Δίκη Χρυσής Αυγής: "Ήμουν 20 χρονών. Δεν είχα σώας τας φρένας, δεν ήξερα τι υπέγραφα"

Δίκη Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής EUROKINISSI

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιχείρησαν ακόμα δύο κατηγορούμενοι για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στη γραμμή «ξαφνικά και χωρίς λόγο, μας συνέλαβαν» εμμένουν απολογούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Μάρκ. Ευγενικός και ο Θ. Μαρίας, οι οποίοι φέρονται ως μέλη του τάγματος εφόδου Περάματος να επιτέθηκαν σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012.

Ο Μ. Ευγενικός δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το πώς τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συγκατηγορούμενοί του έχουν αναγνωριστεί από θύματα, υποστηρίζοντας -όπως και ο πρώτος κατηγορούμενος Δημ. Αγριογιάννης- ότι εκείνοι βρίσκονταν σε ένα βενζινάδικο. «Εγώ δεν πήρα καμία εντολή και δεν γνώριζα κανέναν. Δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαι ψηφοφόρος, πήγα σε δύο ομιλίες για να ακούσω τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και πήγα και σε μία διανομή τροφίμων» ανέφερε στο δικαστήριο.

ADVERTISING

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Αν. Πανταζής όχι μόνο δεν υπήρξε πυρηνάρχης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Τοπική Οργάνωση Περάματος, ενώ παρά τις τοποθετήσεις που θέλουν τον Μ. Ευγενικό να φορά το επίμαχο βράδυ μπλούζα της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος επέμεινε ότι φορούσε ένα λευκό πουκάμισο.

Εισαγγελέας: Εδώ στην κατάθεση λέτε ότι «κανά δυο φορούσαν μαύρες μπλούζες αλλά δε θυμάμαι ποιοι».

Κατηγορούμενος: Δε θυμάμαι, όχι δε φορούσαν.

Εισαγγελέας: Και αυτό το λέει και ο Αγριογιάννης, ότι τις γυρίσατε ανάποδα, τα οποία ανασκευάζει.

Κατηγορούμενος: Δεν είναι αλήθεια αυτά.

«Όποιος νύχτα περπατεί...»

Αλλά και ο Θωμάς Μαρίας επέρριψε ευθύνες στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, ότι δηλαδή η απολογία του ενώπιον της δεν είναι αληθινή, καθώς, όπως είπε, πιέστηκε να πει ότι δύο άνδρες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. «Μου είπε ότι θα πάω σε στρατιωτικές φυλακές γιατί ήμουν φαντάρος...» ισχυρίστηκε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «χρησιμοποιείτε μια τακτική όλοι. Δεν ξερω τι εχετε σκεφτεί όλοι».

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ως μέλος του τάγματος εφόδου έφτασε στο σημείο να εξηγεί: «Ήμουν νέο παιδί. Δεν ήξερα τι υπέγραφα. Δεν πρέπει να βάζουν τα παιδιά 20 χρονών να υπογράφουν. Δεν έχει σώας τας φρένας ένα παιδί 20 χρονών».

Ο Θ. Μαρίας που υποστήριξε πως δεν έχει σχέση με την επίθεση σε βάρος των 4 Αιγύπτιων αλιεργατών και δεν γνωρίζει τίποτα, δήλωσε ότι ήταν θέμα τύχης η εμπλοκή του στην υπόθεση. «Στην περίπτωσή μας ισχύει το "όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί". Κυκλοφορούσα νύχτα και ήμουν εκεί που δεν έπρεπε. Έτυχε να είμαι σε λάθος σημείο, λάθος ώρα» κατέθεσε.

Παράλληλα, επιχείρησε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν πλησίασε τους παθόντες για να τους ρωτήσεις γιατί τον αναγνώριζαν αφού δεν συμμετείχε στην επίθεση. «Το σκέφτηκα, αλλά αν το έκανα, μπορεί να είχα μπλέξει παραπάνω. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη» είπε και εξήγησε ότι τον αναγνώρισαν από... αγανάκτηση. Όπως ανέφερε: «Πάνω στην αγανάκτηση και στα νεύρα κάποιον θες να κατηγορήσεις. Εμάς έδειξε η αστυνομία, εμάς βρήκαν. Οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση μας, θα έλεγαν ότι τους αναγνωρίζουν. Και εγώ να ήμουν το ίδιο θα έκανα. Ήταν αγανακτισμένοι. Έπαθαν ζημιά στα αυτοκίνητά τους, στο σπίτι τους, ένας άνθρωπός τους ήταν σοβαρά χτυπημένος» ισχυρίστηκε.

Η δίκη διέκοψε για αύριο, ύστερα από έντονη αντιπαράθεση της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, αναφορικά με την καταγγελίες των κατηγορουμένων κατά των ανακριτριών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εμμένουν στα "δεν ήμουν παρών" - Δεν δέχονται ούτε τις απολογίες τους

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο επίκεντρο η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάρρευση της οργάνωσης

Χρυσή Αυγή: Τα γραφεία της στον Πειραιά αποτελούν πλέον παρελθόν

SHARE:

24Media Network