Δίκη Χρυσής Αυγής: Καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν “είδε” η εισαγγελέας για ΠΑΜΕ και ψαράδες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν “είδε” η εισαγγελέας για ΠΑΜΕ και ψαράδες
Δίκη Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Τη μετατροπή σε ηπιότερα αδικήματα αναφορικά με τις επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ ζήτησε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στα "μαλακά" ρίχνει και τους βουλευτές για τη διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν τελέστηκε, σύμφωνα με την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, ούτε σε εκείνη σε βάρος των αφισσοκολλητών του ΠΑΜΕ. Η Αδαμαντία Οικονόμου συνεχίζοντας την αγόρευσή της επί της ενοχής, έκρινε ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος.

Για το λόγο αυτό, η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε πως αναφορικά με τη δικογραφία των Αιγύπτιων αλλιεργατών, οι πέντε κατηγορούμενοι θα πρέπει να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), κατά μετατροπή από το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονιάς από πρόθεση.

Πλημμέλημα η επίθεση στο ΠΑΜΕ

Αντίθετα, η εισαγγελέας «είδε» επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες σε βάρος των 8 αφισσοκολλητών του ΠΑΜΕ, σε βαθμό πλημμελήματος. Μάλιστα, όπως εξήγησε, λόγω του νόμου 4411/16 θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη αναφορικά με την απλή σωματική βλάβη και οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν μόνο για την επικίνδυνη.

Την εισήγησή της αυτή, να μετατραπεί δηλαδή και στην επίμαχη δικογραφία η απόπειρα ανθρωποκτονίας που βάραινε τους τέσσερις κατηγορούμενος, αιτιολόγησε με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος: «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο. Αν θέλει κανείς να διαπράξει ανρθωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Στα «μαλακά» και για τα όπλα

Η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από την κακουργηματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής και οι επτά πρώην βουλευτές. Συγκεκριμένα για τους Ηλ. Κασιδιάρη και Στ. Μπούκουρα ισχυρίστηκε ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα, ενώ για τους υπόλοιπους (Μιχαλολιάκο, Μίχο, Λαγό, Γερμενή και Παππά) ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας σε παράνομη οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος.

Όπως ανέφερε, «δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά από την ακροαματική διαδικασία που να αποδεικνύουν ο σκοπός του κατηγορούμενοι για τη διάθεση του όπλου για τους σκοπούς της οργάνωσης ως προς τον ανεφοδιασμό της. Άλλωστε, έγινε μία τυπική παράθεση στο κατηγορητήριο των όπλων χωρίς περαιτέρω στοιχεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα