Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινά η εξέταση του 27χρονου από την υπεράσπιση

Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινά η εξέταση του 27χρονου από την υπεράσπιση
Ο Δημήτρης Λιγνάδης eurokinissi

Κατά την ακροαματική διαδικασία, πρόκειται να συνεχιστεί η εξέταση του 27χρονου από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση.

Με το ζήτημα της χωρητικότητας της δικαστικής αίθουσας να συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, καθώς λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων που δέχεται, αποκλείονται δημοσιογράφοι από την κάλυψη της δίκης, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάθεση του πρώτου μηνυτή κατά του Δημ. Λιγνάδη.

Η είσοδος των δημοσιογράφων απασχόλησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο η απόφαση ήλθε δια στόματος της προέδρου, η οποία επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα επιτρέπεται η είσοδος έως πέντε διαπιστευμένων δημοσιογράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιων για την κάλυψη δικαστικών θεμάτων. Παρά το αίτημα της πολιτικής αγωγής να προβλεφθεί και έκτη θέση για το Διεθνές Παρατηρητήριο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Το θέμα της χωρητικότητας στις αίθουσες που συνεδριάζουν τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια έχει -ιδίως μετά την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της- έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην κάλυψη σημαντικών δικών που απασχολούν την κοινή γνώμη, όχι μόνο στην υπόθεση με κατηγορούμενο το Δημ. Λιγνάδη, αλλά και σε άλλες που έχουν προηγηθεί.

Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ -μετά τη χθεσινή απόφαση- αιτήθηκε εκ νέου από την Πρόεδρο Πρωτοδικών και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων και την αλλαγή της αίθουσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητα σε δίκες με αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, “τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι σεβαστά και γι’ αυτό η λύση που έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, με αφορμή άλλες δίκες αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι η επιλογή μεγαλύτερων αιθουσών. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την τρέχουσα δίκη Λιγνάδη για την οποία ζητούμε να επιτραπεί η είσοδος σε μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων, αλλά και για άλλες σημαντικές δίκες που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες. Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και των δημοσιογράφων, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ληφθούν μέτρα για την πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων στην δίκη Λιγνάδη, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η αναπληρώτρια τομέαρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

“Είναι επομένως επιβεβλημένο οι αρμόδιοι να κινηθούν άμεσα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και με την επιλογή μεγαλύτερης δικαστικής αίθουσας, να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων, εκπροσώπων ΜΜΕ και συλλογικοτήτων τόσο στη δίκη Λιγνάδη, δίκη ορόσημο για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες, μεγάλου ενδιαφέροντος, δίκες. Η πλήρης δημοσιότητα των δικών και η ακώλυτη ενημέρωση της κοινής γνώμης, συνδέονται άλλωστε απόλυτα με την απονομή δικαιοσύνης”, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η κατάθεση του 27χρονου

Κατά την ακροαματική διαδικασία, πρόκειται να συνεχιστεί η εξέταση του 27χρονου από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση. Ήδη ο νεαρός έχει καταθέσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη, τους λόγους που τον οδήγησαν στο να αρχίσει να κάνει παρέα μαζί του, παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 15 ετών την περίοδο εκείνη, καθώς και τον τρόπο που, όπως εξήγησε, ο Δημ. Λιγνάδης τον βίασε μέσα στο διαμέρισμά του.

Ο μάρτυρας περιέγραψε αναλυτικά πως ο κατηγορούμενος για βιασμό του υποσχόταν ότι θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει ηθοποιός, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να συμβεί ποτέ. Αντίθετα, όπως είπε, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση αφού πρώτα είχε καταναλώσει αλκοόλ και ινδική κάνναβη τα οποία του πρόσφερε ο Δημ. Λιγνάδης.

«Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίτα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βρω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Δεν με ρώτησε τίποτα. Μπήκα να κάνω μπάνιο» ήταν τα λόγια του 27χρονου σήμερα άνδρα ο οποίος κατοικεί πλέον μόνιμα στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα