Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα Nick Paleologos / SOOC

Στον "πάγο" έχει βάλει το σύνολο της χώρας η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, η οποία αναμένεται να πλήξει και τις επόμενες ώρες τα ανατολικά και νότια της χώρας. Η εξέλιξη των φαινομένων.

Έντονη χιονόπτωση, πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και τις επόμενες ώρες, ενώ η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει την επέλασή της δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συνεχίζεται στα ανατολικά η κακοκαιρία Μπάρμπαρα και οι χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια χώρα αν και κατά περιόδους είναι πυκνές, σε πολλές περιοχές έχει υπάρξει ύφεση των φαινομένων.

Πάντως αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς από αργά το απόγευμα προς βράδυ οι χιονοπτώσεις λίγο θα ενταθούν και συγκεκριμένα στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και για λίγες ώρες θα υπάρξει μια μικρή έξαρση του χιονιά έως και λίγο πριν το ξημέρωμα της Τρίτης (07/02).

Πάντως από τα ξημερώματα και μετά, μετά από αυτό το σύντομο πέρασμα, ο καιρός θα ανοίξει και πάλι στην Αττική και δεν αναμένεται να έχουμε προβλήματα από τον χιονιά, πέραν των συνήθων προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργήσει ο παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) και ο πάγος στους δρόμους στα βόρεια κυρίως προάστια.

Στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής χώρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις Σποράδες έως τις προμεσημβρινές ώρες, καθώς επίσης στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).


Ένα πρόσκαιρο και ολιγόωρο “κλείσιμο” του καιρού είναι πιθανόν και πάλι για την Αττική λίγο μετά το μεσημέρι, όχι όμως σημαντικό, ενώ σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι θα κοπάσουν στα ανατολικά και θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ , ενω στη Δυτική Ελλάδα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 5 με 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. ̈οπως είναι αναμενόμενο θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

Αττική: Διακοπές στην υδροδότηση

Παραμένουν ωστόσο τα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, έχουν σημειωθεί διακοπές στην υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια του νομού και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Κηφισιά, Μοσχάτο και Χαϊδάρι.

Δείτε εδώ τις οδούς αλλά και τις ώρες των διακοπών υδροδότησης.

“Θάφτηκε” στο χιόνι η Εύβοια

Σφοδρότατο ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα για τις περισσότερες περιοχές στην Εύβοια με ενδεικτική του μεγέθους, των προβλημάτων που προκάλεσε, να είναι η εικόνα από τη Στενή.

Η περιοχή έχει κυριολεκτικά βουλιάξει στο χιόνι, το οποίο ξεπέρασε τα 1,5 μέτρο. Μάλιστα στο όρος Δίρφυς το χιόνι φτάνει τα 3 μέτρα.

Συνεργεία του Δήμου με ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα, μπουλντόζες αλλά και εργαλεία δίνουν έναν συνεχόμενο “τιτάνιο αγώνα” για το καθάρισμα των δρόμων και την διάνοιξη της περιφέρειας οδού με τις προσπάθειες τους να αποβαίνουν μάταιες καθώς χιόνια κατακλύζουν σε σύντρομο χρονικό διάστημα και πάλι τις διόδους.

Η χιονόπτωση ήταν έντονη, με αποτέλεσμα το χωριό Καμαρίτσα στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων της κεντρικής Εύβοιας να σκεπαστεί με 10 πόντους χιόνι, ενώ όπως αναφέρει το evima.gr, στα “λευκά” ντύθηκαν περιοχές της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας, όπως τα Κριεζά, η Κύμη, η Αγία Άννα, ο Οξύλιθος, η Κερασιά, το Νεοχώρι, το Αυλωνάρι και η Δίρφυς.

Πούλμαν με 40 επιβάτες έφτασε στο καταφύγιο της Δίρφυς και ακινητοποιήθηκε εκει εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι 40 επιβάτες επέστρεψαν με τα πόδια στην Στενή καθότι απαγορεύεται η διέλευση των βαρέων οχημάτων.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα από την Εύβοια Evima

Στα “λευκά” τα βουνά του Ρεθύμνου – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Στα λευκά «ντύθηκαν» τα βουνά του Ρεθύμνου με τα Ανώγεια και τον ορεινό Μυλοπόταμο να πρωταγωνιστούν όχι μόνο σε λαμπερές και εντυπωσιακές εικόνες, αλλά και σε προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, τα οποία όμως είναι υπό πλήρη έλεγχο σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεφαλογιάννης, το σύνολο της πολιτικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου σε Ανώγεια και Μυλοπόταμο, είναι σε εγρήγορση με τα οχήματα να καθαρίζουν συνεχώς το οδικό δίκτυο ώστε επισκέπτες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να κατευθυνθούν προς τους προορισμούς τους με ασφάλεια. Λόγω των προβλημάτων από την αυξημένη κυκλοφορία, κυρίως επισκεπτών, στην περιοχή, χθες και σήμερα, ο δήμαρχος Ανωγείων ζητά από τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί «και επιμελείς σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες αλλά και την οδήγηση τους», υπενθύμισε ότι λόγω του χιονιά επιβάλλονται χαμηλές ταχύτητες, πλήρης εφοδιασμός με καύσιμα και γνώση χειρισμού του αυτοκινήτου σε συνθήκες χιονιού. Όπως ανέφερε, η μόνη αρρυθμία που υπάρχει στα Ανώγεια και τους δρόμους εντός και εκτός του δήμου, είναι ότι πρέπει να προστρέχουν προς βοήθεια επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία σχετίζονται κυρίως με τα οχήματα τους. «Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν πλήρη κάλυψη σε βοήθεια σχετικά με τα κοπάδια τους, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για την ασφάλεια τους και όλος ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή».

Στο μεταξύ, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης εκδόθηκε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων όλων των κατηγοριών να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα και για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και συγκεκριμένα, «σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων, στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι, στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο».

Κρήτη: Κλειστά τα σχολεία στους δήμους Ανωγείων και Αμαρίου

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ανωγείων και Αμαρίου, απόφαση που ισχύει και για αύριο Τρίτη (07/02). Η απόφαση αυτή λήφθηκε τόσο από τη δημοτική Αρχή Ανωγείων όσο και Αμαρίου για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περιοχές. Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει ότι λόγω των προβλεπόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ακυρώνεται το παιδικό πάρτι που ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, στις 17:30 (Μεγάλη Πόρτα), καθώς επίσης και ο προπομπός που ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 18:30 την ίδια ημέρα. Επίσης, η τελετή έναρξης του ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού μεταφέρεται στο CINE BAR QUEENS με ώρα έναρξης 20:30, χωρίς αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει ήδη αναγγελθεί. Πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνης είναι να διαφυλάξει την ασφάλεια των συμμετεχόντων γιατί εκτός από την πιθανότητα βροχόπτωσης, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν καθιστούν δυσχερή την παραμονή τόσο των θεατών όσο και των καλλιτεχνών σε εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα, λόγω της επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών στο Ρέθυμνο και για αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνουν τους πολίτες ότι η κλιματιζόμενη κεντρική αίθουσα του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, θα παραμείνει στη διάθεσή τους, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για την εξυπηρέτηση τους. Επιπλέον, ισχύει και η γενναιόδωρη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, προσφορά των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου «Jo-An» και του «Αυλή Lounge Apartments», οι οποίοι διαθέτουν αφιλοκερδώς στη διάθεση των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, δωμάτια για τη φιλοξενία τους μέχρι αύριο Τρίτη 7/2/23.

Χαλάζι και άνεμοι 10 μποφόρ στην Πάρο

Τα “δόντια” της δείχνει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα και στο νησί της Πάρου που βιώνει έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακραίο για το νησί καιρικό σκηνικό, καθώς σύμφωνα με το parianostypos.gr, σημειώθηκε χαλαζόπτωση, βοριάδες που έφτασαν τα 10 μποφόρ και δριμύ ψύχος.

Μυτιλήνη: Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Λέσβο και αύριο Τρίτη

Λόγω παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ώρες και των δυσκολιών στις μετακινήσεις που θα υπάρξουν, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, θα παραμείνουν αύριο Τρίτη κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, για δεύτερη μέρα.

“Αναλόγως της πορείας των καιρικών συνθηκών, θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση για τη λειτουργία των σχολείων”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα