Η Cisco θα μπορεί να γνωρίζει ποιοι μαθητές λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη

Η Cisco θα μπορεί να γνωρίζει ποιοι μαθητές λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη
H Zέττα Μακρή Eurokinissi

H οδηγία της Ζέττας Μακρή για την εξ αποστάσεως μαθητών από ψυχολόγους δεν έχει την παραμικρή πληροφορία για την τύχη των προσωπικών δεδομένων των συμμετοχόντων. Ρητά όμως προβλέπεται ότι η διαδικασία θα γίνεται μέσω του Webex της Cisco.

Χωρίς να έχει κριθεί η καταλληλότητα του webex, της πλατφόρμας της Cisco που χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πριν από λίγες ημέρες η (νέα) Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέδωσε οδηγίες για την εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών,γονέων και εκπαιδευτικών από ψυχολόγους και κοινωνικούς Λειτουργούς.

Υποχρεώνονται, με τον τρόπο αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες να παρέχουν τη στήριξή τους εξ αποστάσεως και μάλιστα μέσω Cisco Webex. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία ενδεχομένως να μεταδοθούν και πληροφορίες σχετικές με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (κάποιος στο σπίτι του μαθητή ασθενεί για παράδειγμα), αλλά πρόκειται για δεδομένα υγείας και, επομένως, εξ ορισμού ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (δεδομένα ειδικών κατηγοριών σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ).

Είναι γεγονός ότι το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ) έχει προτείνει ήδη από τις 9/4/2020 πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα πρέπει να παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες και ειδικά εξαποστάσεως. Τα πρωτόκολλα αυτά υιοθετήθηκαν και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ως ενδεδειγμένα για την περίσταση.

Στα πρωτόκολλα αυτά δίνεται, όπως αναμενόταν, μεγάλη σημασία στη διασφάλιση του απορρήτου της διαδικασίας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα τηλεκπαίδευσης Cisco Webex είναι ακόμη υπό κρίση από την ΑΠΔΠΧ σχετικά με την καταλληλότητά του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.Απόφαση δεν έχουμε ακόμη αν και σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο ανέθεσε στο Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ να διενεργήσει ΕΑΠΔ σχετικά. Πουθενά στην ΕΑΠΔ αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (όπως αυτά που προφανώς θα συλλέγονται σε διαδικασία υποστήριξης μαθητών από ψυχολόγους) ούτε αξιολογούνται οι σχετικοί κίνδυνοι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σύστημα Cisco Webex δεν έχει σχεδιαστεί, αξιολογηθεί και δοκιμαστεί για τέτοιου είδους επεξεργασία δεδομένων. Άρα δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό. Τι κάνει όμως γι’ αυτό το Υπουργείου Παιδείας; Στις οδηγίες της κας Μακρή δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση ενώ ουδείς μπαίνει στον κόπο να πληροφορήσει για πόσο χρόνο χρησιμοποιούνται τα επίμαχα δεδομένα και ποιος άλλος έχει πρόσβαση σε αυτά.

Κοντολογίς, προκύπτει ότι χρειάζεται η επέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και προφανώς αυτό δεν περιποιεί τιμή για το Υπουργείο…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα