Απολογία Μ. Αρβανίτη: Πυρά κατά Σαμαρά και προσπάθεια να βγάλει “λάδι” τον Μιχαλολιάκο

Απολογία Μ. Αρβανίτη: Πυρά κατά Σαμαρά και προσπάθεια να βγάλει “λάδι” τον Μιχαλολιάκο
Ο Μιχάλης Αρβανίτης στη δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Ο Μιχάλης Αρβανίτης κάθισε στο εδώλιο της δίκης της Χρυσής Αυγής και ξεκίνησε να απολογείται, απεμπλέκοντας από την υπόθεση το Νικ. Μιχαλολιάκο.

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας – επί κυβερνήσεως της οποίας ξεκίνησε η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή – και κυρίως κατά του Αντ. Σαμαρά που αποκάλεσε «απατεωνάκο», εξαπέλυσε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ο πρώτος πρώην βουλευτής που απολογήθηκε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος, απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε έκνομης ενέργειας, χαρακτήρισε εφεύρημα τα «τάγματα εφόδου», ενώ υποστήριξε ότι θα αναφερθεί στη συνέχεια στο «φρικτό και απάνθρωπο έγκλημα του στυγνού δολοφόνου» Γ. Ρουπακιά.

Ο Μιχ. Αρβανίτης εξαιτίας της στάσης εργασίας των γραμματέων, δεν ολοκλήρωσε την απολογία του, η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Πάντως, στη σύντομη εισαγωγή του, καταδίκασε τη δολοφονία του Π. Φύσσα, λέγοντας: «Αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου». Όταν δε ρωτήθηκε για την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής στο σημείο της δολοφονίας, εκείνος αναφέρθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως «είχε θορυβήσει το Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός». Ωστόσο, κατέληξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τη δολοφονία Φύσσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εντολής.

Όσον αφορά στις «πύρινες» ομιλίες του Νικ. Μιχαλολιάκου, ο Μιχ. Αρβανίτης δικαιολόγησε το γενικό γραμματέα λέγοντας: «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές». Παράλληλα, υποστήριξε πως το καταστατικό του κόμματος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, είναι πλαστό, και ότι το μόνο αληθινό είναι «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο.

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Ναζί. «Θεωρώ τους Γερμανούς κατάπτυστους» είπε, προσθέτοντας ότι κοινωνικά ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία» αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς». Η απολογία του Μιχ. Αρβανίτη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και έχουμ κληθεί ακόμη δύο πρώην βουλευτές ο Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Γεώργιος Γερμενής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα