Θα κάνει κρύο ή ζέστη; Μάθε να ελέγχεις ακόμη και τους μετεωρολόγους!

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Ο Θοδωρής Κολυδάς μας εξηγεί πως με τέσσερα απλά βήματα μπορούμε να ελέγχουμε τις προβλέψεις του καιρού ακόμα και αν αυτές γίνονται από επαγγελματίες του χώρου

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει με ποιόν τρόπο οι μετεωρολόγοι υπολογίζουν την θερμοκρασία της επιφανείας μελετώντας τους χάρτες της ανώτερης ατμόσφαιρας. Σήμερα θα μάθουμε να ελέγχουμε με 4 απλά βήματα την ορθότητα των προβλέψεων είτε αυτές προέρχονται από επαγγελματίες μετεωρολόγους ή από απλούς λάτρεις του καιρού.

Θα κάνει κρύο ή ζέστη; Μάθε να ελέγχεις ακόμη και τους μετεωρολόγους!

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html και πατάμε την 4η επιλογή στο κεντρικό μενού, με το πράσινο χρώμα.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Με το ποντίκι πηγαίνουμε και επιλέγουμε την περιοχή από τον χάρτη αριστερά πχ. Αθήνα ( 38 γ.πλάτος 24 γ. μήκος). Μόλις επιλέξω την περιοχή , μου εμφανίζει το διάγραμμα δεξιά )

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Θέλω να δώ τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα στις 25 Ιουνίου. Η άσπρη γραμμή μου εμφανίζει τη «μέση τιμή» ή καλύτερα την πιο πιθανή τιμή της θερμοκρασίας για την στάθμη των 850 hPa (mb) . Στο διάγραμμά μου παρατηρώ ότι προβλέπονται περίπου 15 βαθμοί Κελσίου. Θυμάμαι αυτά που είχαμε πει παλαιότερα , δηλ . ότι για να βρώ τη θερμοκρασία στην επιφάνεια προσθέτω περίπου 15 βαθμούς Κελσίου , άρα βγάζω το συμπέρασμα ότι για τις 25 του μηνός η ποιο πιθανή θερμοκρασία για την Αθήνα είναι οι 30 βαθμοί Κελσίου (15+15).

https://freemeteo.co.uk/weather/athens/7-days/list/?gid=264371&language=english&country=greece

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Αν θέλω να πάω παρακάτω και θέλω να δω τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα τις 29 του μηνός παρατηρώ ότι θα βρίσκομαι στους 17 περίπου βαθμούς , δηλαδή στους 32 βαθμούς στην επιφάνεια. Όμως πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι για την ίδια ημέρα υπάρχει «τρέξιμο με 12 βαθμούς και άλλο τρέξιμο με 22 . Οι αποκλίσεις γίνονται σημαντικές μετά την έκτη ημέρα της πρόγνωσης και γιαυτό τον λόγο οι μετεωρολόγοι αποφεύγουν να αναφέρονται σε επιχειρησιακές προγνώσεις πέραν των 7 ημερών είτε αυτές αφορούν την θερμοκρασία είτε τον υετό.

Ευελπιστούμε ότι το άρθρο έγινε κατανοητό και περιμένουμε παρατηρήσεις ή προτάσεις με θέματα που σας ενδιαφέρουν στο tkolidas@24media.gr .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις θερμοκρασίες μελετώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα

SHARE: