Άρση Μέτρων: Τα μπάνια του... κορονοϊού

Παραλία στην Αττική
Παραλία στην Αττική EUROKINISSI

Στο βωμό της τουριστικής φιλοξενίας της χώρας, θυσιάζονται και τα τελευταία μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Παροιμιώδης έχει μείνει στη μνήμη των μεγαλυτέρων για τα "μπάνια του λαού", μία αναφορά ότι ο καθένας από μας έχει δικαίωμα στη θερινή απόδραση με παράλληλη της ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα, με την άρση των μέτρων, καθώς όλοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι-, θα μπορούμε να βρισκόμαστε στους ίδιους χώρους, παρά τον κίνδυνο που επιφυλάσσει η επιδημίας κορονοϊού για τους δεύτερους.

Παρά λοιπόν τις όποιες επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας, ότι ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων με 3 δόσεις και ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων θα πρέπει να διατηρηθεί, η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση της κινητικότητας των πολιτών. Σε αυτό μεταφράζεται η αναστολή επίδειξης των πιστοποιητικών από την 1η Μαϊου.

ADVERTISING

Ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την υποδοχή εκατομμυρίων πολιτών από άλλες χώρες, όπου φυσικά τα μέτρα έχουν αρθεί εδώ και εβδομάδες. Όμως εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ο αριθμός των διασωληνωμέων είναι της τάξης των 350 και οι ημερήσιοι θάνατοι άνω των 60 καθημερινά.

Όπως φαίνεται από τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στις 11.500, ενώ μειώνονται σταθερά και οι νέες εισαγωγές. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει ότι πλέον τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τις νέες εισαγωγές.

Έτσι, εκτιμάται ότι σε λίγες εβδομάδες θα καταφέρουμε και λιγότερους διασωληνωμένους να καταγράφουμε, αλλά και θανάτους. Όμως δεν θα είμαστε στο ιδιαίτερα επιθυμητό επίπεδο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μα απότομη άνοδος των κρουσμάτων δεν θα πιέσει το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή αν δεν χαλαρώσουμε απότομα, δεν ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για νέα έξαρση της πανδημίας.

Πάντως διαπιστώνεται ότι η απόφαση για την εφαρμογή του οδικού χάρτη, είχε ήδη παρθεί από καιρό, απλά οι ανακοινώσεις καθυστέρησαν ώστε να μη δοθεί λάθος μήνα. Μάλιστα είναι αστοχία και πάλι της Κυβέρνησης να αναφέρει ότι ο οδικός χάρτης θα εξετάζονταν και σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τελικά οι ανακοινώσεις προηγήθηκαν.

Φαίνεται δηλαδή πως η επιστημονική κοινότητα διατηρεί μια σχετική επιφύλαξη για το κατά πόσο δεν θα βρεθούμε σε δύσκολο σημείο και πάλι.

Μάσκες και Πιστοποιητικά

Οι χθεσινές ανακοινώσεις φαίνεται να δείχνουν το δρόμο για άμεση "απαλλαγή" από μάσκες και πιστοποιητικά. Αν κάτι είναι στο δρόμο για εφαρμογή, ακόμη και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, συνήθως εφαρμόζεται νωρίτερα.

Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έλεγχοι για πιστοποιητικά δεν αναμένονται να γίνονται νωρίτερα από την 1 Μαϊου, οπότε και αναστέλλεται η υποχρεωτική επίδειξη, ενώ παραμένει θολό το τοπίο και για τις μάσκες.

Μάλιστα δεν έχει διευκρινιστεί -αν και θα έπρεπε- σε ποιους εσωτερικούς χώρους, όπως και αν κινηθεί η πανδημία, θα πρέπει να διατηρηθούν. Τέτοιοι χώροι είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι δομές υγείας.

Ποια μέτρα αίρονται

Να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: άρση μέτρων, Κορονοϊός, μάσκες, Covid-19
SHARE:

24Media Network