Από τα μοναχικά ρεβεγιόν στην ελπίδα για την επόμενη ημέρα

Από τα μοναχικά ρεβεγιόν στην ελπίδα για την επόμενη ημέρα
Στιγμιότυπο από τη στολισμένη πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Πρωτόγνωρος για όλους μας ο εορτασμός για την υποδοχή του νέου έτος αλλά και φως στην άκρη του τούνελ με το εμβόλιο- Τι μέτρα θα ισχύσουν.

Μια αλλιώτικη παραμονή Πρωτοχρονιάς εξαιτίας του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ γιορτάζουν απόψε οι Έλληνες, μαζί με την υπόλοιπη υφήλιο που δίνει μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έως ότου εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού.

Η υπομονή όλων δοκιμάστηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οικουμενική ευχή είναι το 2021 να έρθει η έξοδος από τον υγειονομικό εφιάλτη, η οποία μοιάζει να είναι πολύ πιο κοντά χάρη στην ανακάλυψη, έγκριση και διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Το εορταστικό πνεύμα των ημερών δεν πρέπει να μας παρασύρει τόσο ώστε να ξεχάσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το πόσο εύκολα μεταδίδεται αυτός ο ιός. Έτσι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, οι δρόμοι της Αθήνας και των αστικών κέντρων αναμένονται απόψε άδειοι με τους περισσότερους να μένουν στα σπίτια τους -όπως είναι άλλωστε και η επίσημη οδηγία- και να γιορτάζουν σε πολύ μικρό κύκλο. Συγκεκριμένα, στα τραπέζια επιτρεπόταν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες, με τα ρεβεγιόν εφέτος να ολοκληρώνονται στις 22.00, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η νυχτερινή κυκλοφορία. Άλλωστε με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν από νωρίς έξι σταθμοί του Μετρό (“Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ευαγγελισμός”, “Μοναστηράκι” και “Ακρόπολη”), στο πλαίσιο των μέτρων της για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Όπως και στις 25 Δεκεμβρίου έτσι και απόψε, η παρουσία των αστυνομικών θα είναι έντονη στους δρόμους για την τήρηση των μέτρων, με τους άνδρες της ασφάλειας να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι όλες αυτές τις ημέρες οι λοιμωξιολόγοι καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στις εορταστικές συναθροίσεις στα σπίτια και να συναντήσουν τα ίδια άτομα που συνάντησαν τα Χριστούγεννα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού. Όπως ειπώθηκε “οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους”.

Επίσης τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα είναι:

– 6.000 αστυνομικοί  επί ποδός στην Αττική και

– 4.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα

– Οι αστυνομικές «ενέδρες» θα είναι ισχυρότερες μετά τις 5 το πρωί. Τα αστυνομικά «αντίμετρα» έχουν στηθεί κυρίως για εκείνους που θα επιχειρήσουν να μεταβούν ή να επιστρέψουν από κορονο-πάρτι.

– Θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στις βεβαιώσεις εργασίας όσων μετακινούνται.

– Την Πρωτοχρονιά θα είναι κλειστά τα καταστήματα-δημόσιες υπηρεσίες και πολλές επιχειρήσεις, οπότε λίγοι θα είναι αυτοί που μπορούν να έχουν πειστικά δικαιολογητικά μετακίνησης. Η μοναδική αιτιολόγηση μετακίνησης είναι η εργασία, γιατρός, νοσοκομείο, φαρμακείο, βόλτα κατοικίδιου.

Ενδεικτικά της αυστηρότητας των αστυνομικών μέτρων που θα εξελιχθούν τα ξημερώματα, είναι τα αριθμητικά δεδομένα των μπλόκων: 15 θα είναι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00, και από τις 05.00 και μετά θα έχουν γίνει 33…

Ένας χρόνος με τη “μυστηριώδη πνευμονία”

Σημειώνεται ότι την Πρωτοχρονιά θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρώτη φορά λόγο για μια «μυστηριώδη» πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια έγινε γνωστή ως COVID-19.

Σύντομα η νόσος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.79 εκατομμυρίων ανθρώπων και πλήττοντας με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία.  

Ωστόσο, οι προσπάθειες που έγιναν σε διεθνές επίπεδο από την επιστημονική κοινότητα βοήθησαν στο να αναπτυχθούν εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Μετά από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, το υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca ήταν το τρίτο που έλαβε έγκριση στον δυτικό κόσμο.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα 28/12 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις. «Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση αναμένουμε παραδόσεις από την Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκ. έως τον Απρίλιο).

Ο ίδιος είπε ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac. Τόνισε δε ότι αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 άτομα ως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μακράν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας, με έναν πλανήτη να αναγκάζεται να “σταματήσει” την περιστροφή του, ωστόσο το 2021 ξεκινά με επικείμενους μαζικούς εμβολιασμούς σε πολλές χώρες, γεγονός που το καθιστά μια χρονιά ελπίδας και προσδοκιών.

To News 24/7 σάς εύχεται ολόψυχα καλή χρονιά με υγεία!

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα