48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
EUROKINISSI

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες προχώρησε σε 48ωρη απεργία, ζητώντας να μη γίνει καμία απόλυση.

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Πέμπτη (10/12), και αύριο, Παρασκευή (11/12), απάντησαν στα σχέδια απόλυσης οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), σημειώνοντας ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για όλους, ενώ και στην περίπτωση που προβλέπονται αυτές δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό χρόνο εργασίας ούτε στο πραγματικό εργασιακό καθεστώς.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΣΠ επισημαίνει το κλίμα ανασφάλειας, ματαίωσης και επισφάλειας που έχει δημιουργηθεί στην οργάνωση εν μέσω της πανδημίας, της κρίσης στην αγορά εργασίας και της οικονομικής κρίσης, την ώρα που είναι αυξημένες όσο ποτέ οι ανάγκες νομικής και κοινωνικής υποστήριξης των προσφύγων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

«Παρότι, δυστυχώς, η επισφαλής αυτή συνθήκη εργασίας μάς είναι πολύ γνώριμη τα τελευταία δύο χρόνια, ο μεγάλος αριθμός απολύσεων, που αναμένονται αυτή τη φορά, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες του πεδίου καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους του ΕΣΠ» σημειώνει το σωματείο.

Κάνει λόγο για εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων και διακρίσεις και σημειώνει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη διοίκηση, την κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα διερμηνέων εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Σωματείο ζητά να μη γίνει καμία απόλυση, να αναγνωριστεί το πραγματικό καθεστώς εργασίας και να καταβληθούν αποζημιώσεις για κάθε ημέρα εργασίας και προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΣΠ

Πανελλαδική 48ωρη Απεργία Εργαζόμενων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

10 & 11 Δεκεμβρίου

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο πεδίο του προσφυγικού, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι, και διοικητικοί υπάλληλοι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη διαχρονική ανεπάρκεια και απροθυμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων. Από τη θέση αυτή γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της συνεχούς περιστολής των δικαιωμάτων των εξυπηρετούμενών μας, τους οποίους υποστηρίζουμε υπό εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου περί ασύλου και των τροποποιήσεών του, αλλά και με πρόσχημα την πανδημία και την πολιτική αποτροπής αφίξεων ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Η αυξανόμενη επιβολή του μέτρου διοικητικής κράτησης, οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ο εγκλωβισμός ευάλωτων ανθρώπων στα κέντρα “φιλοξενίας” των νησιών, η αδυναμία πραγματικής πρόσβασης στο άσυλο, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα αυτής της πολιτικής. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπως και σε όλο το πεδίο, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό πολύπλοκων και απαιτητικών περιπτώσεων.

Ταυτόχρονα, εδώ και ένα μήνα περίπου, καλούμαστε να είμαστε παρόντες σε αλλεπάλληλες ενημερώσεις με θέμα τις επικείμενες μειώσεις χρηματοδότησης και των σεναρίων επί των πιθανών απολύσεων. Οι “ενημερωτικές” αυτές συναντήσεις δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και ματαίωσης χωρίς να παρέχουν καμία ουσιαστική πληροφόρηση, αφού μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των υπό απόλυση συναδέλφων παραμένει άγνωστος. Ωστόσο έχουν ήδη γίνει κατ’ ιδίαν ενημερώσεις σε αρκετά μεγάλο αριθμό συναδέλφων, ότι ενδέχεται να απολυθούν στο τέλος του χρόνου.

Πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ αποτελεί η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι κατά το σχεδιασμό των επικείμενων απολύσεων φαίνεται να εφαρμόζονται διαρκώς μεταβαλλόμενα και ανομοιογενή κριτήρια, εισάγοντας διακρίσεις ανάμεσα σε συναδέλφους, που ήδη εργάζονται υπό καθεστώτα διαφορετικών ταχυτήτων. Το παζλ των ανισοτήτων συμπληρώνει η πρόβλεψη αποζημιώσεων για ορισμένους μόνο από τους συναδέλφους που ενδέχεται να απολυθούν.

Οι συνάδελφοι στο τμήμα διερμηνέων, το διοικητικό τμήμα αλλά και την κοινωνική υπηρεσία σχεδόν στο σύνολο τους εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της οργάνωσης, χωρίς όμως να τους αναγνωρίζεται η πραγματική σχέση εργασίας τους. Ενώ και για όσους συναδέλφους προβλέπονται αποζημιώσεις αυτές δεν καταλαμβάνουν τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.

Παρότι, δυστυχώς, η επισφαλής αυτή συνθήκη εργασίας μας είναι πολύ γνώριμη, τα τελευταία δύο χρόνια, ο μεγάλος αριθμός απολύσεων, που αναμένονται αυτή τη φορά, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες του πεδίου καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Ως σωματείο διεκδικούμε το δικαίωμα σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία αλλά και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ως πρώτη απάντηση στις επικείμενες απολύσεις καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠ σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 & 11 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Καμία απόλυση στο ΕΣΠ.

Αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας.

Καταβολή αποζημιώσεων με αναγνώριση κάθε μέρας εργασίας στο ΕΣΠ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα