Χαρδαλιάς: Χέρια, αποστάσεις, μάσκες-Το τρίπτυχο του νέου σχεδίου

Χαρδαλιάς: Χέρια, αποστάσεις, μάσκες-Το τρίπτυχο του νέου σχεδίου
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

«Καμπανάκι» χτύπησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και εξέφρασε την απορία της Πολιτείας για την χαλάρωση που επιδεικνύουν αρκετοί τα τελευταία 24ωρα πριν καν αρχίσει η σταδιακή άρση μέτρων

Στις τρεις ημέρες που έμειναν για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο στάθηκε κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας μπορεί ο κόπος να τους έχει καταβάλλει όλους και όλοι να θέλουν να περάσουν αυτές οι τρεις ημέρες διαφορετικά όμως κάθε μέρα που μένουμε σπίτι, όπως τόνισε, κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με καιρό πραγματικά ανοιξιάτικο. Όπως και το Πάσχα θα περάσουμε την αυριανή ημέρα διαφορετικά. Είτε στο σπίτι είτε μία βόλτα γύρω από αυτό στο πλαίσιο αυτών που προβλέπονται. Επαναλαμβάνω ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, πόσο μάλλον στο χωριό. Την Πρωτομαγιά επίσης, γίνονται κάθε χρόνο μεγάλες συγκεντρώσεις από πολιτικά κόμματα από οργανώσεις και συνδικάτα. Φέτος είναι αλλιώς. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με την στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα από όλα για τα ίδια τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα σεβαστούν την συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών και όλων εκείνων που κάνουν τα πάντα για την αποφυγή διασποράς του ιού»

«Μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης άρα μέχρι τότε απαιτείται έντυπο και sms για κάθε αναγκαία μετακίνηση. Τήρηση των οδηγιών απαιτείται και στη συνέχεια της προσπάθειας μας. Για αυτό και θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια τους κανόνες της νέας μας καθημερινότητας, από Δευτέρα».

Πρόσθετα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το σχέδιο μπορεί στην πορεία να τροποποιείται, αναλόγως των εξελίξεων. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς. Ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές και προχωράμε με βάση τις επιστημονικές συμβουλές. Πρώτο μέλημα όπως έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα, η υγεία των πολιτών. Αυτή είναι η βασική αρχή κάθε απόφασης, κάθε σχεδίου».

«Χέρια, αποστάσεις, μάσκες-Το τρίπτυχο του νέου σχεδίου»

«Η νέα καθημερινότητα σημαίνει και νέες συνήθειες και νέο τρόπο δημόσιας συμπεριφοράς» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε πως «οι νέοι κανόνες ανακοινώθηκαν έγκυρα προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε. Χέρια, αποστάσεις, μάσκες-το τρίπτυχο του νέου σχεδίου μας. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνουμε όλα τα ερωτήματα, ώστε αύριο και μεθαύριο να υπάρχουν απαντήσεις από αυτήν εδώ την ενημέρωση στις όποιες απορίες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η σταδιακή επαναφορά σε μία νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο αναγκαστικό πισωγύρισμα. Μένουμε σπίτι μέχρι την Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή, με βάση τους νέους κανόνες, ώστε να μένουμε ασφαλείς».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από Δευτέρα είναι ελεύθερη η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού, δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας μόνιμης κατοικίας τους, με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου η μετακίνηση επιτρέπεται εντός των χωροταξικών ορίων της ίδιας μητροπολιτικής περιοχής.

Τέλος η καραντίνα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας

Ως προς τα επιχειρησιακά ζητήματα, ολοκληρώνεται σήμερα στις 8 το βράδυ η παράταση της καραντίνας που αφορούσε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Ο κ. Χαρδαλιάς, ευχαρίστησε τους κατοίκους του οικισμού, την δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους κατά το προηγούμενο διάστημα.

Μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων σε γηροκομεία, κλινικές, δομές, κέντρα φιλοξενίας και κέντρα αστέγων

Πρόσθετα, τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιηθεί ένα μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε 14 δομές που φιλοξενούν συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι στην παρούσα συγκυρία.

Πιο συγκεκριμένα, 1.280 δείγματα ελέγχθηκαν στο Γηροκομείο Αθηνών στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στη δομή Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών, στο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα, στο «Καρέλλειο Ίδρυμα» στο «Κοινωνικό ΕΚΑΒ Αγίου Ιωάννη Ρέντη», στην «Παιδόπολη Αγίου Ανδρέα», και στη «Παιδόπολη Αγίας Βαρβάρας», στο «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής», στο «Κέντρο Αποκατάστασης Δραπετσώνας», στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης», στο «Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία» Βούλας, καθώς και στα Παραρτήματα ΑΜΕΑ Δυτικής και Ανατολικής Αθήνας.

Ένα νέο θετικό κρούσμα σε δύο πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας

Όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, χθες έφτασαν στη χώρα μας δύο τακτικές πτήσεις, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 159 άτομα. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ και μόνο ένα δείγμα ήταν θετικό.  

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για την χαλάρωση που πολλοί έδειξαν τα τελευταία 24ωρα

Στην χαλάρωση των τελευταίων 24ωρων στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας τα εξής:

«Οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα συνεχίζονται και θέλω να σταθώ με έμφαση σε αυτό. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας, ενώ βεβαιώθηκαν 1.301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, τις περισσότερες μέσα σε μία ημέρα από την αρχή της κρίσης και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επίσης, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων, παρά την σχετική απαγόρευση. Θέλω να χτυπήσω «καμπανάκι». Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή τη χαλάρωση. Να επαναλάβω για ακόμη μία φορά, ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι την Δευτέρα. Αυτό το τριήμερο, από αύριο είναι σημαντικό, στην εφαρμογή του σχεδίου μας. Γι’ αυτό «Μένουμε Σπίτι». Όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη».

Ξεπέρασαν τους 59.000 οι παραβάτες για άσκοπες μετακινήσεις

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των συνεχιζόμενων ελέγχων, που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 19 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 18 στην Αττική και μία στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 16 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.417 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 906 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 438 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 144 στην Αττική, 75 στη Θεσσαλονίκη, 45 στην Κεντρική Μακεδονία, 39 στην Κρήτη, 36 στα Ιόνια Νησιά, 31 στην Πελοπόννησο, 19 στη Θεσσαλία, 14 στη Δυτική Ελλάδα, 11 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 στη Στερεά Ελλάδα, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ήπειρο και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.334 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα