Αλαλούμ με τον χώρο για τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Στιγμιότυπο από αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Στιγμιότυπο από αντιφασιστικό συλλαλητήριο EUROKINISSI

Ανακοίνωση – καταγγελία των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής για την νέα εξαγγελία ανατροπής της μεταφοράς της δίκης της "Χρυσής Αυγής" στο Εφετείο Αθηνών

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους ότι η δίκη θα συνεχιστεί "σε νέο χώρο που δεν προσδιορίζεται", και όχι στο Εφετείο Αθηνών, όπως προγραμματιζόταν.

Όπως λένε, το υπουργείο "προσανατολίζεται και πάλι στην απομάκρυνση της δίκης από τον φυσικό της χώρο" και στηλιτεύουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο τασσόταν "δημόσια υπέρ της μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο" και τώρα δείχνει να "αλλάζει γνώμη".

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του για τη μεταφορά της δίκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τονίζει: "Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα του χώρου διεξαγωγής της δίκης των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής. Ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος, κυριότητας του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε η δίκη να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς αναβολές".

Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθήνας υπήρξε πάγιο αίτημα της πολιτικής αγωγής, των τοπικών φορέων και του αντιφασιστικού κινήματος.  Για το θέμα μάλιστα υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μάγδας Φύσσα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Τελικά η δίκη πραγματοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο στο Εφετείο, ωστόσο κάποιες από τις συνεδριάσεις γίνονται ακόμη στην παντελώς ακατάλληλη από κάθε άποψη αίθουσα των γυναικείων φυλακών.

Η ανακοίνωση - καταγγελία αναλυτικά:

"Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον προγραμματισμό συνέχισης της δίκης σε (άλλον έναν) καινούργιο χώρο, που δεν προσδιορίζεται μάλιστα τοπικά αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο:

1)  Λειτουργεί αυταρχικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα επανειλημμένα αιτήματα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, όπως και σωρείας κοινωνικών-λαϊκών φορέων.

2) Προσανατολίζεται και πάλι στην απομάκρυνση της δίκης από τον φυσικό της χώρο, θέτοντάς την ξανά υπό την απειλή της υποβάθμισης και της περιθωριοποίησης που επιφέρουν η δυσχέρεια πρόσβασης, ο περιορισμός άμεσης και έμμεσης δημοσιότητάς της, καθώς και η αδυναμία των παραγόντων της να ανταποκρίνονται παράλληλα στις λοιπές καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Αν η κυβέρνηση, που πριν ένα χρόνο αναγκαζόταν να ταχθεί δημόσια υπέρ της μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο άλλαξε γνώμη, ας αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς επισημαίνουμε ότι όποιος συμβάλλει στην υποβάθμιση, την περιθωριοποίηση και την δυσχέρανση της δημοσιότητας της δίκης προσφέρει αντικειμενικά υπηρεσίες σε εκείνους που προσβλέπουν και ωφελούνται από αυτές. Είναι αυτονόητο ποιοι είναι αυτοί.

Για αυτό και επιμένουμε αδιαπραγμάτευτα στην άμεση, πλήρη και οριστική διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Αθήνα, 5/5/2017

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής,

Δημητρης Ζωτος, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας, Αντρέας Τζέλλης, Ελευθερία Τομπατζόγλου, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βιολετα Κουγιατσου, Ελλάδα Χριστοδούλου, Άγγελος Βρεττός, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Σαπουντζάκης, Αντώνης Αντανασιώτης, Ελένη Ζαφειρίου, Μάνος Μαλαγάρης, Χάρης Στρατής".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
SHARE:

24Media Network