Άρση περιοριστικών μέτρων: Πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας
Αστυνομικός με μάσκα ελέω κορονοϊού MotionTeam

Στην επιβολή ποινών για τη μη συμμόρφωση των νέων κανόνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αναφέρθηκε ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας και για τη μη χρήση μασκών.

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας άφησε ανοιχτό ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την ενημέρωση που προηγήθηκε σχετικά με την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο υφυπουργός δεν απέκλεισε την επιβολή προστίμου, αν και υπονόησε ότι εκτιμά πως η συμμόρφωση στην υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας θεωρείται δεδομένη.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «Υπάρχει ένας συντονισμός σε σχέση με τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται, τις ποινές τις κυρώσεις» και συμπλήρωσε σχετικά με τις μάσκες ότι θα προβλέπονται κι γι αυτές «όπου είναι υποχρεωτικό, αλλά εκεί η κοινωνική συνείδηση και ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός μας και την υγεία του κοινωνικού συνόλου».

Σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των νέων κανόνων, όπως για τη χρήση μάσκας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. «νομίζω ότι έχουμε αποδείξει όλη αυτή την περίοδο ότι το κράτος λειτουργεί, οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί είναι απολύτως συντονισμένοι. Τον πρώτο λόγο τον έχει η Πολιτική Προστασία. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης, συνεπώς υπό τις οδηγίες του κ. Χαρδαλιά, όλοι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς συνεργάζονται.

Υπενθυμίζουμε, ότι χθες ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους. Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας.

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα