο ρεβεγιόν με rapid test και ελπίζει ότι έτσι θα αποφύγει την καραντίνα και μετά τις γιορτές. Εκτιμάται άλλωστε ότι η νέα μετάλλαξη θα σαρώσει και στη χώρα μας από τον Ιανουάριο και θεωρείται βέβαιο ότι τα 26 κρούσματα της Όμικρον, που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εν Ελλάδι, θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο.

Στην πραγματικότητα ο στόχος του ρεβεγιόν με rapid test είναι να γίνει έλεγχος σε ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού ώστε να υπάρχει μία συνολική επιδημιολογική εικόνα και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει η αγορά. Εξάλλου, προς όσους αντιδρούν επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρόκειται για ένα εφάπαξ μέτρο λόγω των νέων δεδομένων με την Όμικρον.

Σημειωτέον ότι και στη Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο μετά τις 28 Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμένοι να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους μόνο με rapid test, ενώ στους ανεμβολίαστους θα επιβληθεί ουσιαστικά lockdown.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα