Γαλλία: Τοιχογραφία προς τιμήν των θυμάτων της αστυνομικής βαρβαρότητας

Γαλλία: Τοιχογραφία προς τιμήν των θυμάτων της αστυνομικής βαρβαρότητας
Τοιχογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη JR προς τιμήν των θυμάτων της αστυνομικής βαρβαρότητας. Γαλλία AP

Το τεράστιο αυτό ασπρόμαυρο έργο του Γάλλου καλλιτέχνη JR παρουσιάζει δύο μάτια που χωρίζονται από μία ρωγμή. Είναι αφιερωμένο στους δολοφονημένους από αστυνομία Τζορτζ Φλόιντ και Ανταμά Τραορέ.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR και οι μαθητές της σχολής κινηματογράφου που ίδρυσε ο σκηνοθέτης Λατζ Λι, φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας μία τεράστια τοιχογραφία προς τιμήν δύο θυμάτων της αστυνομικής βίας, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού Γάλλου που υπέκυψε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016.

“Η τοιχογραφία βρίσκεται εκεί για να αποτίσει τιμή στον Ανταμά και τον Τζορτζ Φλόιντ”, τόνισε ο Λατζ Λι, σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης με Σεζάρ ταινίας “Οι Άθλιοι”, που κατήγγειλε τις ανισότητες στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε μπροστά από τη νωπογραφία η επιτροπή υποστήριξης του Ανταμά Τραορέ.

Γνωστός σε όλον τον κόσμο για τα επίτοιχα έργα του με κολάζ–από τις φαβέλες στο Ρίο ντε Ζανέιρο έως τα Κατεχόμενα στην Παλαιστίνη ή στο Πάνθεον των Παρισίων–ο JR φιλοτέχνησε το έργο του στους τοίχους ενός κτηρίου στο 10o δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας με τη βοήθεια των σπουδαστών της κινηματογραφικής σχολής Kourtrajme. Το τεράστιο αυτό ασπρόμαυρο έργο παρουσιάζει δύο μάτια που χωρίζονται από μία ρωγμή.

“Η τοιχογραφία αυτή απηχεί την πορεία της 2ας Ιουνίου, το πρόσωπο του Τζορτζ Φλόιντ, το πρόσωπο του Ανταμά Τραορέ”, δήλωσε η Ασά Τραορέ, αδελφή του δολοφονηθέντος και ακτιβίστρια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε για να αξιώσει την “έγκληση ενώπιον της δικαιοσύνης των χωροφυλάκων” που είχαν πραγματοποιήσει τη σύλληψη του μικρού της αδελφού.

Στις 2 Ιουνίου, έπειτα από κάλεσμα της οικογένειας του νεαρού Γάλλου, πάνω από 20.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Παρίσι. Το Σάββατο, πάνω από 23.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν “δικαιοσύνη για όλους”.

Σήμερα, νέες διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σε όλη τη χώρα προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που θα πραγματοποιείται η τελετή ταφής του στο Χιούστον του Τέξας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα