Εμβόλιο AstraZeneca: Ασφαλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους

Εμβόλιο AstraZeneca: Ασφαλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca. Τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους.

Το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται να προκαλεί μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους, δίνοντας ελπίδα ότι μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι άνω των 70 ετών, εκείνοι δηλαδή που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 και κινδυνεύουν με θάνατο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρή ανοσία στον κορονοϊό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα γνωστοποιήθηκαν εν μέρει τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύτηκαν πλήρως και επισήμως στο ιατρικό περιοδικό The Lancet σήμερα, Πέμπτη (19/11).

“Τα ισχυρά αντισώματα και οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων που παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους στη μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές”, δήλωσε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συν-επικεφαλής ερευνητής στο Oxford Vaccine Group.

“Οι πληθυσμοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19 περιλαμβάνουν άτομα με υπάρχουσες παθήσεις υγείας και ηλικιωμένους. Ελπίζουμε ότι ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σίγουροι”, πρόσθεσε.

Στη Φάση 3 του πειραματικού εμβολίου, διεξάγονται δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και για να ελεγχθεί εάν το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca, που ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι φαρμακοβιομηχανίες του ανταγωνισμού, όπως οι εταιρείες Pfizer Inc, BioNTech και Moderna Inc έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες, δίνοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τις δοκιμές εμβολίων, που δείχνουν αποτελεσματικότητα από 90% έως 95%.

Σε αντίθεση με τα υποψήφια εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, που χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA (mRNA), το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που βρίσκεται στους χιμπατζήδες.

Στη Φάση 3 του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca συμμετείχαν 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων οι 160 ήταν ηλικίας 18-55 ετών, άλλοι 160 ήταν ηλικίας 56-69 ετών και οι 240 ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ένα εικονικό φάρμακο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο AZD1222, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η AstraZeneca έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες προμήθειας και κατασκευής με εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς πλησιάζει στην αναφορά αποτελεσμάτων των τελικών δοκιμών του εμβολίου της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα