Covid 19: Ενισχύοντας τους αποκλεισμένους στην Παλαιστίνη

Covid 19: Ενισχύοντας τους αποκλεισμένους στην Παλαιστίνη
Covid 19: Ενισχύοντας τους αποκλεισμένους στην Παλαιστίνη Mohamed Reefi

Όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Παλαιστίνης που βρίσκονταν ήδη σε περιορισμό μετακινήσεων, η καθημερινότητα έγινε ακόμα πιο δύσκολη.

Εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βηθλεέμ βρίσκεται το χωριό Beit Skaria. Σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, γνωστό για την εύφορη γη του, τα σταφύλια του και την παραγωγή αμυγδάλων, το χωριό είναι αποκλεισμένο καθώς είναι περικυκλωμένο από τον ισραηλινό εποικισμό Gush Etzion.

Οποιαδήποτε μετακίνηση για τους κατοίκους του Beit Skaria, αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για όσους μένουν σε εκατοντάδες άλλα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή C της Παλαιστίνης. Η περιοχή βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο που σημαίνει ότι όσοι Παλαιστίνιοι μένουν εκεί χρειάζονται άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να μια σειρά πραγμάτων, όπως το να επισκευάσουν το σπίτι τους! Τα σημεία ελέγχου (check points) είναι δεκάδες, ενώ οι ισραηλινές αρχές μπορούν να ορίσουν ως κρατική γη, την ιδιοκτησία των Παλαιστινίων, κάτι που συμβαίνει συχνά.

Πολλά χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε παροχή νερού που σημαίνει ότι ο πρώτος κανόνας, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, πρακτικά δεν μπορούσε να ακολουθηθεί. Όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Παλαιστίνης που βρίσκονταν ήδη σε περιορισμό μετακινήσεων, η καθημερινότητα έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Οι έλεγχοι στις μετακινήσεις έγιναν ακόμα περισσότεροι ενώ η πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως προστατευτικές μάσκες και γάντια ήταν σχεδόν αδύνατη.

Covid 19: Ενισχύοντας τους αποκλεισμένους στην Παλαιστίνη Riham Jafari

Όταν καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής του νέου κορονοϊού στο Beit Skaria, η ανάγκη για προστατευτικές μάσκες έγινε μεγαλύτερη. Η ActionAid, με δράση στη χώρα από το 2007, άμεσα παρέδωσε προστατευτικό εξοπλισμό και πακέτα με προϊόντα υγιεινής. Τα πακέτα μοιράστηκαν σε όλες τις οικογένειες του χωριού, 55 στο σύνολο. H διανομή έγινε από μέλη και εθελοντές του προσωπικού, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο, ώστε να διαφυλαχθεί η προσωπική τους υγεία και να βοηθήσουν αποτελεσματικά όσους είχαν ήδη νοσήσει.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για το σύνολο του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης και της Γάζας με τις προσπάθειες ενίσχυσης των περιθωριοποιημένων, από την ισραηλινή κατοχή περιοχών να συνεχίζονται, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο βαθμό η εξάπλωση του ιού.

Συνολικά, μέχρι στιγμής από την ActionAid έχουν διανεμηθεί είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνι, αντισηπτικό χεριών, γάντια, χαρτί τουαλέτας, καθώς και αντισηπτικά επιφανειών σε 300 οικογένειες στην περιοχή της Βηθλεέμ. Παράλληλα, οι ομάδες νέων που έχουν δημιουργηθεί από την οργάνωση έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης για τις αλήθειες και τα ψέματα σχετικά με τον ιό.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Παλαιστίνη εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα