Καύσωνας: Στο έλεός του μέχρι Παρασκευή – Αγγίζει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Καύσωνας: Στο έλεός του μέχρι Παρασκευή – Αγγίζει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
Καύσωνας ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει μέγιστη τιμή τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, με τη θερμοκρασία να σημειώνει υψηλές τιμές. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει “κόκκινο” και τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης ζέστης.

Ο καιρός με μία ματιά

• Η θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει μέγιστη τιμή τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά

• Σχεδόν αίθριος καιρός με περιορισμένη αστάθεια στα βόρεια και μεταφορά σκόνης

• Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4 με 5 και στα νότια τμήματα του Αιγαίου πρόσκαιρα τα 6 με 7 μποφόρ

Σήμερα Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα φτάσει ο υδράργυρος κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4, στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της Μακεδονίας και της Θράκης τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και νότια 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειοι βορειανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια. Θα διατηρηθεί όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα στην υπόλοιπη χώρα.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν στα βόρεια να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός Αττική

Στην Αθήνα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 35 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οδηγίες για τον καύσωνα: Τι να προσέξετε

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ιδιαίτερα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα