Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται, η νομιμότητά της είναι στον αέρα περισσότερο από ποτέ

Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται, η νομιμότητά της είναι στον αέρα περισσότερο από ποτέ
Τηλεκπαίδευση THANASSIS STAVRAKIS/AP PHOTO

Τα εκκρεμή ζητήματα για την τηλεκπαίδευση τα οποία εξετάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την Πέμπτη, τα μισά και πλέον σχολεία της ελληνικής επικράτειας λειτουργούν και πάλι με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης μετά την κυβερνητική απόφαση για αυστηρο λοκ-ντάουν στην Αττική για τις επόμενες δύο εβδομάδες (τουλάχιστον).

Για μία ακόμα φορά θα τονίσουμε ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν έχει την οριστική και σαφή έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπως έχουμε καταδείξει σε σειρά ρεπορτάζ από τον περασμένο Ιούνη.

Σήμερα, Φεβρουάριο του 2021 πλέον, τα ερωτηματικά όχι μόνο παραμένουν αλλά ενισχύονται από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το News24/7 και αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή και τα οποία σχετίζονται με καταγγελίες μεταξύ των οποίων είναι και η ΕΑΠΔ (Εκτίμηση Αντικτύπου για τη διαδικασία). Οι πληροφορίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση αφού προέρχονται από πηγή με άριστη γνώση των γεγονότων.

Η ΕΑΠΔ, δεύτερη για τη διαδικασία (στην πρώτη, η Αρχή είχε διαπιστώσει σωρεία παρατυπιών), εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με κάθε…μυστικοπάθεια. Δεν εκδόθηκε ούτε σχετικό δελτίο τύπου ενώ το σχετικό ανέβασμα έχει σε όχι εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα όμως και από αυτήν την Εκτίμηση Αντικτύπου προέκυπταν συγκεκριμένα προβλήματα πολλά εκ των οποίων αναδείξαμε σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή δύο μήνες πριν.

Μερικά από αυτά ήταν τα εξής (όπως καταγράφηκαν στο εν λόγω ρεπορτάζ):

  • Μόλις στη σελίδα 6, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η πρώτη εκτίμηση αντικτύπου κατατέθηκε σην Αρχή στις 15 Μαϊού. Η Αρχή όμως έχει διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Και προφορικά αλλά φυσικά και γραπά, στη γνωμοδότησή της 7ης Σεπτεμβρίου.
  • Και πάλι στη σελίδα 6, γίνεται λόγος για τη σύμβαση της Cisco-Υπουργείου η οποία έχει υπογραφεί στις 13 Μαρτίου. Ποια σύμβαση; Την έχει δει ο συντάκτης της εκτίμησης; Η σύμβαση έχει ζητηθεί πολλάκις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή και δεν έχει κατατεθεί ποτέ. Η Νίκη Κεραμέως αντίθετα επιμένει στην αντιθεσμική συμπεριφορά που συμπυκνώνεται στη φράση “ελάτε να δείτε τη σύμβαση στο γραφείο μου”.
  • Στη σελίδα 28 ο συντάκτης αναφέρει ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις δωρεάς (!) αλλά και μία τροποποίηση της δεύτερης (!) η οποία μάλιστα έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Αν, τελικώς, αποφασίσουν τα κόμματα να επισκεφθούν την κα Κεραμέως στο γραφείο της και ζητήσουν να δουν τη σύμβαση, ποια ακριβώς σύμβαση θα δουν; Την πρώτη, τη δεύτερη ή την τροποποιημένη της 4ης Δεκεμβρίου; Και ποια, τέλος πάντων, από αυτές τις συμβάσεις αναρτήθηκε στη Διαύγεια όπως ο νόμος ρητά προβλέπει; Απάντηση: Καμία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Η Αρχή έχει φυσικά λάβει γνώση της συγκεκριμένης Εκτίμησης Αντικτύπου και υποτίθεται ότι θα έβγαζε τελική γνωμάτευση μέσα στον Ιανούαριο. Οπως προκύπτει όμως ο φόρτος εργασίας, λόγω και των σχετικών καταγγελιών, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής εφικτή την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης συνεχίζεται ευρισκόμενη στον αέρα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση του υπουργείου παιδείας στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Και επίσης (αυτό πρέπει να ειπωθεί για μία ακόμη φορά) η τηλεκπαίδευση λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια, όπως προβλέπεται από το νόμο περί διαφάνειας, η σύμβαση δωρεάς που δεσμεύει τη Cisco με το ελληνικό δημόσιο.

Ενημερωτικά τον επόμενο μήνα συμπληρώνεται ακριβώς ένα χρόνο από την πρώτη σύμβαση της δωρέας της Cisco στο ελληνικό δημόσιο. Ενας χρόνος κατά τον οποίο η ελληνική βουλή και οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται στο σκοτάδι για τον τρόπο που η εταιρία μεταχειρίζεται και χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων υποκειμένων καθημερινά. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποκειμένων είναι οι ανήλικοι μαθητές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα