Κακοκαιρία Genesis: Πώς κινείται, πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – ΧΑΡΤΕΣ

Κακοκαιρία Genesis: Πώς κινείται, πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – ΧΑΡΤΕΣ
Eurokinissi

Ακόμα και τα 100mm έχουν φτάσει τα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα. Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και μέρες η κακοκαιρία Genesis.

Σε πλήρη εξέλιξη ειναι η κακοκαιρία Genesis με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις να σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν σημειωθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής στη Δυτική Ελλάδα και τοπικά έχουν φτάσει ακόμη και 100 mm.

Το επόμενο 24ωρο, δηλαδή μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου η περισσότερη βροχή θα εκδηλωθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπως απεικονίζεται και στα προγνωστικά δεδομένα της ΕΜΥ από το χάρτη που ακολουθεί.

Η κίνηση του συστήματος ανατολικότερα θα περιορίσει τον δείκτη επικινδυνότητας βορειότερα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων ακόμη και με σχετικά μικρά ύψη βροχής μπορεί να έχουμε μεγάλες ραγδαιότητες καθιστώντας το φαινόμενο επικίνδυνο.

Ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος από την Κυριακή και μετά, αλλά όχι με ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας Genesis

Πλημμύρες στο Δήμο Κιλελέρ

Κοντά στη μία ώρα διήρκεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ νωρίτερα την Παρασκευή με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το larissanet.gr

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν

Μετά από παρέμβαση από μηχανήματα του Δήμου Κιλελέρ πλέον η κατάσταση φαίνεται πως έχει βελτιωθεί.

larissanet

Χωρίς ρεύμα στην Πάτρα λόγω ανέμων

Χωρίς ρεύμα έμειναν το πρωί της Παρασκευής πολλές περιοχές της Πάτρας. Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου, αναφέρει το thebest.gr.

Άνοιξαν οι ουρανοί στον Βόλο

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου όπου εκατοντάδες κεραυνοί έπεσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Χείμαρροι σε Κοζάνη και Ξάνθη

Στην Κοζάνη η νέα καταιγίδα που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής άφησε πίσω της πλημμυρισμένους δρόμους, πεζοδρόμια και καταστήματα, ενώ σύμφωνα με το kozanilife.gr, πολλά βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής που έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στους κατοίκους της Κοζάνης.

Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στο οχήματά τους σε σημεία της πόλης που είχε συγκεντρωθεί μεγάλο ύψος νερού.

Στην Ξάνθη τα ξημερώματα σημειώθηκε σφοδρή καταιγίδα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Στη Μύκη η στάθμη του ποταμού ανέβηκε αισθητά μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

xanthinea.gr

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής (10/06).

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επίσης, σύμφωνα με το τοπικό μέσο Karvasaras.gr, μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όλος ο δυτικός άξονας από τα νησιά του Ιονίου, αναμένεται να επηρεαστεί από την κακοκαιρία, ενώ προβλήματα κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης σημειώθηκαν στην Κέρκυρα, αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου.

Με τη Θεσσαλία να βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές όπου αναμένεται να παρατηρηθούν σήμερα, Παρασκευή (10/06) τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, οι κάτοικοι έλαβαν από την Πολιτική Προστασία μήνυμα του 112, καθώς όπως τονίζεται, αναμένονται το επόμενο εικοσιτετράωρο καταιγίδες και ραγδαίες βροχοπτώσεις και ζητείται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.


Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Λόγω των επικίνδυνων φαινομένων που αναμένονται για τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) στο Δήμο Καρδίτσας.

Επιπλέον, τη διακοπή των μαθημάτων στις 12:30 το μεσημέρι σε όλα τα σχολεία του αποφάσισε η δημοτική αρχή Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας.

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές του Δήμου και του ΔΟΠΑΚ όπως το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, τα ΚΔΑΠ. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία τονίζει ότι “το νέο κύμα κακοκαιρίας δυστυχώς για άλλη μια φορά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα χτυπήσει τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Απο αύριο το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.

Ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει σε όλα τα κρίσιμα σημεία μηχανήματα έργου σε επιφυλακή. Επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου για αύριο Παρασκευή τα μαθήματα θα λήξουν στις 12:30″.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα