ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η ολλανδική πόλη που προετοιμάζεται για την κλιματική αλλαγή

Ποδηλατόδρομος στην Ολλανδία
Ποδηλατόδρομος στην Ολλανδία AP

Σύμφωνα με ένα δεκαετές πλάνο για την πόλη, προτείνεται μια νέα διάταξη για την καλύτερη προετοιμασία των κατοίκων για ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως νεροποντές, ξηρασίες και καύσωνες.

Η ολλανδική πόλη Άρνεμ αλλάζει τους δρόμους και δημιουργεί περιοχές υπό σκιάν γύρω από πολυσύχναστες εμπορικές συνοικίες, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με ένα δεκαετές σχέδιο για την πόλη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, προτείνεται μια νέα διάταξη για την καλύτερη προετοιμασία των κατοίκων για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως νεροποντές, ξηρασίες και καύσωνες.
 

Σύμφωνα με τη theguardian.com το συμβούλιο της πόλης αποφάσισε πως το 10% της ασφάλτου πρέπει να μετατραπεί σε πράσινο και φυτά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα και να βελτιώνουν την απορρόφηση των βροχοπτώσεων στην πόλη. 

Δέντρα θα φυτευτούν παράλληλα με το οδικό δίκτυο για κάλυψη από τον ήλιο, δημιουργώντας ''σημεία δροσιάς'' για τους κατοίκους. 

Ο δημοτικός σύμβουλος του Άρνεμ, Cathelijne Bouwkamp, δήλωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές άνθρακα ως μέρος του σχεδίου. ''Η ενεργειακή μετάβαση είναι εκεί για να διασφαλιστεί ότι η πόλη θα παραμείνει ζωντανή στο μέλλον'', τόνισε. ''Πρέπει επίσης να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα τώρα. Οι πλημμύρες, η ζέστη και η ξηρασία αυξάνονται''.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 49% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και να εξασφαλίσει μείωση κατά 95% έως το 2050.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κλιματική Αλλαγή, Ολλανδία, Ζέστη
SHARE: