ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Διαδικτυακή παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Διαδικτυακή παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Διαδικτυακή παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Αστρονομίας Γιάννη Χιου Σειραδάκη, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής. Συντονιστείτε.

Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Χιου Σειραδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «ΦΥΣΙΚΑ» στο διαδικτυακό κανάλι «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ web TV».

Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο - το 2ο αιώνα π.Χ.- και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.

Στην εκπομπή, προσκεκλημένοι του φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, ο ομότιμος καθηγητής Μηχανολογίας του Α.Π.Θ. Κυριάκος Ευσταθίου, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Ρουμελιώτης, η αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αλέξανδρος Τούρτας. Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο η Δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθηκε το ναυάγιο.

Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες φωτογραφήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το κανάλι στο YouTube και την ιστοσελίδα ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE: