Τρία βήματα για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στις νέες συνθήκες

Τρία βήματα για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στις νέες συνθήκες
Τρία βήματα για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στις νέες συνθήκες Actionaid

Η covid19greece.help, δημιουργήθηκε από εθελοντές της ActionAid με την υποστήριξη ακτιβιστών προγραμματιστών από την Ιταλία. Σκοπός, η παρακίνηση για αλληλοβοήθεια.

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα όχι μόνο όσον αφορά στις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας και στο πόσο σχολαστικά χρειάζεται να ακολουθούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής αλλά και σχετικά με το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον ακόμα από απόσταση.

Οι πρωτοβουλίες που προέκυψαν σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα είναι αμέτρητες με πολλές από αυτές να υποστηρίζονται από ανθρώπους που έσπευσαν να προσφέρουν τον χρόνο τους και τον κόπο τους για να μη μείνει κανείς μόνος και καμία μόνη. Από εθελοντές που και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, έδωσαν δυναμικά το παρών. Ανάμεσά τους και η Τατιάνα Αποστολοπούλου, η οποία ως εθελόντρια της ActionAid υποστήριξε από την αρχή της δημιουργίας της τη συμμετοχική πλατφόρμα αλληλοενημέρωσης για την πανδημία, που δημιούργησε η οργάνωση.

Η covid19greece.help, δημιουργήθηκε από εθελοντές της ActionAid με την υποστήριξη ακτιβιστών προγραμματιστών από την Ιταλία για να μπορέσουμε όλες και όλοι να μοιραζόμαστε χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του Covid19. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που βασίζεται σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, όχι μόνο να αναζητούν την πληροφορία που χρειάζονται αλλά και να μοιράζονται τις δικές τους πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες και τις ανάγκες που προκύπτουν την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Τατιάνα, η πλατφόρμα δημιουργεί παρακίνηση για αλληλοβοήθεια και συνεργασία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Είναι συμμετοχική για όλους και ο καθένας μας μπορεί να κάνει μια ανάρτηση που μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλον. Αυτός ήταν και ο λόγος της δημιουργίας της, άλλωστε, τόσο να μπορέσει ο κόσμος να πάρει κουράγιο, όσο και να αναλάβει δράση, αναρτώντας πρωτοβουλίες και πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη, αναφέρει.

Με πρότυπο τη σελίδα covid19italia.help και την υποστήριξη της ομάδας ακτιβιστών προγραμματιστών emergenzeHack, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή σε όσες και όσους θέλουν να συμμετέχουν. Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες με βάση την κατηγορία τους αλλά και τη γεωγραφική τους τοποθεσία σ’ έναν συμμετοχικό χάρτη. Οι κατηγορίες είναι αρκετές και περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συγκέντρωση ειδών, υπηρεσίες και ανακοινώσεις του Δημοσίου. Για την Τατιάνα ξεχωρίζει η κατηγορία «καλά νέα». «Οι ειδήσεις το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας επικεντρώνονταν σε θέματα που ήταν κατά βάση αρνητικά, οπότε ο κόσμος πιστεύω χρειαζόταν την προώθηση των θετικών εξελίξεων. Προσωπικά μού έφτιαξε τη διάθεση μία είδηση από την Ιταλία, όπου οι κάτοικοι κατέβαζαν καλάθια με τρόφιμα αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας από τα μπαλκόνια τους για ανθρώπους που είναι άστεγοι».

Με 3 βήματα ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην πρωτοβουλία. Το πρώτο είναι να ανεβάσει στην πλατφόρμα μια χρήσιμη πληροφορία, το δεύτερο να σημειώσει/αναφέρει την πρωταρχική πηγή και τέλος να καταχωρήσει και να μοιραστεί την πληροφορία με όλο τον κόσμο. Οι εθελοντές της οργάνωσης θα την επιβεβαιώσουν και θα την αναρτήσουν. Κάθε είδηση που ανεβαίνει και μοιράζεται δημιουργεί χαρά στους ανθρώπους που υποστηρίζουν το εγχείρημα. «Προσωπικά, μου δίνει μία αίσθηση ολοκλήρωσης και επιτεύγματος. Ειδικά όταν πρόκειται για μία τέτοια πρωτοβουλία, της οποίας η βασική ιδέα είναι να ενώσει και να βοηθήσει τους πολίτες», καταλήγει η Τατιάνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα